Web Analytics

Au început audierile în dosarul pierderii dreptului de preemţiune pentru uzina electrică şi crama Brătienilor

de | 22.03.2018 11:37 | Politica si Administratie

4 001# Noi informaţii de pe frontul de război de la Primăria Ştefăneşti # Adresa de la Ministerul Culturii a fost înregistrată abia la o săptămână dupa ce a venit la Primăria Ștefănești, pierzându-se astfel jumătate din timpul în care trebuia să se decidă cumpărarea ansamblului de pe moșia Brătienilor # De nebuloasa din primărie a profitat un privat, care a cumpărat obiectivul cu puțin peste 100.000 euro

Scriam în numărul anterior al Jurnalului de Argeș despre un nou scandal în oraşul Brătienilor. A apărut după ce o adresă de la Ministerul Culturii și Identității Naționale s-a rătăcit prin Primăria Ștefănești până când a trecut termenul prin care aceasta să își poată exercita dreptul de  preemțiune asupra altor câteva obiective de patrimoniu rămase pe domeniul de la Florica și proiectate de marele arhitect Petre Antonescu.

4 02Este vorba despre  fosta uzină electrică, de o cramă din care pleacă mai multe tuneluri spre moșie, de un observator astronomic, plus câteva anexe scoase la vânzare de către moștenitori și oferite mai întâi statului la prețul derizoriu de 100.000 de euro. Sesizată de primărița Ioana Dumitru, Comisia de Disciplină a Secretarilor (pentru că secretarul UAT Ștefănești, Georgeta Ion, este persoana pe care edilul o consideră responsabilă pentru pierderea dreptului de preempțiune și împotriva ei a făcut sesizarea) a convocat, joi, 15 martie, o primă întrunire. Comisia, constituită din subprefectul Gabriel Stoian, secretarul Primăriei Coșești, Adrian Mazilescu, și șefa de la Resurse Umane din cadrul Prefecturii Argeș, Cătălina Puiulescu, a audiat-o pe secretarul Primăriei Ștefănești, Ion Georgeta.  

Subprefectul Stoian: „Dacă a fost vorba despre o greșeală făcută cu intenție, ne prindem, dacă este o greșeală funcționărească, ne prindem și în acest caz”

Am avut  o discuție cu subprefectul Gabriel Stoian, președintele comisiei, care ne-a declarat: „Prea multe nu vă pot spune la această dată. Într-adevăr, am avut o primă întâlnire în legătură cu referatul făcut de Primărie. Doamna (n. red. – Georgeta Ion) a venit cu niște informații, dar nu au fost suficiente. Am cerut mai multe documente de la primărie. Am vrea să știm data intrării adresei de la minister, data la care primarul Ștefăneștiului a dat-o către comisia de cultură și așa mai departe… Cred că sunt multe inadvertențe față de datele pe care le avem și ceea ce s-a întâmplat în realitate. I-am dat o listă de documente doamnei secretar și am solicitat și alte informații în vederea clarificării întregii situații, pentru că vrem să știm tot traseul… documentelor. Oricum, acolo, la Ștefănești, este o problemă în legătură cu circuitul documentelor în instituție. Am constatat asta și mai înainte (când a izbucnit scandalul gunoaielor, n. red) și nu știu dacă s-au pus în regulă”.  
L-am întrebat pe subprefectul Stoian ce a declarat secretarul Primăriei Ștefănești la audiere, însă acesta ne-a spus:  „ceea ce mi-a spus doamna nu iau încă în seamă. Nu vreau să plec de la o impresie eronată, indiferent că este vorba despre primar sau altă persoană. Ca președinte de comisie, vreau să îmi fac imaginea completă. Am pornit de la zero, am cules informații,  am mai cerut și altele. Vreau să fim corecți în tot ceea ce facem și, după rezoluția finală, să avem conștiința împăcată. Dacă a fost vorba despre o greșeală făcută cu intenție, ne prindem, iar dacă este o greșeală funcționărească, ne prindem și în acest caz. Nu vreau să mă lansez în mai multe comentarii, însă vreau să vă subliniez că sunt interesat de toate astea”.

O scrisoare pierdută… la Primăria Ștefănești

4 03Recapitulând, înștiințarea privind intenția de vânzare a Ansamblului Conacul Brătianu-Florica a sosit în instituția Primăriei Ștefănești în data de 9.11.2017 și a fost înregistrată abia în data de 16.11.2017, pierzându-se 7 zile din cele 15 în care dreptul de preemțiune trebuia exercitat.  
Respectiva înștiințare a fost dată spre soluționare Consiliului Local și, având în vedere că trebuia dezbătută în regim de urgență, după ce fusese deja înregistrată cu șapte zile întârziere, UAT Ștefănești nu a depus niciun efort pentru întrunirea de urgență a Consiliului Local în vederea dezbaterii solicitării primite de la Ministerul Culturii și Identității Naționale, prin Direcția Județeană pentru Cultură Argeș.  
Abia după trecerea termenului legal de exercitare a dreptului de preemțiune are loc ședința ordinară a Consiliului Local, în care se propune… deplasarea în teren a unei comisii de specialitate. Însă, a doua zi după ședința de consiliu, noul cumpărător, un anume Liviu Rizea, apare la poarta uzinei electrice și le trântește poarta în nas reprezentanților Primăriei Ștefănești.

Ce zice primărița: „La Registratură este problema. Funcționara de aici  nu înregistrează documentele intrate”

Există însă și voci care nu o arată cu degetul pe secretară, ci susțin că, veme de o săptămână, cât a trecut de la data la care adresa a intrat în Primărie (7 noiembrie, data poștei, și până la 16 noiembrie, când a fost înregistrată), adresa s-ar fi putut pierde  prin biroul primăriței, care n-ar fi deloc străină de situație. Iată însă cum răspunde edilul Ioana Dumitru:  „În niciun caz! Vina este la Registratură și îi aparține inspectorului superior Luminița Ileana Ion, cea care se ocupă de relațiile cu publicul și, potrivit organigramei, este în subordinea secretarului Primăriei. Avem probleme, în sensul că nu înregistrează, nu își face treaba și răspunde doar la ordinele doamnei secretar. Nu știu ce le leagă. Au și un nume de familie comun, însă nu știu dacă sunt rude între ele. Dar i-am reproșat și i-am spus că trebuie să înregistreze tot ce intră, i-am mai spus că orice document trebuie să ajungă la mine. Pentru că nu ajung și de aici toată confuzia și toate neînțelegerile. Circuitul documentelor este îngreunat de Registratură și de secretarul Primăriei.

„Doamna primar mi-a arătat plicul cu dreptul de preemțiune destul de târziu”

4 CarmenNesuSe pune și întrebarea firească dacă nu cumva noul proprietar, Liviu Rizea, despre care am aflat că ar avea o firmă de transport și ar avea ceva afaceri și pe la Timișoara, a trebuit să treacă pe la Primăria Ștefănești pentru a i se elibera anumite documente obligatorii care să îi servească la încheierea contractului de vânzare-cumpărare cu moștenitorii domeniilor Brătienilor. Asta în ideea că, dacă e totuși așa și Rizea ar fi avut nevoie de documente precum adeverință de rol sau certificat fiscal, cei de la primărie ar fi aflat de intenția de a cumpăra taman proprietățile vizate de către dreptul de preemțiune.  Iată ce ne spune jurista Carmen Neșu de la Primăria Ștefănești: „Având în vedere că ansamblul aparţine de Ministerul Culturii, deci e în Patrimoniul Ministerului Culturii, e monument istoric, nu aveau de ce să vină la noi. Nu avea de ce să vină la noi cineva să ceară ceva, având în vedere că ansamblul face parte din circuitul ministerului. Într-adevăr, după încheierea actului de vânzare cumpărare, ar trebui să vină să își declare proprietatea, care se ia în evidență la locul imobilului, nu la domiciliul cumpărătorului. Nu am eliberat niciun act în sensul acesta, prin care am fi putut lua la cunoștință că el e proprietar. Noi am avut doar o adresă a Ministerului Culturii prin care ne aducea la cunoștință exercitarea dreptului de preemțiune, pentru că există un cumpărător”.
Am profitat de ocazie și am rugat-o pe doamna jurist să lămurin și când trebuia înregistrată buclucașa hârtie cu dreptul de preemțiune: „Hârtia trebuia înregistrată de îndată. Cum vine de la poștă, registratura are obligația de a înregistra hârtia și orice înscris când intră în instituția noastră. Trebuie să înregistreze și imediat să pună la mapa primarului. Dacă se primește plicul mai la sfârșitul programului, mapa intră la primar a doua zi dimineață. Eu nu știu unde este sincopa, deoarece eu pot vorbi doar pe date și nu știu dacă doamna de la registratură sau doamna secretar a ținut-o. Mie mi-a arătat doamna primar plicul cu dreptul de preemțiune destul de târziu. Acum pe doamna primar trebuie să o întrebăm dacă i-a venit plicul cu întârziere de la Registratură și de ce s-a înregistrat atât de târziu, având în vedere că s-a primit cu șapte zile înainte…”
De altfel, din spusele subprefectului Gabriel Stoian înțelegem că în primul rând membrii comisiei de disciplină ar vrea să afle traseul scrisorii pierdute, după care să dibuiască dacă nu cumva a fost vorba despre  o modalitate dibace de a o face pierdută,  știindu-se că la Ștefănești ar fi o problemă cu circuitul documentelor. Iar în acest fel să i se servească pe tavă unui ins, bine informat,  chilipirul numit Ansamblul istoric Conacul Brătianu-Florica.   

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii