Web Analytics

Badea şi Ilfoveanu deschid prima galerie privată de artă din Argeş

de | 25.05.2017 12:03 | Cultură

17 badea si ilfoveanu# În locaţia fostei Băi Comunale vor fi expuse peste 140 de picturi ale lui Sorin Ilfoveanu şi ale soţiei sale
De joi, 25 mai, de la ora 18, peisajul cultural din Pitești și din Argeș se va îmbogăți cu un nou obiectiv extrem de interesant și util. Este vorba de Galeria de Artă Ilfoveanu, ce va funcționa într-o clădire cu valoare istorică – fosta Baie Comunală a Piteştiului – care a fost metamorfozată într-un muzeu modern. Lucrările de modernizare au fost coordonate de arhitectul Pompiliu Soare, care, împreună cu mai mulți specialişti, a studiat galerii de artă din străinătate şi a adus la Piteşti cele mai noi tendinţe în designul contemporan. Artizanii realizării acestui nou spațiu cultural sunt Grupul Industrial Componente și Fundația Culturală Ilfoveanu.

După cum ne-a precizat Gheorghe Badea, managerul GIC, „Vor fi peste 140 de tablouri ale maestrului Sorin Ilfoveanu și ale soției. Vor fi și cel puțin 23 de sculpturi ale lui Adrian Ilfoveanu și lucrări de artă fotografică ale lui Nicu Ilfoveanu. Practic, toată familia Ilfoveanu va fi reprezentată în această galerie de artă. Tablourile din cadrul expoziției sunt donații și sunt ale Fundației Ilfoveanu. Fundația vinde tablouri, dar nu pe cele din expoziție. Va fi și un magazin în cadrul galeriei de artă”.

Vor fi și ateliere de creație pentru copii

17 01Galeria de Artă Ilfoveanu va fi un spațiu cultural interactiv și care va atrage cu siguranță o audiență constantă și numeroasă. „Va fi un obiectiv de artă și cultură ce va intra în circuitul național și internațional. Vor fi organizate și cursuri de pictură și sculptură pentru copii, vom organiza și concursuri. Galeria va găzdui și expoziții temporare de pictură, sculptură și fotografie”, spune Gheorghe Badea.
De unde a apărut ideea unei galerii de artă? „De maestrul Sorin Ilfoveanu mă leagă o prietenie trainică şi ani de-a rândul am mers în atelierul său. Stând împreună la o cafea, şi-a exprimat dorinţa de a avea la dispoziţie un spaţiu pentru o galerie de artă în oraşul său natal. Am considerat că Piteştiul are nevoie de o oază de cultură şi valori autentice, aşa cum au marile oraşe ale lumii şi chiar oraşe din România precum Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Sibiu, care mă fac într-un anume fel invidios. În numele prieteniei care ne leagă şi al aprecierii pe care o port pentru omul şi artistul Sorin Ilfoveanu, decizia de a investi într-un astfel de obiectiv a venit de la sine”.
Argeșean la origini, maestrul Sorin Ilfoveanu este unul dintre cei mai cunoscuţi artişti plastici contemporani din România, profesor universitar, fost decan şi rector al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, declarat de mai multe ori pictorul anului în România şi deţinător a zeci de premii şi distincţii naţionale şi internaţionale. Sorin Ilfoveanu este unul dintre absolvenţii de elită ai Colegiului „I.C. Brătianu” din Piteşti şi este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România încă din anii ’70.  Lucrările sale au fost expuse în cele mai cunoscute galerii şi muzee din ţară şi din străinătate, din Asia şi Europa până în Statele Unite ale Americii.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii