Web Analytics

Bătălie ca la Plevna pentru şefia PSD Argeş

de | 24.09.2015 18:25 | Politica si Administratie

# Ion Mânzână: „Pot învinge sau pot fi învins, dar sunt un om de onoare”

# V-ați înscris foarte în scurt în competiția pentru președinția PSD Argeș. Ce vă mână în luptă?
– Nu e neapărat o luptă, ci o competiție în interiorul unui partid. Și e benefică la momentul acesta, ținând cont și de faptul că unul dintre potențialii candidați, și aici mă refer la președintele Consiliului Județean, Florin Tecău, a renunțat la fel de brusc la ideea de a candida. La momentul acela, al retragerii domnului Tecău și la rugămintea unor primari din județul Argeș, am luat această decizie, poate prea în scurt, cum spuneți dumneavoastră. Însă, la urma urmei, oamenii mă pot alege, evident dacă doresc, și dacă aș fi luat această decizia cu doar trei zile înainte de alegeri sau mai din vreme, cu două luni în urmă.

„Nu cred că ai nevoie să iei lumină de la cineva ca să candidezi la șefia PSD”

# Ați cerut lumină de la București? Știți că se practică la casele serioase.
– Sunt convins că PSD este un partid deschis competiției, este un partid în care statutul este literă de lege și nu cred că ai nevoie de a lua lumină de la cineva, ca să candidezi. E posibil și cazul în care candidatura mea ar putea să deranjeze, iar lucrul acesta, că nu voi fi unul dintre agreații Bucureștiului, să mi se aducă la cunoștință, mai direct sau mai diplomatic. Însă toate aceste lucruri nu mă impresionează cu nimic pentru că, o dată ce am luat această decizie, voi merge până la capăt. Pot învinge sau pot fi învins, dar sunt un om de onoare.
# Vă întreb încă o dată. Este exclus să vă îndoaie cineva și să vă retrageți?
– Din respect pentru mine și din respect pentru oamenii care au insistat să candidez nu voi lua niciodată o asemenea decizie pentru că a doua zi ar trebui să părăsesc scena politică.
# Principalul reproș care vi se face este că sunteți fost peremist…
– Nu înțeleg de ce acest reproș mi se aduce doar acum, când am intrat în competiția pentru șefia PSD, și nu mi s-a adus și atunci, în 2008, când, după trei legislaturi ca parlamentar de Argeș, am intrat în partid. Același reproș se poate face și celor 10-12 primari PSD din prezent și care au fost la un moment dat peremiști și care aduc voturi importante și foarte multe Partidului Social Democrat. Pe aceeași logică strâmbă, aceste reproșuri se pot face și celor care au venit în PSD de la alte partide, decât de la PRM. Dar, repet, nu este corect. Nu o să-mi dau viața la întors și sunt mândru că am fost la un moment dat peremist și că  am condus o organizație puternică. Iar cei care nu uită, și vă asigur că sunt foarte mulți, știu că la cel puțin trei rânduri de alegeri, PSD a preluat conducerea județului Argeș și pentru că voturile PRM-ului au ajutat la acest lucru.

„Suntem captivi în propriile orgolii și trăim în bisericuțe de interese meschine”

# Vă pun aceeași întrebare care a fost adresată și contracandidatului dvs, senatorul Șerban Valeca. Ce șoc îi trebuie în acest moment PSD Argeș, ca să se trezească din pumni, spre a-și menține supremația în județ?
– Fără a supăra pe nimeni, și plecând de la ideea că toți competitorii sunt mânați de intenții bune, cred că la ora aceasta există o lipsă de unitate la nivelul întregului partid. Am pierdut răbdarea de a asculta oamenii și ne-am risipit în lupte intestine care nu ne sunt benefice. Nu mai avem aceeași disponibilitate de a merge în teritoriu și de a considera că și ultimul membru de partid este la fel de important ca și șeful partidului. Suntem captivi în propriile orgolii și trăim în bisericuțe de interese meschine care subminează unitatea care a existat odată în partid, în momentele Constantin Nicolescu și Tudor Pendiuc. Chiar dacă și atunci existau dispute, totuși în spațiul public PSD-ul trecea drept un partid bine organizat, bine structurat și foarte bine condus.

„Fiind 7 zile din 7 în județ, pot păstra o mai bună legătură cu toți membrii partidului”

# Care ar fi plusul pe care îl puteți aduce în această competiție între dvs, Șerban Valeca și Cătălin Rădulescu?
– Eu încep cu un minus pe care îl am în această competiție. Este clar că o legătură cu Bucureștiul va fi mai greu de făcut de către mine, întrucât ceilalți doi contracandidați sunt parlamentari și se află în zona aceasta zi de zi. Însă de aici rezultă și un mare avantaj pe care îl am. Fiind 7 zile din 7, în județ, pot păstra o mai bună legătură cu toți membrii partidului, pot fi acea curea de transmisie între cei care conduc partidul și cei care, undeva acolo neștiuți, duc o muncă titanică să aducă voturi partidului.
# Presa a scris în dese rînduri că PSD a decăzut în ultimii ani. Ce veți face pentru recâștigarea nu doar a demnității PSD, ci și a județului Argeș?
– Era o poezie a lui Adrian Păunescu, trebuie să reclădim castelul fărâmă cu fărâmă.  Reconstrucția nu va fi ușoară, pentru că foarte multe elemente s-au schimbat în ultimii ani, dar cred că printr-o muncă tenace putem să ne atingem scopul pentru care facem politică. Și anume acela de a fi în continuare nu cea mai puternică organizație politică din Argeș, pentru că asta vom fi oricum, ci și cea mai reprezentativă forță pentru renașterea  județului Argeș la nivel național, în competiția dură cu alte județe.
Gabriel Grigore

*** *** ***

Senatorul Şerban Valeca despre candidatura la preşedinţia PSD Argeş: „Aş jigni un coleg, dacă i-aş spune: te rog eu frumos să mă votezi”

# Dle Valeca, vă este teamă de ceilalți doi contracandidați pentru funcția de președinte al PSD Argeș?
– Nu. De ce să-mi fie teamă? Sunt colegii mei..
# Pe scurt, ce aveți în plus față de ceilalți doi contracandidați?
– Nu am făcut o asemenea analiză, dacă am ceva în plus sau în minus. Au fost foarte mulți colegi care și prin adunările generale mi-au propus, mi-au solicitat să candidez. Am văzut că organizația poate fi debalansată ușor ceea ce poate duce la o debalansare politică în toate consiliile locale și apoi economică pe tot județul și pentru echilibrul organizației m-am hotărât să candidez. Nu are nicio legătură cu plusurile sau minusurile față de ceilalți colegi.

„Soluția e că PSD Argeș n-are nevoie de niciun șoc”

# Care este șocul pe care trebuie să-l administrați organizației PSD Argeș ca să-și revină organizatoric, dar și din punct de vedere al credibilității mai ales după arestarea celor doi foști lideri și anume Constantin Nicolescu și Tudor Pendiuc?
– Soluția e că nu-i trebuie niciun șoc. Este foarte simplă: deschidere și corectitudine. Exact ca în sport. Eu fac sport de 40 de ani și încet-încet opinia publică o să-și dea seama că este o organizație corectă și face o altfel de politică decât s-a făcut până acuma.
# Urmează o săptămână de foc pentru atragerea voturilor din partea delegațiilor PSD la conferință…
– Nu pentru mine. Nu am vorbit cu niciun coleg și nici nu o să vorbesc cu niciun coleg pentru că aș considera că îi jignesc. Ne știm de atâta timp… Puține, multe, câte or fi voturile…
# Se joacă murdar pentru adjudecarea acestor voturi? Aveți cunoștință de eventualele presiuni pe care le-ar face contracandidații dvs?
– Nu știu. Nu merg după zvonuri. Nu am niciun serviciu de informații la dispoziție. Fiecare face cum crede. Eu consider că aș jigni un coleg care mă știe de 20 de ani dacă i-aş spune: te rog eu frumos să mă votezi. Repet, nu am vorbit cu niciun coleg din organizație.

„Habar n-am că Tecău s-a retras!”

# Cum comentați retragerea dlui președinte al Consiliului județean, Florin Tecău din cursa pentru funcția de președinte al PSD Argeș? A dat dovadă de slăbiciune?
– Nu știu că s-a retras. Habar n-am!
# Cum comentați varianta care se vehiculează și anume aceea că nu vă interesează decât adjudecarea a încă unui mandat de senator din postura de președinte al PSD Argeș, urmând apoi să nu vă mai ocupați de partid și să delegați conducerea altcuiva?
– Povești vânătorești! Nu știu cine le lansează, dvs. le preluați foarte repede că vă interesează… Sunt simple povești, nici măcar vânătorești pentru că la acestea mai există și ceva adevărat. Mai bine spus: intoxicări.
Marius Ionel

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii