Web Analytics

Aria ta protejată – Situl Natura 2000 Râul Târgului – Argeșel – Râușor

de | 21.12.2017 15:20 | Actualitate

01 CarpathiaNatura 2000 este o retea de arii protejate de pe teritoriul Uniunii Europene, înființată pentru conservarea speciilor și habitatelor de interes european, rețea la care România a contribuit cu protejarea a cca. 25% din suprafața țării.
Situl Natura 2000 Râul Târgului – Argeșel – Râușor ROSCI0381 are o suprafață de 13.213 ha și se întinde în procent majoritar pe raza localităților Rucăr (14%), Valea Mare Pravăț (22%), Lerești (45%) și Albeștii de Muscel (12%). A fost înființat de către Statul român, iar din 2014 custodele desemnat de către Ministerul Mediului este Fundația Conservation Carpathia. Obligația fiecarui custode de situri Natura 2000 este să elaboreze un plan de management al ariei protejate.
În calitate de custode al sitului Natura 2000 Râul Târgului – Argeșel – Râușor, Fundaţia Conservation Carpathia a iniţiat proiectul „Elaborarea planului de management al Ariei protejate ROSCI0381 Râul Târgului – Argeșel – Râușor” – SMIS-CSNR 102086, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.
Bugetul total al proiectului este de 2.079.896 lei, din care 507.496 lei sunt acoperiți de Fundaţia Conservation Carpathia. Perioada de implementare a proiectului este iunie 2017 – noiembrie 2019, timp în care, împreună cu autorități și proprietari custodele va stabili și aprobă un set de măsuri în vederea creşterii gradului de protecţie şi conservare a biodiversităţii, prin măsuri de management adecvate şi refacerea ecosistemelor degradate.
De ce este important Situl Natura 2000 ROSCI0381 Râul Târgului – Argeșel – Râușor:
– coridor ecologic pentru carnivore mari, asigurând conectivitatea între Masivele Făgăraş (Iezer) – Piatra Craiului – Bucegi si indirect cu Leaota
– păduri naturale de fag, tufărișuri și pășuni alpine
– specii de mamifere, amfibieni, pești și nevertebrate de importantă națională și Europeană (ex: urs, lup, râs, buhai de baltă cu burtă galbenă, triton carpatic, croitor alpin, zglăvoacă)
Proiectul de elaborare a planului de management presupune studii de teren și cartografiere, activități și materiale de creștere a gradului de informare și constientizare a localnicilor și vizitatorilor, caravane de informare în comunități și în școlile din cele 4 localități cu suprafețe semnificative incluse în sit, echipamente tehnice de cercetare.
Vor avea loc doua runde consultări asupra planului de management elaborat, o primă consultare în faza preliminară și o a doua într-o fază finală ce va putea fi completată cu propuneri din partea localnicilor. La consultări vor fi invitați reprezentanții tuturor celor 7 localități cu suprafețe în sit: Lerești, Rucăr, Valea Mare Pravăț, Albeștii de Muscel, Nucșoara, Bughea de Sus și Zărnești.
Planul de management al Sitului Natura 2000 ROSCI0381 Râul Târgului – Argeșel – Râușor va oferi un cadrul stabil, pe termen scurt, mediu și lung a activităților ce se vor desfășura în acest sit şi ne dorim ca procesul de elaborare al acestui plan să fie unul transparent și participativ, prin implicarea autorităților, administratorilor și proprietarilor de terenuri, precum și altor factori interesați să își exprime punctul de vedere asupra acţiunilor ce vor fi cuprinse în acest plan.
Contact și detalii:
Daniel Bucur, Manager proiect
d.bucur@carpathia.org

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Felicitări pentru promovarea sitului!! În calitate de musceleancă, vă urez mult succes în ceea ce întreprindeți!
    În același timp, vă adresez rugămintea de a populariza un eveniment european, în care România este promovată, prin intermediul Facultății de Geografie a Universității din București.

    Rugămintea noastră este de a disemina în mass media următorul mesaj:

    Dragi prieteni ai naturii, în intervalul 1-28 februarie 2018, vă adresăm rugămintea de a participa, în calitate de votanți, la competiția europeană Tree of the Year (Arborele Anului ) 2018, în cadrul căreia, în urma voturilor exprimate la nivel european, va fi desemnat Arborele European al Anului. România s-a înscris în concurs cu stejarul pedunculat Quercus robur L., din Cajvana, jud. Suceava. Site-ul european al concursului este: http://www.treeoftheyear.org. Regulamentul concursului prevede ca fiecare participant la vot să voteze câte doi arbori. Pe site-ul concursului, sunt prezentate imagini și detalii asupra fiecărui arbore înscris în competiția europeană.

    Votați aici:

    European Tree of the Year – Vote

    Environmental Partnership Association reserves the privilege to check if an e-mail address is used in line with the rules of the competition and if it is not, to delete such a vote
    TREEOFTHEYEAR.ORG
    European Tree of the Year
    Vote for the European Tree of the Year
    treeoftheyear.org
    Stejarul din Cajvana are nevoie de promovarea și votul dumneavoastră!!
    În numele organizatorilor din România, vă mulțumim pentru sprijin.
    Conf.univ.dr. Gabriela Manea