Web Analytics
scris joi, 09.01.2014

Au venit chinezii la Arpechim

# Mihai Georgescu: „Eu cred că nu sunt simple vizite și că până la urmă Arpechim a intrat în vizorul investitorilor adevărați” Chiar înainte de Crăciun, mai mulți reprezentanți ai unor companii de profil din China au vizitat platforma petrochimică Arpechim în contextul apropiatei privatizări (cel mai probabil în februarie) a combinatelor de la Pitești și Rm. Vâlcea. La întâlnirea de la Pitești a luat parte și fostul director general al Arpechim, Mihai Georgescu, domnia sa acordându-ne ulterior un interviu legat de acest eveniment și nu numai.

Au venit chinezii la Arpechim

# Au plecat azerii (n.r. reprezentanții companiei petroliere de stat azere vizitaseră și ei combinatul cu câteva zile înainte), au venit chinezii, crește, în sfârșit, interesul investitorilor serioși pentru Arpechim sau sunt doar simple vizite?
– Eu cred că nu sunt simple vizite și că până la urmă Arpechim a intrat în vizorul investitorilor adevărați.
# Ați participat la întâlnirea cu chinezii? Cât de interesați erau?
– Domnule, erau foarte interesați, dar, în afară de asta, vreau să vă spun că înainte de Crăciun la Pitești au venit specialiști în petrochimie de-ai lor. Deci nu politicieni, specialiști. În acest context chiar am avut cu cine să stăm de vorbă în sensul că ei au știut ce să întrebe, iar noi am avut cui să răspundem. Și, da, erau interesați inclusiv de preluarea rafinăriei de la noi. De altfel eu pentru partea de rafinare am participat, iar pentru partea de petrochimie au mers la Vâlcea.
# Dacă ar fi să-i punem în balanță pe azeri și pe chinezi, cui ați da câștig de cauză?
– E greu de spus, chiar nu pot să am acum un răspuns…

„Resursa umană va fi o problemă la repornirea Arpechim”

# Azerii au petrol…
– Așa e, azerii au mult petrol, iar să ai resursa contează cel mai mult, chinezii nu au dar îl aduc ei de undeva, nu știu de unde. Oricum, sunt de preferat și unii și alții oricărui investitor autohton.
# Dacă această privatizare, în varianta ei cea mai fericită, ar avea loc, cât din ce a fost odată Arpechim ar mai putea funcționa?
– Tot ce este acum la Petrochimie la Oltchim plus Rafinăria. Ce s-a tăiat, ce s-a demolat, cam 20% nu are niciun rost să mai refaci. Cam 80%, în concluzie. Să știți că instalațiile din Petrochimie stau foarte bine pentru că au investit în ele în 2010 iar cele din Rafinărie au fost și ele conservate foarte bine, deci se poate reporni fără probleme.
# Cât timp ar necesita repornirea Rafinăriei și a întregului flux?
– Cam două luni. Acolo sunt o serie întreagă de proceduri care nu se pot face de azi pe mâine. Nici dacă ar fi fost instalațiile noi nu se putea porni peste noapte dar, repet, se poate reporni și poate funcționa foarte bine.
# Câți oameni și-ar putea găsi de lucru la o eventuală reluare a activității?
– Eu zic că vreo 2-3000 de oameni. Problema care trebuie într-adevăr rezolvată nu este repornirea Arpechim, ci resursa umană pentru că acolo nu poți lucra cu oricine. Cu siguranță că li se va propune, în măsura în care se va mai putea, foștilor angajați să se întoarcă dar să vedem dacă vor mai fi de găsit, dacă vor mai vrea.
# Și de la ei vor învăța și alții, nu?
– E greu. Când pornești îți trebuie oameni care știu meserie că altfel nu merge. Apoi, în timpul funcționării poți să formezi și pe alții dar la pornire îți trebuie oameni specializați. Și din păcate nu prea mai avem asemenea oameni specializați.
Florin Silvestru

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...