Web Analytics

„Avocatul cannabis” – dezvăluiri despre lumea consumatorilor de droguri din Piteşti

de | 14.12.2017 12:52 | Dezvăluiri

4 Achimoiu# Valentin Achimoiu (foto): „Mihnea Untaru a fost dat pe mâna DIICOT de un puşti de 15 ani, care se droga şi care îi datora bani”

Condamnarea recentă a tânărului Mihnea Untaru, absolvent al Colegiului Brătianu, a ridicat din nou problema  consumului de droguri în liceele din Pitești. În mod logic, apar și întrebările. Ce se întâmplă cu adevărat în lumea consumatorilor de stupefiante, despre care toată lumea știe și nimeni nu face nimic? Și de ce adolescenți abia ieșiți de pe băncile școlii ajung să înfunde pușcăriile, în vreme ce capii rețelei, distribuitorii de stupefiante, sunt bine mersi și se plimbă în voie prin Pitești la volanul unor bolizi de lux? Am încercat să găsim un răspuns stând de vorbă cu persoane care, într-un fel sau altul, au tangență cu această lume. O cunosc și i-au căzut pradă ei. Valentin Achimoiu, fost avocat în cadrul Baroului Argeș, este acum inculpat într-un dosar de trafic de droguri. Cu el am vorbit despre tenebroasa lume a consumatorilor și distribuitorilor de droguri din Pitești.

„Untaru l-a ajutat pe Drăgan, iar Drăgan a profitat de chestia asta, ca să îl bage la pușcărie”

„Îl știam pe Mihnea Untaru. Nu am cumpărat droguri de la el niciodată. În schimb, am fumat cu el. Ca să înțelegi, hai să îți povestesc exact cum stau lucrurile. Vrei să îți spun ce s-a întâmplat cu Untaru? S-au certat pe bani și pe droguri, el cu un puști, Drăgan (utilizatorul „Dragan47” apare pe interceptările din dosar). Consumator. Acesta îi spune la un moment dat lui Untaru «Fă-mi și mie o comandă de droguri pe Thor Darknet» (rețeaua online care aprovizionează piața de droguri)…. E o joacă de copii să intri pe rețea, afli în zece minute cum se face. Drăgan a fost prins de DIICOT. Are vreo 15 ani și i s-a spus foarte clar: «Dă-ne pe cineva».
Și Drăgan a zis ok, vi-l dau pe Untaru, îl pun să îmi facă o comandă, are Untaru să îmi dea vreo 20-30 de milioane și îl bag la pușcărie. Nu știu exact valoarea sumei. Știu din mai multe surse că Untaru avea să îi dea lui Drăgan, pentru droguri, bani. Untaru nu a făcut trafic. Untaru l-a ajutat pe Drăgan, iar Drăgan a profitat de chestia asta ca să îl bage la pușcărie”. Așa și-a început fostul avocat Achimoiu dialogul cu noi.

„Procurorii folosesc copiii drept momeală, punându-i să cumpere droguri”

Iată și cum evaluează/radiografiază acesta piața drogurilor din Pitești. „Asta e toată strategia organelor. În loc să protejeze societatea, proliferează infracționalitatea. Asta se întâmplă cu adevărat în Pitești. Am fost avocat în dosare cu DIICOT. I-am văzut ce fac.  Îți cer, efectiv, să comiți infracțiunea. La fel ca în cazul lui Untaru, Neacșu, un puști de prin zona Nord, s-a dus în dosarul lui Popa, de mână cu taică-său. Procurorii României pun copii de 18 ani să vină cu părinții și să facă denunț, ca să scape de pușcărie. După ce, în prealabil, ei, procurorii, îi folosesc drept momeală pe aceeași copii, punându-i să cumpere droguri. Nu mi se pare o politică bună. În dosarul meu, cei de la DIICOT s-au dus la prieteni și le-au spus, pentru că veniseră la un grătar la mine și văzuseră tufa, alea trei, patru plante de canabis, că sunt complici la trafic de droguri… Mi-au terorizat toți prietenii. Era o faptă pe care o confirmasem. Dacă unul a venit la mine cu două pulpe de pui pe care le-am făcut pe grătar și eu am făcut două țigări, pe care să le fumăm împreună, ce fac? Mă duc la pușcărie pentru două pulpe? Vreau ca lumea, opinia publică, să cunoască amploarea fenomenului drogurilor din Argeș. Că se cumpără cu 60 de lei, pe stradă, o buruiană care costă 50 de bani să o faci țigară, așa e, asta ți-o spun din proprie experiență. Atât m-au costat pe mine fertilizatorii. Îngrășământul, pe românește, ca să nu înțelegă lumea că este vorba despre cine știe ce chimicale. Ca glumă, pe ăia trei lei, pe care i-am investit în bălegar de la Țața Floarea că să cultiv trei tufe de canabis, nu mi-i pune DIICOT la socoteală… Și pentru asta, în Argeș, mergi la pușcărie…”

„E foarte dificil să îți cumperi cannabis în Pitești,  în schimb se procură  foarte ușor drogurile alea de mare risc”

Valentin Achimoiu mai povestește și că, la Pitești, se găsesc mai rapid droguri de mare risc decât cannabis: „Știi cum se întâmplă în realitate în lumea asta, în Pitești?!  E o piață foarte simplă. E foarte dificil să îți cumperi cannabis în Pitești,  dar  foarte ușor se procură drogurile alea de mare risc. Și voi ați dat în presă, de multe ori, cazuri cu copii drogați aduși la Urgență. Sunt otrăvuri, derivați de THC, e foarte ieftin să îți procuri așa ceva. Hai să-ți spun cum merge treaba! Îți comanzi de pe Thor, de pe Dark net… 5 grame de aia, cu 50 de euro, care se amestecă cu acetonă și cu ceai și faci vreo 100 de grame de substanță. E foarte ieftin și foarte ușor. Nu trebuie să stai ca la planta de canabis, patru luni, să îți crească. Dar chimicala aia (drogurile de mare risc făcute din THC, n.red) omoară copii! Ce înseamnă oferire în termeni penali? Înseamnă atunci când eu îți dau heroină moca pentru ca, în timp, tu să vii și să cumperi de la mine. Iar cu timpul, după ce te fidelizez, îți iau 10.000 de euro pentru o substanță care te trimite la moarte. Dar între oferirea asta și oferirea unei țigări, la un grătar, între prieteni, e cale lungă… Curtea Constituțională ar trebui să își spună punctul de vedere pe chestia asta. Ajung oameni la pușcărie, ca mari traficanți de droguri, pe mai nimic. Nu vorbesc aici despre distribuire sau despre vinderea de cocaină în fața școlilor… Sunt multe chimicale pe piață. Se consumă în toate mediile din Pitești. Iar cu arestările astea de copii nu au eradicat niciun fenomen!”

„În pușcărie ajung copiii, ajung peștii mici, adevărații dealeri nu ajung niciodată”

„Știi cât se droga Untaru? Am 110 kile, dacă băgam în mine tot ce am auzit de la Untaru că băga în el, muream până acum. Consuma mult. Multă amfetamină, mult ecstasy care îți dă rezistență la alte droguri și tot așa. Eu nu știu cu câți bani l-au găsit în casă? L-au găsit și pe el cu 20-30.000 de euro? Că asta înseamnă trafic adevărat de droguri! Că ai găsit un copil cu doar trei milioane lei vechi? Untaru era un copil elegant, respectuos, nu a încercat să îmi vândă droguri, nu l-am jignit, nu m-a jignit niciodată. Avea perioade de depresie, de anxietate, perioade în care era un om normal. Nu știu ce rezultate avea la învățătură. Îi cunosc pe toți copiii care consumă. Cunosc atâția drogați și atâția dealeri încât, dacă făceam și eu trafic, acum îmi opream Lamborghini în fața voastră. Deci fără niciun efort, cu toți prietenii pe care îi am și consumă droguri, aș putea să fac lejer 5-6.000 de euro pe săptămână. Sunt unii care fac banii ăștia. Dar ăia nu or să ajungă niciodată la pușcărie. Ajung doar copiii. Ajung peștii mici. Nu ai să vezi un dealer după gratii. Astea sunt victimele sistemului, în general copii.  Cumpără zece grame de marfă, o împart în  porții de 0,8 grame și o dau pe 60 lei. O cumpără de acolo cu 40, le râmân și lor 20 să poată fuma în continuare. Vorbim de un gram de iarbă din care îți faci patru-cinci țigări. Cu cât le rămâne, își scot fumatul”.

„Întrebaţi-i pe cei de la DIICOT de ce ţin dosarul meu pe loc”

L-am întrebat pe fostul avocat Achimoiu și despre dosarul în care este cercetat încă din septembrie 2016 și care nu este  finalizat.
„Întrebați-i pe cei de la DIICOT de ce țin dosarul pe loc. Sunt încă urmărit penal. Deci cine se uită în actele mele, inclusiv dacă vreau să mă angajez, îmi apare că sunt urmărit pentru trafic de droguri. Pentru că am cultivat și udat trei semințe de canabis!  Stropitoarea mea e la ei, în camera de probe la DIICOT. O să fac cerere să mi-o dea înapoi. Toată povestea se întâmplă în condițiile în care eu am nevoie să iau niște pastile, am depus astăzi cerere la procuroare prin care solicit să îmi fie admis consumul de cananbis pentru că la ora actuală mie mi se prescrie Zyprexa. Este o olanzapină, un stabilizator emoțional, iar pe prospectul olanzapinei scrie că poți să mori  subit, spontan, ca efect advers. Lista cu efecte adverse este foarte lungă. Mi se interzice să cultiv o plantă. Deci, dacă eu cultiv o plantă ajung la pușcărie, dar nu se ține cont că, dacă fumez această plantă, sunt liniștit. M-am lăsat de avocatură, sunt artist 3D, sunt scriitor, am un blog, sunt o persoană liniștită acum, dar sunt tratat ca un criminal pentru că ard o buruiană. Nu săvârșesc nicio infracțiune, nu tâlhăresc, nu violez… Mi se pare că totul a atins niște cote paroxistice, adică pușcăria e plină de așa ziși infractori și ajung acolo pentru ce? Pentru că au semănat trei semințe… Am prieteni care au stat în penitenciare pentru cantități infime de cannabis. Am prieteni care sunt în căruciorul cu rotile și fumează cannabis ca să scape de durerile atroce la coloană. O spune Harvard-ul, Oxford-ul, nu unde au făcut domnii polițiști de la noi facultatea… Oxfordul o spune: cannabisul tratează scleroza în plăci, durerile în faza terminală a cancerului, tratează depresia, anxietatea. Am prieten cu placă de argint în cap de la bătăile pe care i le-a tras Manu în beci (comisarul șef Emanuel Voicu, fostul adjunct de la BCCO, în prezent pensionat, n.red) și știe toată lumea de chestia asta. Și se pune batista pe țambal într-un mod umilitor”.

*** *** ***

Mihnea Untaru, condamnat definitiv la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru trafic internaţional de droguri

5 mihnea untaruSăptămâna trecută, magistrații Curții de Apel Pitești au dat verdictul în apelul formulat de către Mihnea Untaru, condamnat în primă instanță acum două luni de Tribunalul Argeș la șapte ani și jumătate de închisoare pentru trafic internațional de droguri.

În apărarea clientului său, avocatul Adrian Georgescu a spus printre altele: „Dosarul s-a deschis ca urmare a sesizării propriului tată, însă nu pentru a îi face rău, ci pentru a îl ajuta. Inculpatul a sprijinit în mai multe rânduri DIICOT pentru a depista persoane care consumă și trafichează droguri. Inculpatul a colaborat de la început cu autoritățile judiciare”.
După mai multe ore de deliberări, magistrații au decis respingerea apelului, astfel că Mihnea Untaru a rămas cu pedeapsa inițială, de șapte ani și jumătate de închisoare cu executare. Surse judiciare ne-au precizat că, datorită comportamentului exemplar a lui Mihnea de când se află în detenție, sunt șanse mari ca acesta să execute două treimi din pedeapsă și să iasă din închisoare în 2022, după aproximativ cinci ani.
Reamintim că familia lui Mihnea Untaru a apelat în mai multe rânduri la autorități în speranța că acestea vor reuși să îl scape cumva de dependența de droguri. Iar autoritățile au avut reacție destul de târziu, de abia în decembrie 2016, când tatăl lui Mihnea Untaru (decedat din păcate acum o lună) a găsit în cutia poștală trei plicuri adresate fiului său și care erau din Olanda și Anglia. Având suspiciuni legate de conținutul plicurilor și bănuind că sunt droguri, Iulian Untaru a mers la BCCO Pitești, punând plicurile la dispoziția anchetatorilor. Acesta a fost punctul de plecare al anchetei. (D.G.)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii