Web Analytics

Argeşul poate rămâne fără unica pârtie de schi

de | 27.01.2021 09:06 | Actualitate, Dezvăluiri

# Dorin Mirea, investitor în pârtia de la Mioarele: ”Nu știu, e posibil să închidem” # Condițiile meteo și mediul de afaceri sunt printre cauzele care duc la renunțarea la obiectivul de pe cel mai înalt deal din țară
Aproape o duzină de proiecte destinate amenajării pârtiilor de schi din munții Argeșului zace prin sertare sau a lăsat urme ciudate pe trasee. Unicul loc de agrement amenajat pentru schi este cel din comuna Mioarele, la Chilii, însă sunt premise ca și acesta să-și piardă funcționalitatea. Și nu neapărat din cauza recentului fapt devenit notoriu al descompletării unui utilaj prin furt.

Dorin Mirea: „Nu cred că am avut mai mult de patru week-end-uri pe iarnă în care să avem pârtia funcțională”

Zăpada s-a așternut pe la mijlocul acestei luni, dar în week-end-ul 16-17 ianuarie pârtia de la Chilii a ratat prima deschidere din acest sezon, după ce mașina de bătut zăpada a rămas fără componente importante, furate de autori care acum sunt căutați de Poliție. Asta nu i-a împiedicat pe oameni să urce pe cel mai înalt deal din țară pentru a se bucura de nea, așa că la finalul săptămânii trecute pârtia era deja bătută și a fost deschisă instalația pentru schiat. Doar că șanse ca acest lucru să se repete sunt mici și țin în principal de nebunia vremii, ploaia de la începutul săptămânii eliminând stratul de zăpadă. ”Nu cred că am avut mai mult de patru week-end-uri pe iarnă în care să avem pârtia funcțională”, susține omul de afaceri muscelean Dorin Mirea, unul dintre inițiatorii proiectului de la Chilii-Mățău. Și asta pentru că a nins tot mai puțin în ultimii ani, iar iernile au fost cu temperaturi oscilante. Iar instalația de făcut zăpadă nu e suficientă, mai ales că nici apa utilizată nu e cea propice funcționării normale”.

Paza costă, energia electrică – la fel, chiria terenului, impozitele…

Dincolo de acest lucru, complexul de la Chilii a devenit o sursă de pierderi pentru investitori. Paza costă, energia electrică, la fel, chiria terenului, impozitele, verificările ISCIR, mentenanța utilajelor… Cu patru week-end-uri active pe pârtie nu se susține o situație normală în domeniul afacerilor. ”Nu știu, este posibil să închidem”, spune Dorin Mirea, dar încă mai speră că un proiect ambițios, cel de la care a pornit, și miniafacerea cu pârtia de la Chilii se vor concretiza cândva.

Citește și Argeşul are cei mai înalţi munţi din ţară, dar singura pârtie de schi e în Muscel

Citește și Eșecul pârtiei de schi de la Molivișu, Argeș. Proiectul a pierdut finanțarea, a înregistrat defrișări ilegale și a intrat în atenția procurorilor

Proiectul stațiunii Brătioara-Portăreasa încă așteaptă finanțare

Pârtia de pe dealul Mățăului a fost amenajată cu o instalație cumpărată din Italia, devenind funcțională în iarna 2006-2007. Doar că până s-au încheiat lucrările, a dispărut zăpada. ”Apoi au fost trei-patru ierni consecutive în care nu am avut zăpadă”, își amintește Mirea. Evident, au fost ani de pierdere, iar partenerilor de afaceri nu le-a picat prea bine acest lucru. Deși totul a ținut de… vreme, iar mai apoi și de vremuri. ”Noi avem un proiect amplu de amenajare a unei stațiuni de schi pe zona Brătioara-Portăreasa, dar lipsa banilor nu l-a dus către implementare. A fost o ocazie prin 2008 să vindem ideea și proprietățile unui fond de investiții din străinătate, însă unele neînțelegeri, dar mai ales declanșarea crizei economice au împiedicat acest lucru”, susține musceleanul Dorin Mirea.
Proiectul a fost prezentat de-a lungul timpului tuturor celor în măsură să se implice, de la Consiliul Județean la Guvern. Și acum se află pe masa Ministerului Dezvoltării, trimis recent. S-a încheiat pe vremuri și o asociere între Câmpulung, Albeștii de Muscel, Lerești și Consiliul Județean Argeș, însă ideile celebrului masterplan pentru dezvoltarea turistică a zonei montane din judeţul Argeş, ca și cele cuprinse în Programul național pentru dezvoltarea investiţiilor în turism s-au dovedit a fi… nimic. O șansă ar mai fi prin noul program european de finanţare pentru Investiţiile Teritoriale Integrate, în ciclul bugetar european 2021-2027. O asociere a localităților din nordul județului sau, eventual, o megaasociere Argeș-Brașov-Sibiu poate duce la punerea în aplicare a proiectului celor de la Iezer Turism.

Pârtia de la Măţău, în date şi cifre

Pârtia de la Măţău-Chilii, în comuna Mioarele, este singura din judeţul Argeş. Traseul de schi are o lungime de peste 700 de metri, cu o diferenţă de nivel de 80 de metri, pornind de la o altitudine de 950 de metri. Dificultatea este medie-uşoară, pârtia fiind excelentă pentru cei care vor să se iniţieze în tainele schiatului. Și au fost ierni când la Chilii s-au organizat şi concursuri de schi.
Instalația de schi a fost cumpărată în deceniul trecut din Italia.
Cătălin Ioan Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii