Web Analytics

Asociaţia Culturală „Rovine” – Ţuţuleşti a publicat o antologie specială despre Rovine

de | 24.01.2018 22:12 | Cultură

16 01Semnalăm apariția pe piața editorială a unei cărți foarte interesante și utile pentru toți cei pasionați de istorie și nu numai. Este vorba de antologia de texte „Rovine. Vatră de istorie”, realizată de Asociația Culturală „Rovine” – Țuțulești și coordonată de către Constantin Anton. Volumul a apărut în condiții grafice excelente la Editura Universității din Pitești.

În carte vorbesc despre locul istoric numit Rovine personalități locale precum generalul de brigadă dr. ing. Constantin Anton, istoricul Ion Nania, preotul și istoricul Marin M. Braniște sau profesorul Diana Dragomirescu. În antologie sunt și texte ale unor personalități naționale care vorbesc despre Rovine și importanța sa specială în istoria românilor. Este vorba printre alții de istoricul Neagu Djuvara, profesorul și istoricul Gheorghe Romanescu sau istoricul George Marcu. În antologia „Rovine. Vatră de istorie” au fost strânse și mărturii de la locuitorii satelor Țuțulești și Odăeni, comuna Suseni.
Iată ce spune profesorul Ion Alexandru în prefața cărții: „Există locuri pe acest pământ românesc-și nu numai-care tăinuiesc în adâncuri urmele trecutului. Un asemenea loc îl reprezintă Rovinele-Țuțulești, cu Drumul omorului-necropolă seculară și Tufele roșii-prapor și martor al suferințelor parcă fără margini în timp și spațiu ale românilor. Născut într-o vreme buimacă pentru majoritatea românilor – și nu numai – gândul de a valorifica trecutul, spre a da o șansă viitorului acestui popor în suferință perpetuă, a apărut cu câțiva ani în urmă, într-o conversație de taină dintre semnatarul acestor rânduri și nonagenarul Gheorghe Pană, fiu al satului Pădureni, un împătimit de istorie. Li s-au alăturat cu entuziasm, la scurt timp, mai tânărul și energicul Constantin Anton, general în rezervă, poeta de recunoaștere europeană Paula Romanescu, altă fiică a satului Țuțulești. Iar gândul amintit a devenit Asociația Culturală „Rovine”-Țuțulești care, în numai 5 ani de viață culturală locală, a reușit să trezească conștiința de sine și de neam a altor fii ai satului, prin întâlniri anuale și prin așezarea unei plăci comemorative la împlinirea a 620 de ani de la biruința lui Mircea cel Bătrân asupra lui Baiazid. Starea de spirit a căpătat anvergură, trecându-se la editarea unei reviste bianuale-Buletinul Cultural „Rovine”, pentru ca la împlinirea a cinci ani de activitate a asociației, domnul general (în rezervă) Constantin Anton să ia inițiativa editării unei antologii de texte științifice și literare pe tematica Rovinelor, respectiv cartea de față”.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii