Web Analytics

Banii europeni pentru Cetatea Poenari și Palatul Episcopal, blocați

de | 9.08.2017 11:05 | Actualitate

Prezent la conferința săptămânală de presă a Consiliului Județean Argeș, președintele ADR Sud-Muntenia, Liviu Mușat, a declarat că Axa 5, privind proiectele pentru refacerea patrimoniului cultural, istoric și natural este blocată și nu se cunoaște cu certitudine data la care se vor semna contractele de finanțare pentru aceste proiecte. În Argeș, 7 proiecte ce totalizează peste 25 de milioane de euro vor primi finanțare europeană prin Axa 5.

„O axă cu un interes deosebit în județul Argeș este axa 5 – patrimoniul natural, istoric și cultural. Aici județul are mai multe proiecte. Din păcate, modul de desfășurare a acestei scheme nu ne poate permite să avansăm un termen când se vor semna aceste contracte de finanțare. E o metodologie, o procedură atât de complicată încât uneori și nouă ne este greu să o înțelegem. Noi am cerut simplificarea. Ce se întâmplă? Proiectele au luat un anumit număr de puncte în evaluare, dar noi nu putem face ierarhia, deoarece acestea au dreptul la contestație. Toți cei care au luat punctaje pe această axă au contestat în speranța în care vor obține un punctaj mai mare și-acum e blocată toată axa. Deci nu putem face niciun contract, că nu știm ierarhia și nu știm până unde merge linia sub care nu mai avem fonduri, însă noi am solicitat la Minister urgentarea sau tratarea cu prioritate a acestor contestații pe axa 5 și răspunsul a fost favorabil sau, mă rog, pozitiv. Așteptăm să vedem și în practică cum se materializează această favorabilitate”, a declarat președintele ADR Sud-Muntenia.

În urmă cu aproximativ două luni, Liviu Mușat anunța, tot într-o conferință săptămânală de presă a Consiliului Județean, că şapte proiecte din Argeș care vizează refacerea patrimoniului cultural şi istoric vor primi finanţare europeană şi se află în etapele de precontractare. Cele şapte proiecte totalizau peste 110 milioane de lei (peste 25 milioane euro), fiind vorba de: restaurarea şi consolidarea Bisericii Sfântul Gheorghe – 7,8 milioane lei, restaurarea Mănăstirii Aninoasa – 18 milioane lei, restaurare şi consolidare Palatul Episcopal din Curtea de Argeş – 22 milioane lei, Muzeul Judeţean Argeş – 21,4 milioane lei, Mănăstirea „Negru Vodă” – 20 milioane lei, conservarea şi consolidarea Cetăţii Poenari – 10,7 milioane lei şi Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna” – 20 milioane lei.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii