Web Analytics

Argeşul, ocolit de seceta care a pus stăpânire pe o parte din ţară

de | 30.04.2020 13:29 | Politica si Administratie

# Cel puțin asta susțin până acum șefii de la Direcția Agricolă, Îmbunătățiri Funciare și APIA

Peste criza COVID-19 se suprapune o secetă cumplită și extremă, cum nu a mai fost de mulți ani, și există pericolul compromiterii culturilor de toamnă, a spus ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Acesta susține că vor fi consecințe în lanț asupra prețurilor. Deficitul anunțat de autorități este foarte mare în zona Moldovei și a Dobrogei. De aceea, există un pericol să fie compromise culturile de toamnă într-un procent destul de mare. În legătură cu acest subiect am vorbit cu factorii decidenți la nivelul județului Argeș, care ne-au confirmat faptul că, în acest moment, zona noastră este ocolită de seceta care a pus stăpânire pe o parte din țară.

„Estimăm ca până la sfârşitul lunii să avem undeva la 280-300 hectare deja irigate”

Manuel Zenovie, director Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, Filiala Argeș: ”În județul Argeș există deja ferme care irigă, care au venit și au făcut contracte sezoniere multianuale și deja se dă apă pe canale și se irigă. Teoretic, avem estimat ca până la sfârșitul lunii să avem undeva la 280-300 hectare deja irigate. Faptul că am umplut canalele cu apă înseamnă că am luat această măsură de combatere a sezonului secetos. Bineînțeles că totul se face în limita posibilităților, pentru că nu se mai poate iriga așa cum a fost odată. Dar sunt fermieri care s-au echipat cu utilaje și deja trag apă și chiar se irigă. Pe zona Topoloveni și pe zona Căteasca-Teiu au pornit motopompele și au reușit să irige. Nu aș putea eu să spun dacă este sau nu compromisă cultura de toamnă, cei de la Direcția Agricolă au personal de specialitate pentru așa ceva. Noi putem spune că, în limita capacității, asigurăm apă pe canale pe o distanță de 34 km și fermierii trag apă cu motopompele din canal. Apoi, fiecare fermier, cum e utilat, distribuie apa acolo unde trebuie. Un exemplu care se poate vedea chiar din drumul județean este dinspre Oarja către Recea. Aici se pot vedea sistemele de irigare foarte bine. Toată apa pe care o dăm către fermieri, către toți utilizatorii este gratuită. În privința unor despăgubiri, vă pot spune că vom face parte dintr-o comisie la nivel județean, care va merge pe teren și care o să constate situația. Apoi Direcția Agricolă stabilește, prin specialiștii lor, despăgubirile”.

„La noi nu e pagubă 100%, iar dacă e pagubă mai mică, fermierii mai aşteaptă, pentru că seceta evoluează”

Victor Călătoru, director Direcția Agricolă Argeș: ”Față de ceea ce este în țară, la noi este cel mai bine. Chiar de curând am avut o videoconferință cu secretarul de stat George Scarlat, unde s-a vorbit numai pe subiectul secetă. De exemplu, Constanța este afectată 100% la ora aceasta. La noi s-a format o comisie cu un grup tehnic de lucru în care sunt mai mulți reprezentanți de instituții, de la Direcția Agricolă, de la APIA, de la Meteo, de la ANIF etc. Procedura este ca, atunci când fermierul are o suprafață calamitată mai mare de 30%, face o înștiințare către Primărie, acolo este o comisie locală pentru situații de urgență. Această comisie întocmește un raport de calamitate, pe care îl trimite la Comisia județenă pentru situații de urgență, iar apoi această comisie trimite la grupul tehnic de lucru, unde este și Direcția Agricolă. Apoi urmează alte constatări în teren… La noi nu este pagubă 100%, iar dacă e pagubă mai mică, fermierii mai așteaptă, pentru că seceta evoluează. Semnale din teritoriu în privința secetei sunt, dar nu s-a întreprins nimic oficial. Se așteaptă ploaia de la începutul lunii mai, iar dacă nu vom avea ploaia asta, va fi problemă și la noi mai mare. Avem ceva compromitere de culturi de toamnă la Stolnici. Este vorba de 400-500 hectare de rapiță întoarsă. La celelalte culturi nu sunt probleme și am vorbit cu câțiva fermieri din județ… Vor exista și despăgubiri, dar până acum nu s-a dat valoarea pagubei, cât au cheltuit… Se face după un deviz de cheltuieli în privința evaluării pagubei. A nu se înțelege evaluarea pagubei cu valoarea despăgubirii! Nu se știe valoarea despăgubirii… Deocamdată nu putem vorbi de creșterea prețurilor la produsele de bază, pentru că și dacă vom avea o producție la jumătate, ne va ajunge. Dacă producem 2-3 milioane tone, ne va ajunge anul acesta, pentru că anul trecut am avut o producție de 9 milioane tone”.

2 mari pana„Fermierii vor beneficia de subvenţie dacă vor depune la noi acel proces-verbal întocmit de Comisia de situaţii de urgenţă”

Mariana Pană, director APIA Argeș: ”Instituția abilitată să se ocupe de această problemă este Direcția Agricolă Argeș. În situația în care culturile respective sunt declarate și la APIA, bineînțeles că fermierii vor beneficia de subvenție pentru acele suprafețe. Asta dacă vor depune la noi acel proces-verbal întocmit de către Comisia de situații de urgență. Trebuie să existe acel proces-verbal cu suprafața calamitată și, în situația în care se va depune la noi, cu siguranță vor încasa și pentru suprafețele calamitate. Sunt și la noi semnale de secetă, dar o monitorizare clară și niște date exacte tot la Direcția Agricolă puteți găsi”.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole