Web Analytics

Asistentă medicală din Argeş, în misiune în Mali

de | 18.09.2020 10:31 | Dezvăluiri

Mai este o lună până când se va încheia misiunea de stabilizare a păcii, sub mandat ONU, pe care 120 de militari români o îndeplinesc în regiunea Gao, din Mali, țară zdruncinată de o recentă lovitură de stat și plină de focare teroriste controlate de ISIS și Al-Quaida. Este al doilea detașament ”Carpathian Pumas” trimis în nod-vestul Africii, iar în acesta este încadrată și o argeșeancă, plutonier-major sanitar Anca Neguș. Originară din Câmpulung, Anca Neguș activează ca asistent medical principal la Compartimentul de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Militar de Urgență ”Dr. Ion Jianu” Pitești și nu se află la prima misiune peste hotare.

Cadrul medical argeșean a mai participat la misiuni peste hotare în 2012 și 2018-2019, ambele în Afganistan și tot pentru intervenție în cadrul Primiri Urgențe și Terapie Intensivă. Experiența în domeniul militar ca sanitar a fost dobândită și în urma participării la unele exerciții desfășurate în țara noastră sub egida NATO.
România sprijină ONU în asistarea Guvernului Republicii Mali pentru punerea în aplicare a Acordului de Pace, protecția civililor și împiedicarea reîntoarcerii, în zonele populate, a elementelor armate ostile acordului. Detașamentul românesc din Mali execută, sub egida ONU, misiuni de evacuare medicală MEDEVAC/CASEVAC, transport trupe și materiale, patrulare și cercetare aeriană și misiuni de observare. În cele cinci luni scurse de la intrarea în misiune a celui de-al doilea detașament românesc au existat zeci de intervenții de tip MEDEVAC, adică evacuări medicale cu acordarea de asistență de urgență.
În luna august a acestui an, în Mali a avut loc o lovitură de stat soldată cu arestarea președintelui. Fiindcă militarii români se află la circa o mie de kilometri de capitala Bamako, acolo unde situația este încinsă, Ministerul Apărării Naționale a decis menținerea trupelor noastre în Mali până la încheierea celor șase luni de misiune.
Cătălin Ioan Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii