Web Analytics

Asociaţia de Turism şi Ecologie pentru Tineret Zimbrul Carpatin atrage atenţia asupra unui proiect devastator

de | 27.04.2017 08:09 | Actualitate

01 Zimbrul Carpatin# Alarmă de mediu pe marginea unei investiţii turce la Oarja
Asociația de Turism și Ecologie pentru Tineret Zimbrul Carpatin a lansat o campanie împotriva proiectului unui investitor turc de a construi o nouă fabrică pentru producerea plăcilor pe bază de lemn în sudul țării.
În mai multe adrese către autoritățile competente din domeniu, asociația arată foarte clar că este necesară controlarea imediată a investiției Yildiz Entegre de la Oarja și verificarea tuturor documentelor care au stat la baza autorizării acestei investiții. În ciuda importanței proiectului pentru dezvoltare a zonei, Asociația consideră că întreaga procedură care a precedat obținerea autorizației de construcție pentru această fabrică a fost făcută fără respectarea legislației românești și europene, fără a lua în considerare minime norme de mediu naționale și europene și cu lipsa totală de transparență a autorităților locale pentru care subiectul acesta este unul tabu.
Cum este posibil ca, în România anului 2017, autoritățile de mediu să accepte realizarea unei asemenea platforme fără niciun fel de studiu de impact asupra pădurilor românești? În plin scandal referitor la defrișări masive, la faptul că România a pierdut în ultimii ani sute de mii de hectare de pădure, acceptarea pasivă a încă unei investiții care va produce 3 milioane de mc de plăci pe an și va tăia păduri întregi din România înseamnă atentat la siguranța publică. Nimeni nu s-a întrebat ce se va întâmpla cu pădurile românești într-o piață în care există deja mai mulți investitori mari care distrug pădurile țării și, dimpotrivă, autoritățile locale s-au bucurat de câteva sute de locuri de muncă pentru o companie care va scoate tot profitul din țară și va distruge și mai mult mediul din România.
Instalaţia propusă prezintă un risc major pentru sănătatea populaţiei din zonă chiar dacă acest lucru a fost ascuns cu dibăcie de investitorul turc în spatele unei umbre de legalitate care este cu atât mai periculoasă.
Nicăieri în documentație nu se vorbește despre intenția investitorului de a deschide aici o fabrică de formaldehidă, substanță cancerigenă așa cum a fost ea declarată de Organizația Mondială a Sănătății. Totuși, inițial, Yildiz a comunicat faptul că dorește să investească într-o asemenea instalație fără de care, de fapt, nu poate să producă la Oarja. Mai mult, plăcile care se vor produce la Oarja nu se pot produce fără rășini ureo formaldehidice foarte periculoase pentru mediu și sănătatea umană.
Asociația Zimbrul Carpatin a arătat punctual modul în care autoritățile române au ignorat cu desăvârșire în procesul de autorizare legislația română si europeană în domeniul protecției mediului. Răspunsul autorităților a fost însă că totul a fost făcut perfect legal chiar dacă nu există un studiu de impact asupra pădurilor românești, un studiu de impact asupra sănătății în zonă, iar documentele care au fost depuse în procedură nu respectă legislația și nu cuprind toate etapele de dezvoltare ale proiectului.
Cel mai îngrijorător este însă faptul că statul român permite dezvoltarea încă unei unități de producție cu impact semnificativ asupra pădurilor țării. În condițiile în care în România dispar în fiecare zi mii de hectare de pădure, în condițiile în care rezervațiile naturale și pădurile virgine sunt în pericol, în condițiile în care se știe la nivel de minister că lemnul ilegal este un fenomen de masă în România, autorizarea unei noi unități de producție peste noapte fără o consultare corectă și fără verificarea la sânge a documentației este un adevărat atentat la siguranța națională. Cu atât mai îngrijorător fiind faptul că niciuna dintre autoritățile sesizate, de la minister la agenția locală de protecția mediului și la președinție nu reacționează la sesizările realizate.
Asociația de Turism și Ecologie Zimbrul Carpatin solicită public autorităților locale și naționale să stopeze imediat investiția de la Oarja și să solicite investitorului să refacă documentația în conformitate cu normele legale în domeniu. De asemenea, solicită Ministerului Mediului să trimită corpul de control pentru a verifica modul în care a fost realizată procedura de autorizare luând în considerare următoarele aspecte:
1. Nu s-a realizat un studiu de impact al pădurilor românești pentru a se vedea dacă mai este loc pentru o investiție de acest tip în România. Considerăm acest lucru un atac la siguranța națională și solicităm tuturor autorităților în drept să reacționeze.
2. Nu s-a realizat un studiu de impact asupra stării de sănătate a populației din zonă ca urmare a dezvoltării industriale propuse.
3. Nu s-a realizat evaluarea proiectului în întregimea lui. Nu prezintă ce va conține etapa a doua a proiectului, deci nu ia în considerare impactul proiectului, în întregul său, asupra mediului și a sănătății umane, ci doar impactul etapei 1.
4. Nu s-a luat în considerare impactul cumulat al proiectului asupra mediului și sănătății umane din zonă, întrucât nu s-au luat în considerare emisiile de poluanți ale altor operatori industriali din zonă. Trebuie solicitat investitorului un studiu cumulativ de dispersie a poluanților, ținând cont de emisiile existente ale celorlalți operatori industriali din zonă. (De exemplu, în comuna Oarja există inclusiv un incinerator funcțional care co-incinerează deșeurile menajere împreună cu alte deșeuri cu putere calorifică mai ridicată).
5. Nu se fac precizări privind riscurile și/sau obligații din punct de vedere SEVESO.
6. Nu se menționează limitele avute în vedere/propuse pentru emisiile de poluanți în aer (după punerea în funcțiune a instalațiilor tehnologice). Nu se respectă limitele BAT în domeniu.

Ionuţ Codrea,
Preşedinte ATET Zimbrul Carpatin

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii