Web Analytics

Mai avem nevoie şi de iarbă la Piteşti. Şi de „Aripi”…

de | 23.05.2019 13:46 | Opinii

Iarba dispare încet-încet la Pitești. Pentru că – nu-i așa? – e mai rentabil, inclusiv pentru Primăria Pitești, să lași să se construiască tot felul de clădiri pe bandă rulantă. Iar poluarea crește direct proporțional cu fiecare metru pătrat de iarbă ce dispare. Ce mai contează interesele și sănătatea cetățenilor? Iar cea mai dureroasă dispariție a ierbii este pe cale să se producă pe terenul de lângă Școala Nr. 11 „Mihai Eminescu”, acolo unde s-au format zeci și zeci de fotbaliști de top. O retrocedare cu cântec și cu multe semne de întrebare (cine știe, poate fac vreo verificare cei de la Parchet sau DNA). O retrocedare în ciuda interesului public evident. O retrocedare după ani de procese în care Primăria Pitești, prin juriștii săi, a făcut o palidă figură. Nu la fel a fost cazul când angajații Primăriei au venit foarte repede și operativi să facă punerea în posesie și să marcheze terenul cu noii proprietari. Și nu este primul caz de retrocedare „neobișnuită”. Zeci de terenuri, zeci de spații verzi au fost retrocedate prea ușor în ultimul deceniu. S-au retrocedat terenuri ale unor grădinițe sau școli, s-au retrocedat terenuri lângă monumente istorice, unde apoi noii proprietari au ridicat blocuri nestingheriți de nimeni. La Pitești nimănui nu îi pasă de zona de protecție a monumentelor istorice și de legislație. Și asta pentru că nicio autoritate nu are reacție. Cred că, dacă ar putea, dezvoltatorii imobiliari ar construi direct peste monumentele istorice sau le-ar dărâma pur și simplu. Încă nu se poate asta, din fericire. Însă la cum merg lucrurile la Pitești și la ce haos imobiliar e, nu m-ar mira ca nu peste mulți ani să avem blocuri lipite unele de altele, iar spațiile verzi să devină mai rare decât… tigrii albi.
Da, domnule primar Cornel Ionică, da stimați angajați din Primăria Pitești, Inspectoratul în Construcții, APM Argeș și Garda de Mediu Argeș, dispar spațiile verzi pe bandă rulantă în oraș și nu faceți nimic pentru a opri fenomenul ăsta atât de nociv. Și nu cumva să veniți cu argumentul proiectului de reabilitare urbană a Piteștiului. Acel proiect a fost și este un eșec pentru autorități, un dezastru pentru Pitești și o afacere rentabilă pentru un grup de firme abonate la banul public. „Jurnalul de Argeș” a scris argumentat și documentat cum prin acea „regenerare” au dispărut hectare întregi de spații verzi și au fost tăiați sute de copaci. Iar în schimb au fost „plantate” milioane de pavele.
Mai avem nevoie și de iarbă. Mai avem nevoie și de „Aripi”. Dacă Piteștiul vrea să fie smart city și în realitate, nu doar pe niște hârtii, o preocupare prioritară trebuie să fie pentru spațiile verzi. Deocamdată „verdele” devine o culoare din ce în ce mai rară la Pitești, un oraș unde „roșul” e predominant, iar rezultatele acestei „culori” predominante au dus Piteștiul cam departe de lumea civilizată și verde.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii