Web Analytics
scris vineri, 16.06.2017

Autorităţile, depăşite în criza urşilor de la Cetatea Poienari: sunt 15 urşi peste efectivul optim de 25 de exemplare

5 delegatia Poienari# Conducerea Gărzii Forestiere sugerează că relocarea urșilor care au creat panică la Poenari e o prostie
Dacă în urmă cu o săptămână, patronul hotelului Valea cu Pești trăgea de urechi autoritățile județene pentru decizia de relocare a urșilor de la Arefu și arăta că e nevoie ca autoritățile județene să ia taurul de coarne și să ceară inclusiv împușcarea acelor urși care dau iama în gospodăriile oamenilor, același lucru sugerează și Garda Forestieră Ploiești, care monitorizează pădurile din Argeș.

Autorităţile, depăşite în criza urşilor de la Cetatea Poienari: sunt 15 urşi peste efectivul optim de 25 de exemplare

Viorel Mihălcioiu arată că există o mare temere inclusiv în rândul jandarmilor care ezită să foloseasă arma împotriva sălbăticiunilor chiar și când situația o cere și că viața unui urs a devenit mai importantă decât a unui om. Măsurile sugerate de cei doi sunt argumentate cu înmulțirea fără precedent a urșilor în zona Arefu, numărul acestora fiind cu mult peste efectivul optim al zonei. O recunoaște și Agenția pentru Protecția Mediului Argeș, care, la solicitarea Jurnalului de Argeș, a explicat care este, de fapt, situația la Arefu.

Deși autoritățile județene au arătat că s-a găsit soluția pentru redeschiderea Cetății Poenari prin relocarea de la Arefu a ursoaicei și a celor 3 pui care au băgat în sperieți un grup de copii și, ulterior, mai mulți turiști veniți să viziteze fortăreața, problema e departe de a fi rezolvată.  Asta pentru că la Arefu, situația e mult mai gravă decât cea din scenariul cu soluții frumoase.

„Nu facem decât să mutăm problema”

Relocarea este doar o soluție de moment, pentru că, așa cum arată conducerea Gărzii Forestiere Ploiești, problema de fond rămâne nerezolvată.
„Un teritoriu lăsat liber de un animal sălbatic va fi ocupat de altul. Urșii tot aici or să fie dacă nu se face un management mai bun. Prin relocare nu facem decât să mutăm problema. Și dacă îi ducem în creierii munților, ei vin înapoi, sau vin alții. Noi i-am obișnuit așa după ce, mai întâi, le-am tulburat habitatul, ducându-ne peste ei, apoi am început să le dăm ciocolată, banane și alte alimente. Decidenții trebuie să acorde o atenție mai mare acestei probleme și să se gândească la un management mai bun al urșilor, pentru că soluția relocării nu este cea bună. Iar aici trebuie să se implice mai bine autorirtățile locale… Realitatea e că urșii s-au înmulțit foarte mult. E un fapt evident și real. O spun și localnicii. Au fost văzute ursoaice și cu câte trei sau mai mulți pui, deși, în general, ele nasc doi pui la doi ani”, explică, pentru Jurnal de  Argeș, Viorel Mihălcioiu, inspector șef Garda Forestieră Ploiești.

40 de urși în zona Arefu

Că lucrurile stau așa o spune si conducerea Agenției Județene pentru Protecția Mediului Argeș. În conformitate cu evaluările realizate în primăvara acestui an, în județul Argeș există 847 exemplare urs, dintre care 40 sunt la Arefu.
„În Fondul Cinegetic nr. 5 Arefu, efectivul optim este de 25 exemplare urs”, precizează Cristiana Surdu, directorul APM Argeș.
Practic, vorbim de 15 exemplare în plus față de cât ar fi normal pentru zona Arefu, unde, iată, pericolul nu vine doar de la ursoaica și puii ce vor fi relocați, ci de la alte fiare de talie mare. Iar de la an la an, vorbim de tot mai mulți urși, fiindcă sporul natural este pozitiv. „În mod normal, există un spor natural care diferă de la an la an. Față de anul 2016 efectivele de urs la nivelul județului Argeș au crescut cu 3,5%”, mai spune conducerea APM Argeș.

„Un urs braconat valorează 40 de mii de euro. Viața omului…”

Soluția logică și corectă impusă în situația dată este aducerea numărului de urși la efectivul optim. „Nu sunt pentru împușcarea urșilor, dar cu urșii-problemă n-ai ce altceva să faci. Fiindcă e problemă de securitate umană. Un urs braconat valorează 40 de mii de euro. Viața omului cât valorează? E o chestie foarte dură. Chiar și jandarmii au o reticență când vine vorba de urși și preferă să se rezume la folosirea sprayurilor speciale, deși urșii pot fi și împușcați… Le e teamă însă să nu se ajungă la un scandal similar celui de la Sibiu. La Dâmbovicioara, spre exemplu, zilele trecute, un urs a omorât o vacă… Trebuie să fim mai deschiși fiindcă s-a schimbat comportamentul de animal sălbatic al ursului. Pentru urșii problemă se pot face derogări și pot fi împușcați. Se face o propunere în acest sens, în scopul asigurării securității și sănătății omului, se analizează și se poate ajunge și aici, nu trebuie scoasă din calcul această variantă”, spune șeful Gărzii Forestiere Ploiești.
Oficialii APM Argeș arată în ce condiții s-ar putea aplica soluția organizării unei vânători în zonă. „Ursul este o specie prioritară la nivelul Uniunii Europene. Vânătoarea se poate organiza, numai în condițiile emiterii de către Ministerul Mediului, a unui ordin pentru aprobarea derogărilor privind numărul maxim de intervenție pentru specia urs”, arată  Cristiana Surdu, directorul APM Argeș.
Un ordin care vine, evident, doar dacă este cerut, iar solicitarea ar trebui făcută tot de autoritățile județene.

Dan Manu: „Ar trebui să fiu un idiot ca să cred că relocarea e o soluţie”

5 dan manuPreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Dan Manu, admite că relocarea celor patru urşi nu e cea mai bună soluţie şi spune că ar trebui ca autorităţile judeţene să fie lăsate să gestioneze singure problema urşilor.
„Noi, CJ, prin muzeul care are cetatea, suntem o victimă a acestei situații prin faptul că am blocat accesul la cetate, care înseamnă un prejudiciu nu numai financiar, dar și un prejudiciu de promovare. Al doilea principiu este legat de protejarea totală a omului. Cu treaba asta nu ne jucăm, pentru că dacă există un risc pe undeva, prioritate are cetățeanul. În al  treilea rând, Consiliul Judeţean n-are nicio implicare în derularea rezolvării acestei situaţii. Prefectul coordonează deconcentratele care se ocupă de această problemă şi, dacă mă întrebaţi pe mine, şi eu sunt dezamăgit de aceste reguli. Eu, unul, aş fi dat autorităţilor judeţene, Prefecturii, deconcentratelor din subordine, abilitate să facă treaba asta, puterea de a decide, fiindcă ei ştiu cel mai bine dacă există un excedent populaţional la o anumită specie etc. Ca principiu, eu sunt convins că o astfel de iniţiere de pachet legislativ – şi am vorbit cu deputaţii noştri din judeţ referitor la acest aspect – ar duce la o operativitate în rezolvarea unor astfel de situaţii. Nu să stăm două – trei săptămâni după un ordin de ministru, ca să relochez tot eu. Din câte ştiu eu, prefectul a iniţiat anumite proceduri şi, din câte cunosc, miercuri (nr. – 14 iunie), la Ministerul Mediului va avea loc o întâlnire naţională, ocazie cu care se aşteptă propuneri privind modificarea unor proiecte care ţin de Ministerul Mediului”, a declarat, pentru Jurnal de Argeş, preşedintele CJ Argeş, Dan Manu.  
Întrebat dacă se aşteaptă la o rezolvare a problemelor de la Arefu după relocarea celor patru urşi, şeful CJ Argeş a declarat: „Ar trebui să fiu un idiot ca să cred că relocarea celor 4 ursuleţi e o soluţie. Dar o soluţie trebuie cu adevărat găsită pentru a rezolva cu adevărat situaţia, ca cetăţeanul să fie în siguranţă”.
Oficialul CJ Argeş propune ca până la rezolvarea de fond a problemei să se procedeze la efectuarea unor programări ale turiştilor care vor să urce la Poenari, astfel încât plecarea grupurilor să se facă la anumite intervale, iar turiştii să fie însoţiţi de silvicultori, vânători sau jandarmi.

Distribuie!

0 Comentarii