Web Analytics

Autostrada Piteşti-Sibiu îşi dublează preţul peste noapte

de | 26.07.2017 19:11 | Economie

01 SibiuPitestiCea mai aşteptată autostradă din România, prima care ar urma să traverseze munţii, a devenit prohibitivă ca preţ. Valoarea totală a investiţiei în Autostrada Sibiu-Piteşti va fi de 3,34 miliarde de euro (15 miliarde de lei), se arată într-un proiect de act normativ postat pe site-ul Ministerului Transpor­turilor.

Master Planul General de Transport, adoptat anul trecut, prevedea investiţii de 1,6-1,8 miliarde euro. Anexa 1 la proiec­tul de modificare a indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investi­ţii Autostrada Sibiu – Piteşti, postată pe site-ul Ministerului Trans­por­turilor, prevede o valoare totală a proiectului de 15,06 miliarde de lei, echivalentul a 3,34 miliarde de lei la cursul oficial de 4,5241 lei/euro, prevăzut în acelaşi document. Potrivit Master Planului General de Transport, adoptat prin HG 666/2016 în toamna trecută, Autostrada Sibiu-Piteşti necesita investiţii de 1,6-1,8 miliarde euro şi urma să fie finanţată din fonduri europene în proporţie de 75%.

Explicațiile CNAIR privind saltul prețului

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat vineri că valoarea totală de investiţie pentru autostrada Sibiu-Piteşti, de 3,3 miliarde de euro, include şi TVA, costul exproprierilor şi alte costuri privind proiectarea şi execuţia proiectului, iar valoarea de 1,673 miliarde euro din Master Plan vizează doar cheltuielile cu investiţia de baza şi nu include TVA. Reacţia vine după apariţia în presă a unor informaţii potrivit cărora costul autostrăzii Sibiu-Piteşti, de 3,3 miliarde euro, care apare într-un proiect de Hotărâre de Guvern lansat recent în dezbatere publică, este dublu faţă de cel estimat iniţial. „Valoarea de 3,3 miliarde se referă la valoarea totală de investiţie, care pe lângă costurile de proiectare şi de execuţie include valoarea TVA, costul exproprierilor terenurilor aferent acestui proiect şi alte costuri privind proiectarea şi excutia proiectului. Această valoare este calculată conform devizului general şi a rezultat în urma unei analize detaliate şi nu doar pe baza standardelor de cost”, se arată în comunicat.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii