Web Analytics
scris joi, 13.06.2019

Se pun bazele primei echipe de intervenţie rapidă pentru gestionarea conflictelor om-animale sălbatice

Fundația Conservation Carpathia pune bazele primei echipe de intervenție rapidă destinată gestionării conflictelor om-animale sălbatice din sud-estul Munților Făgăraș. Între 30-31 mai, la Centrul pentru Reabilitare a Faunei Sălbatice din Lepșa, județul Vrancea, a avut loc primul curs de instruire a peste 20 de specialiști care vor face parte din această echipă.

Se pun bazele primei echipe de intervenţie rapidă pentru gestionarea conflictelor om-animale sălbatice

Echipe de intervenție formate din jandarmi, rangeri și paznici de vânătoare

Cursurile sunt ținute de către o echipă formată din membrii Asociației pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB), cu o vastă experiență în gestionarea faunei sălbatice. Printre participanți se numără membri desemnaţi din partea Fundaţiei Conservation Carpathia, gestionari ai fondurilor cinegetice, care vor face parte din echipa de intervenție rapidă, și reprezentanți ai Jandarmeriei Argeș. Scopul cursurilor este pregătirea teoretică și practică a persoanelor vizate pentru cazurile în care apar situații de urgență generate de prezența sau atacul animalelor sălbatice, plus metode de reducere a pagubelor. Astfel se dorește o îndeplinire cu profesionalism și în deplină siguranță a acțiunilor de prevenire a conflictelor și de intervenție directă asupra animalului în cauză.
Echipa de intervenţie va fi formată din jandarmi, rangeri, paznici de vânătoare și alte persoane cu experiență în gestionarea conflictelor generate de animalele sălbatice. Echipa va fi completată de un medic veterinar, pentru asistență de specialitate.
„Credem cu tărie în dezvoltarea unei alternative minim invazive pentru a gestiona fauna sălbatică, cu condiția evidentă de a pune pe primul loc siguranța oamenilor și a proprietăților acestora. Ne dorim ca în zona fondurilor cinegetice pe care le administrăm să reușim să reducem atât pagubele provocate de animalele sălbatice, cât și să le îndepărtăm de localități, într-o manieră care respectă viziunea noastră legată de relația om-animale sălbatice”, a declarat Adrian Aldea, biolog faună sălbatică, Fundația Conservation Carpathia.

Garduri electrice pentru localnici

De asemenea, ca măsuri suplimentare, vor fi distribuite localnicilor garduri electrice acolo unde situația o va cere și va fi făcut public un număr de telefon unde localnicii pot sesiza situații de urgență legate de animale sălbatice în zona acoperită de echipa de intervenție rapidă. Dezvoltarea acțiunilor destinate gestionării conflictelor om-animale sălbatice se realizează în cadrul proiectului „Creation of a Wilderness Reserve in the Southern Carpathian Mountains, Romania”, implementat de Fundația Conservation Carpathia în parteneriat cu ProPark Fundația pentru Arii Protejate, Conservation Capital (Marea Britanie) și Universitatea din Newfoundland (Canada) între anii 2019-2023, cu sprijin financiar din partea Fundației Arcadia, prin Endangered Landscapes Programme. Principalul scop al proiectului este reconstrucţia habitatelor degradate și aplicarea unor măsuri de conservare care să permită refacerea proceselor naturale și care să creeze beneficii comunităților locale deopotrivă.
Principalele activități ale proiectului sunt legate de plantarea pădurilor tăiate și refacerea zonelor alpine cu jneapăn, bujor de munte, afin și merișor, iar pădurile de molid artificiale vor fi completate cu specii caracteristice tipului natural al pădurii existente în trecut. Vor fi reintroduși zimbri și castori pentru creșterea diversității biologice și vor fi identificate cele mai bune soluții pentru gestionarea conflictului om-animale sălbatice.

Distribuie!

1 Comentariu

  1. „Se pun bazele primei echipe de intervenţie rapidă pentru gestionarea conflictelor om-animale sălbatice.”….
    Minune mare, se destepta prostu’ ! … Mai bine, am disparea in hau ! Spurcam locul in zadar.

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...