Web Analytics

Argeșul-regiunea membru și fondatoare a Asociației Internaționale a Regiunilor Francofone

de | 20.03.2021 09:11 | Actualitate, Cultură, Politica si Administratie

Din 1992, județul Argeș, cu ajutorul Consiliului Județean, a devenit regiunea membra și fondatoare a Asociației Internaționale a Regiunilor Francofone.  Pentru că la 20 martie este celebrată Ziua Internațională a Francofoniei, pe plan local se vor organiza evenimente cu specific francofon, expoziții și proiecte cu finanțare europeană.

În fiecare an, la 20 martie, membrii și observatorii ai Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) celebrează Ziua Internațională a Francofoniei. Statele francofone dedică lunii martie diverse manifestări culturale, artistice și educaționale pentru o mai bună promovare a limbii franceze, dar și în scopul cooperării și solidarității dintre state.
România a intrat in Mișcarea Francofonă în 1991 cu statutul de Observator, iar doi ani mai târziu a devenit membru cu drepturi depline. Țara noastră a preluat președinția Francofoniei în cadrul celui de-al XI-lea Summit al Francofoniei desfășurat la București în septembrie 2006, funcție deținută până în octombrie 2008.
Marcat de valorile culturale, istorice dar şi economice, Argeșul și Consiliul Județean Argeș sunt profund dedicate Francofoniei, fapt confirmat de proiectele în care județul s-a implicat în mod activ.
Astfel, din 1992, Județul Argeș, prin Consiliul Județean Argeș, este regiunea membră și fondatoare a Asociației Internaționale a Regiunilor Francofone. În acești ani, pe plan local, Consiliul Județean Argeș a organizat evenimente culturale cu specific francofon, proiecte de încurajare a lecturii franceze și expoziții tematice, schimburi de tineri, proiecte cu finanțare europeană, împreună cu parteneri francezi.
În plus, Judeţul Argeş derulează relații de cooperare cu Departamentul Savoia din Franţa din anul 1996, de-a lungul timpului abordând diferite domenii de colaborare: acțiune socială, dezvoltare rurală, economie montană, salvamont, administrație publică, tineret, educație, mediu universitar. Este cel mai longeviv şi fructuos parteneriat pe care CJ Argeş l-a derulat după 1989.
Datorită investițiilor franceze și resurselor umane profesioniste, Argeşul ocupă unul din locurile fruntașe în economia românească. La Mioveni avem cel mai mare investitor francez în România, Grupul Renault contribuind de o manieră importantă la PIB-ul României.
Termenul „francofonie” desemnează oamenii și țările vorbitoare de limbă franceză. Cuvântul a fost creat de eseistul francez Onésime Reclus, în 1880, pentru regiunile geografice în care se comunică permanent în limba franceză, transmit pe pagina de Facebook, reprezentanți ai Consiliului Județean Argeș.
CITESTE SI Peisajele din Argeș, material de reportaj pentru revista The New York Times din America

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole