Web Analytics
scris miercuri, 26.08.2015

Asta ne mai trebuia! Opt sute de refugiaţi vor fi cazaţi la fostul Centru de Jandarmi din Câmpulung

De aproape doi ani, câmpulungenii au încă un motiv de panică: zvonul că în municipiu vor fi cazaţi imigranţi, sute de persoane care şi-au părăsit ţările de origine din cauza războiului sau a dictaturii. După deşeuri, romi şi ruine industriale, câmpulungenii se tem că vor primi un alt cadou nedorit. Locul de campare pentru cei veniţi în Europa din ţări africane sau din Orient este indicat ca fiind fostul sediu al Centrului de Pregătire a Jandarmilor, unitate militară desfiinţată în anul 2011.
La prima vedere este vorba doar despre un zvon, ţinând cont şi de poziţiile oficiale ale celor care se ocupă în România cu gestionarea problemei imigranţilor. În ţara noastră există şase centre pentru refugiaţi, toate amenajate în localităţi aflate aproape de graniţă, Câmpulungul fiind, din acest punct de vedere, o locaţie atipică, fiind situat în centrul României. Numai că existenţa în municipiul muscelean a unei clădiri în care se pot asigura servicii de cazare şi masă, dar şi criza actuală la nivel european constând într-un flux imens de refugiaţi împing ideea către certitudine. Fostul Centru de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor de Jandarmi este o clădire cu patru etaje al cărei interior a fost modernizat în ultimii ani de funcţionare. Dispune şi de un spaţiu exterior generos, precum şi de anexe constând în cantină, săli de mese şi garaje. Zvonurile vizează aducerea la Câmpulung a 600 sau chiar 800 de imigranţi, însă capacitatea fostei unităţi militare este mai redusă, pentru realizarea cazării unui număr atât de mare de persoane fiind nevoie de recompartimentarea camerelor, lucru deloc greu de realizat.

Asta ne mai trebuia! Opt sute de refugiaţi vor fi cazaţi la fostul Centru de Jandarmi din Câmpulung

Primarul Ţâroiu confirmă voalat: „A venit o delegaţie ministerială să discutăm problema!”

Primarul interimar al Câmpulungului, Liviu Ţâroiu, a negat din start informaţia: „E un zvon”. Pe de altă parte însă, a recunoscut că anul trecut a ajuns la Câmpulung o delegaţie a Ministerului Administraţiei şi Internelor care a pus în discuţie posibilitatea amenajării unui adăpost pentru refugiaţi în clădirea fostului Centru de Pregătire şi Perfecţionare a Jandarmilor. „Au venit de la Minister, au stat de vorbă cu noi, dar i-am rugat să nu pună în aplicare o asemenea idee”, spune Liviu Ţâroiu.
Acesta susţine că în această săptămână se va duce la Ministerul de Interne împreună cu deputatul Gheorghe Marin pentru a revendica din nou clădirea fostului centru militar. „Vom insista asupra preluării centrului de Jandarmi, fiindcă dorim să relocăm anumite instituţii. Acolo s-ar putea muta Poliţia, atât cea Naţională, cât şi cea Locală, iar noi am putea da actualul sediu al Poliţiei celor de la ANAF, să ne elibereze Muzeul. Mergem la Minister să cerem din nou acest lucru”, ne-a spus Liviu Ţâroiu.

Oficialii neagă zvonul

Gabriela Leu, de la Agenţia ONU pentru Refugiaţi, ne-a declarat că nu a auzit de punerea Câmpulungului în rândul localităţilor cu adăposturi pentru refugiaţi. „În România există şase asemenea centre, la Bucureşti, Giurgiu, Galaţi, Şoncuţa Mare, Rădăuţi şi Timişoara. Nu ştiu nimic despre deschiderea unui centru la Câmpulung”, spune Gabriela Leu. De la Inspectoratul General pentru Imigrări, structură a Ministerului Administraţiei şi Internelor, am primit un răspuns similar. „Nu avem cunoştinţă de un centru la Câmpulung, se are în vedere deschiderea unui asemenea obiectiv la Arad”, ni s-a comunicat de la Biroul de presă.

Dan Şipoteanu, consilier local: „Mai bine ne-am revolta din cauza deşeurilor”

Cunoscut pentru poziţia sa în privinţa situaţiilor limită ale Câmpulungului, consilierul municipal Dan Şipoteanu este puţin mai tolerant când vine vorba de refugiaţi. „Ce să spun… şi eu am fost odată în situaţia de a cere azil politic, fiind imigrant într-un stat european! Viaţa te aduce în diverse situaţii, trebuie să ne gândim că şi oamenii ăia care vin la noi în ţară nu pleacă de la ei fiindcă le e bine acolo. Nu trebuie să fim radicali în această privinţă, dar trebuie ca lucrurile să fie bine organizate. În sinea mea, e adevărat, am o reţinere faţă de ideea ca la Câmpulung să existe un centru pentru imigranţi, dar ce să spun, au fost ei în stare să ne aducă aici deşeuri, să facă din oraşul nostru crematoriu de deşeuri, de ce ne-ar mai surprinde altceva?”, spune Şipoteanu. Acesta susţine că a auzit de adăpostul de la Câmpulung la fel ca şi ceilalţi câmpulungeni: „Am auzit şi eu cum au auzit toţi, nu e nimic sigur!”.

Sirieni, irakieni şi afgani – ponderea imigranţilor

Europa se confruntă cu o criză imensă a imigranţilor. Sute de mii au intrat în Europa în acest an – Serbia a fost invadată într-o singură noapte cu peste 7.000 de refugiaţi, majoritatea provenind din Siria, Afganistan şi Irak. Liderii europeni au pus problema în discuţie la începutul acestei săptămâni, pentru a decide cum vor fi împărţiţi refugiaţii în ţările din Uniunea Europeană.
Ţinând cont de faptul că asiaticii au asaltat ţări din zona Balcanilor, România are șanse însemnate să devină loc de adăpostire a mii de imigranți.
Cătălin Ion Butoiu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...