Web Analytics
scris vineri, 01.12.2023

Avertismentul unui decan din Universitatea București: România nu mai e stat de drept: 10 impasuri majore

Cristian Preda, decan al Facultății de Științe Politice de la Universitatea București, susține într-o recentă analiză că „Dacă România ar fi arătat în 2004-2007 așa cum arată azi, nu ar fi fost primită în UE”.

Avertismentul unui decan din Universitatea București: România nu mai e stat de drept: 10 impasuri majore

Citește și: Judecătoarea Dana Gîrbovan, lecție de istorie de Ziua Națională: „Adevărul este condiția primordială a libertății unui neam și a libertății fiecărui individ”


Într-un articol publicat pe site-ul comunitatealiberala.ro, profesorul Preda susține că „România nu mai e stat de drept”. El se referă la „10 impasuri majore” care conduc la ceea ce numește „de-democratizarea României”. Printre acestea se numără faptul că „alternanța la guvernare este o amintire”, spune Preda. „Între 1996 și 2009, în patru alegeri parlamentare și patru prezidențiale, organizatorii scrutinului au fost trimiși în opoziție. Din 2012 încoace, exceptând alegerea pentru șeful statului din 2014, organizatorii alegerilor legislative și prezidențiale le-au câștigat. Coaliția guvernamentală croită în 2021 a anunțat de la bun început că scopul ei este să guverneze până în 2028, indiferent ce vor spune cetățenii la urne în 2024”. Decanul Facultății de Științe Politice susține că astfel s-a ajuns la faptul că „alternanța la guvernare a devenit o amintire din vremea când România aspira la integrarea în UE, o negocia și o și obținea”. „Legislativul nu controlează Executivul”, mai afirmă Preda analiza sa. „Guvernul preferă acțiunea fără control parlamentar. Din 2021 până pe 8 noiembrie 2023, guvernele Ciucă și Ciolacu au adoptat nu mai puțin de 430 de ordonanțe de urgență. Una la două zile. Plus alte 100 de ordonanțe ale guvernului”, amintește el.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *