Web Analytics

Autopsierii au fost nemulţumiţi că au primit 50 de lei mită pentru eliberarea cadavrului: „Nu vezi că suntem doi?”

de | 30.11.2016 22:26 | Actualitate

# Noi dezvăluiri în dosarul „Şpagă la morgă”

Continuă procesul celor patru angajați de la morga Spitalului Județean Argeș judecați pentru luare de mită. Pe 16 noiembrie, la Tribunalul Argeș, s-a judecat un nou termen foarte interesant în dosarul „Șpagă la morgă”, fiind audiați ca martori doi angajați de la Complexul de Servicii Persoane cu Dizabilități Vulturești, Răzvan Șerb și fostul șofer Gheorghe Leontin și directorul unității, Adrian Stanciu. Cei patru autopsieri acuzați de procurori în dosarul înregistrat la Tribunalul Argeș sunt Marinel Maria pentru săvârşirea a trei infracţiuni de luare de mită, Cristian Nedelcu pentru săvârşirea a cinci infracţiuni de luare de mită, Vasile Stan pentru săvârşirea a două infracţiuni de luare de mită, respectiv Marian Păun pentru două infracţiuni de luare de mită. 

„Angajații nu mi-au dat chitanță pentru cei 100 de lei daţi și mi-au spus că banii sunt pentru pregătirea cadavrului”

Doi dintre autopsieri sunt acuzați de cei trei angajaţi de la Centrul din Vulturești că au cerut șpagă pentru eliberarea unui cadavru la sfârşitul anului 2011, deși știau că este vorba de un caz social, fiind atenționați de acest lucru. Văzând că întâmpină dificultăți cu privire la eliberarea cadavrului, unul dintre angajaţii Centrului din Vultureşti a sunat directorul unității spunându-i că trebuie să dea bani pentru a se rezolva cazul. Deși directorul Adrian Stanciu nu a fost mulțumit de acest lucru, în cele din urmă i-a spus să dea suma de 50 de lei pentru ca respectivul caz să fie pregătit. Doar că fiind doi autopsieri la locul de muncă, suma acordată a fost mult prea mică pentru amândoi: „Doi angajați care erau de serviciu în ziua respectivă mi-au spus să le dau ceva pentru pregătirea cadavrului. Le-am spus celor doi angajați că era un caz social, dar degeaba. Am sunat directorul centrului care, deși a fost nemulțumit inițial, ne-a spus să le dăm 50 de lei, lucru pe care l-am făcut. Am intrat într-o cămăruță unde erau cei doi angajați și le-am dat 50 de lei, iar ei mi-au spus că «nu vezi că suntem doi?» și am dedus că suma e mică și le-am mai dat 50 de lei. Cei doi angajați nu mi-au dat nicio chitanță și mi-au spus că acei bani sunt pentu pregătirea cadavrului”, a precizat la instanță unul dintre martori.

Dr. Sorin Vasilescu, fostul director al Spitalului Judeţean: „Am avut două sesizări scrise împotriva autopsierilor pe care le-am trimis organelor competente”

De asemenea, în acest proces a fost audiat şi directorul Complexului de Servicii Persoane cu Dizabilități Vulturești, Adrian Stanciu, care a precizat în faţa judecătorului că în momentul în care angajatul său l-a sunat spunându-i că autopsierii de la Judeţean nu au fost mulţumiţi de suma de 50 de lei pentru a elibera cadavrul, sumă cu care iniţial a fost de acord, a sunat la directorul Spitalului Judeţean pentru a lua măsuri împotriva acestora. Cu toate acestea, angajaţii Complexului au fost în continuare nevoiţi să dea 100 de lei pentru ca autopsierii să-şi ducă treaba până la capăt. „Iniţial am fost de acord cu 50 de lei pentru a da autopsierilor. Când am auzit că cer dublarea sumei, am luat legătura cu directorul Spitalului Județean Argeș. Dacă nu mă înșel, atunci era doctorul Vasilescu director la Spitalul Județean. Eu i-am spus că nu mi se pare corect ca în cazul respectiv în care eu am vrut să fac un lucru bun să mi se ceară bani, era un caz social și puteam să îl las acolo. Am vrut să fac un bine, iar autopsierii le-au cerut colegilor mei bani, nu am mai suportat și am sunat directorul. Domnul director a anunțat mai departe organele competente. Cazuri de deces în spital am avut, dar a fost singura problemă de acest gen cu care ne-am confruntat. Eu am sunat în prealabil la cei de la Medicină Legală, neștiind că nu ei se ocupă de acest lucru. Iar dânșii mi-au spus că nu aparține de Medicină Legală și să sun la Spitalul Județean, lucru pe care l-am şi făcut”, a precizat pentru Jurnalul de Argeş, Adrian Stanciu.

Am stat de vorbă pe acest subiect şi cu fostul director al Spitalului Judeţean, Sorin Vasilescu care ne-a precizat: „Într-adevăr eu eram director în 2011. Nu-mi mai aduc aminte exact dacă am fost sunat de directorul Complexului de la Vultureşti, dar ştiu că am avut două sesizări scrise împotriva autopsierilor pe care le-am trimis organelor competente, de acest lucru ocupându-se jurista Spitalului, doamna Daniela Georgescu”.

Moment hilar: cei doi martori s-au contrazis în privinţa identităţii autopsierilor care au cerut bani

Faptul că procesul în care cei patru autopsieri sunt acuzaţi pentru luare de mită se desfăşoară la cel puţin cinci ani de la săvârşirea faptelor aduce foarte multe nemulţumiri şi incertitudini în rândul martorilor. De altfel, în acest proces, cei doi angajaţi de la Centrul din Vultureşti, în momentul în care au fost îndrumaţi de judecător să identifice cei doi autopsieri care au cerut bani pentru eliberarea unui cadavru, fiecare dintre ei au arătat persoane diferite, moment care a produs amuzament în rândul celor patru autopsieri, deşi toţi dintre ei sunt acuzaţi de luare de mită.
Alex Vlaicu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii