Web Analytics

Argeşul are una dintre cele mai competitive pieţe ale forţei de muncă

de | 4.10.2018 13:05 | Economie

Județul Argeș are una dintre cele mai competitive piețe ale forței de muncă din România, dominată de companii din industria producătoare de automobile, care se luptă pentru a atrage angajați chiar și din cele mai mici localități, potrivit unei analize wall-street.ro. Autobuzele cu muncitori fac naveta și câte 60 de km între sate și fabricile din Mioveni, Pitești sau Câmpulung. La o populație activă civilă a județului de aproximativ 256.700 de oameni (ianuarie 2018), rata șomajului din ultimii opt ani a avut un constant trend descrescător: de la 4,5% în 2010, la 2,9% în ianuarie 2017 și chiar 2,2% în iunie 2018. Peisajul angajatorilor, ca număr de firme, a revenit la volumele anterioare crizei economice. Spre deosebire de alte zone ale țării în care capitalele de județ aproape că dețin monopolul companiilor mari angajatori, în cazul județului Argeș lucrurile stau diferit: cel mai mare angajator este în Mioveni (Automobile Dacia SA), iar șase din primii 10 angajatori sunt din afara Piteștiului (trei în Mioveni, iar restul în Câmpulung, respectiv comunele Bradu-Geamăna și Bascov, apropiate de Pitești). Acest trend s-a accentuat în ultimii 10 ani.

Industria auto domină județul

Industria de automobile reprezintă principalul angajator la nivel județean, conform cifrelor medii ale anului 2017. Șase din primii zece angajatori aparțin acestei industrii și oferă peste 29.400 de locuri de muncă, dintre care jumătate sunt la Automobile Dacia SA (peste 14.000). Se observă și o creștere susținută a companiei Lear Corporation România SRL (producător de sisteme electrice pentru automobile), compania triplându-și numărul de noi angajați în ultimii cinci ani (depășind 6.000). De asemenea, este de remarcat și intrarea pe piața locală a forței de muncă a producătorului de scaune pentru autovehicule Adient Automotive România SRL, care în numai trei ani a atras peste 4.500 de angajați. O creștere importantă (de peste trei ori în cinci ani) a avut-o și compania Leoni Wiring Systems Pitești SRL, care a ajuns la aproximativ 3.000 de angajați.

Nu lipsesc jucătorii din industria alimentară, pharma și transporturi de marfă

Dintre angajatorii care nu aparțin industriei de automobile se remarcă producătorul de mezeluri Caroli Foods Group SRL, distribuitorul de medicamente Fildas Trading SRL, transportatorul Quehenberger Logistics SRL și Institutul de Cercetări Nucleare, fiecare cu 800-900 de angajați. În contextul unei competiții acerbe pentru captarea forței de muncă, departamentele de resurse umane ale firmelor argeşene concep pachete salariale din ce în ce mai atractive, cuprinzând inclusiv specializarea personalului necalificat și asigurarea transportului din zonele rurale.

F. Silvestru

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii