Web Analytics
scris sâmbătă, 11.02.2023

Asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități cer aplicarea corectă a legii salarizării

Asistenții personali din țară reuniți într-un sindicat la care au aderat și cei din țară, sunt nemulțumiți de modul în care li se apuca legea salarizării și de faptul că de patru ani sunt sub nivelul salariului minim pe țară.

Asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități cer aplicarea corectă a legii salarizării

Ei au adresat o scrisoare deschisă Ministerului Muncii și Ministerului de Finanțe în care cer un spor de 15 la sută, indemnizația de hrană și vouchere de vacanță de la primăriile care îi plătesc.

„Majoritatea dintre noi suntem oameni simpli care am fost nevoiți să renunțăm la serviciile noastre pentru că Statul Român nu asigură îngrijiri de specialitate 24/24 ore 7/7zile la domiciliu persoanelor cu dizabilități sau după nevoia fiecăruia în parte. Am acceptat de nevoie să fim Asistenți Personali cu program impus forțat de 8 ore/ zi 5 zile/săpt deși facem munca asta 24/24 ore 7/7 zile pentru că altcineva nu are cine, și o facem pentru cei dragi nouă. Dacă Statul Român face economie prin angajarea noastră măcar să ne platească salariile corect. Alea care sunt, dar să fie corecte, pentru noi contează fiecare leuț. Salariile noastre, deși suntem angajați, nu rămân la noi, nu le cheltuim ptr noi. Le cheltuim cu tratamtele și nevoile persoanei cu dizabilități! Dacă nu o facem noi, acestea mor de foame și în condiții groaznice pentru că majoritatea trăiesc doar cu  indemnizația de handicap de 526 lei. Și atunci de ce să nu fim plătiți corect?!

Noi spunem ca de 4 ani avem salariile sub salariul minim garantat și că de anul trecut nu mai avem gradații. 

Mai exact:

Din 2018 sesizăm greșelile din aplicarea legii și faptul că salariile asistenților personali sunt sub salariul minim garantat, un drept stabilit prin Constituția României.. 

Totodată începand de la 01.01.2022, discriminarea se adâncește și mai mult, dispărând gradația, un drept legiferat prin legea 153/2017. 

La care se adaugă și restul de probleme legate de indemnizația de hrană, spor de 15% pentru condiții de muncă vătămătoare, calculul indemnizației de concediu de odihnă care nu cuprinde în baza de calcul venitul net cu sporurile permanente și tichetele de vacanță, toate lăsate în aer în toată țara la fel ca și salariile de bază! Și să nu uităm de indemnizația la cere are dreptul persoana cu dizabilități când asistentul personal este în concediu care nu acoperă toata perioada cât asistentul personal lipsește!”, spune Elisabeta Claudia Țerigariu care, împreună cu Emilia Gros, sunt inițiatoarele scrisorii deschise

Citește și https://jurnaluldearges.ro/federatia-sanitas-continua-marti-protestele-238552/

Autoritățile administrației publice locale  și județene au obligația să prevadă în bugetul local sumele necesare din care se suportă salarizarea, precum și celelalte drepturi cuvenite asistentului personal, potrivit legii. Sumele se asigură în proporție de cel mult 90% de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, în baza numărului de beneficiari comunicat de unitățile administrativ-teritoriale.  Astfel, în baza contractului individual de muncă încheiat de către asistentul personal cu DGASPC/ DAS sau UAT, angajatorul avea obligația de a respecta, în ceea ce privește salarizarea, dispozițiile Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, și, totodată, de a respecta prevederile Codului Muncii în raport cu aceasta, în calitate de angajat.

„Solicităm Guvernului României intervenția urgentă pentru calculul corect al salariilor asistenților personali, ținând cont că Articolul 10 este singurul  din Legea nr 153 /2017 ce stabilește modul de calcul al salariului de bază, diferențiat  în funcție de vechime, fiind fără echivoc știut  că procentele gradațiilor se aplică doar la acest salariu minim garantat în plată și pentru funcția de asistent personal! Ceea ce înseamnă că,  nu pot exista două  gradații diferite cu același salariu de bază și nici aceiași gradație, cu salarii de bază diferite!

Grila corectă pentru asistentul personal pentru anul 2023 este cea care ține cont ca funcția AP are salariul minim/ec la gr 0 la care se adaugă coeficientul de ierarhizare și se respectă art 10. L153/2017:

Gr 0: 3000 lei + 1,01%=3030 lei

Gr 1: 3030+7,5%= 3258 lei

Gr 2: 3258+5%=3421 lei

Gr 3: 3321+5%= 3592 lei

Gr 4: 3592+2,5%=3682 lei

Gr 5: 3682+2,5%=3774 lei

La această grilă se adaugă celelalte drepturi de drepturi salariale: indemnizația de hrană, sporuri 15%, voucherele de vacanță.

Având în vedere cele relatate mai sus,  asteptăm rezolvarea urgentă  a acestei situații”  se arată în scrisoarea trimisă celor care trebuie să le rezolve problemă. Și se semnează pe drept cuvânt:  Asistenții Personali și  (NU ASISTAȚI SOCIALI)!!!!!!

Distribuie!

2 Comentarii

  1. Va multumesc ca ati preluat informatia si ca va implicati. Va rog sa preluati informatia complet cu tot cu scrisoarea deschisa si cu poza in care este initiaroarea scrisorii deschise.

    Răspuns
  2. pai au dreptate, pana si pentru banii pe concediu trebuie sa faci si sa te prezinti cu doua cereri plkus copii dupa certificatul de handicap al copilului desi esti angajat al Directiei de asistenta sociala,de ce trebuie sa mai faci aceste hartii ???Banii pe concediu se dau abia in decambrie…e normal???

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *