Web Analytics

Atelier de jurnalism la Biblioteca Judeţeană

de | 28.02.2019 13:55 | Cultură

Călin Popescu, jurnalist și absolvent al Universității din Pitești, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, a susținut miercuri, 20 februarie, la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” din Pitești, un atelier de jurnalism și o prezentare de carte. Din experiențele avute în presă a scris trei volume: „Descoperiri cotidiene”, „Reporter la țărmul vieții” și „Suveniruri lăuntrice”.

În cadrul evenimentului, în prezența invitaților și a studenților de la specializarea Jurnalism de la Universitatea din Pitești, Călin Popescu a vorbit despre experiențele avute în cei peste 15 de ani de presă.
A ținut să împărtășească din cunoștințele sale despre gazetărie și celor prezenți, în special studenților, deoarece consideră că jurnalismul se face toată viața: „Dacă ai intrat, nu mai ieși. Jurnalismul este ca și o specie, care are niște condiții să existe, poate să și dispară, să reapară sau să aibă o problemă”.
Jurnalistul, care a lucrat la publicațiile Gardianul, Puterea, dar și în presa locală, la Curierul zilei și Argeșul, timp de șaisprezece ani, a mai spus că regulile jurnalistice se schimbă în funcție de publicație, „în fiecare organ de presă este altă presă, nu poți să faci presă în abstract”. Autorul a împărtășit cu publicul experiența acumulată în presă, iar studenților a ținut să le spună faptul că în jurnalism ,,regula este că nu este nicio regulă”.
În volumul „Descoperiri cotidiene”, autorul prezintă diferența dintre reportaj și feature, dintre știre ca noutate și feature ca articol de culoare. Acesta susține că genul feature este un atu al presei scrise, oferă o notă de profunzime fără a fi nevoie de piramida inversată sau de chapou, pentru că ceea ce este interesant vine pe parcurs. Autorul mai susține faptul că presa argeșeană se ghidează după principiul ,,e bine să scrii sub formă de interviu, pentru că este mai ușor de citit”, iar în alegerea titlurilor intervine subiectivismul.
Marian NIŢESCU, Jurnalism, anul 2
Ionela IORDĂCHIŢĂ, Jurnalism, anul 1

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii