Web Analytics

Argeşul are cu 800 de urşi mai mult decât efectivul normal

de | 13.06.2019 13:47 | Dezvăluiri

După ce localnicii din Bughea de Sus şi Bughea de Jos au cerut, la sfârşitul săptămânii trecute, ajutorul Instituţiei Prefectului Argeş pentru capturarea urșilor care, în ultimii ani, au făcut prăpăd în gospodăriile lor, omorând zeci de porci, oi, capre și câini, subprefectul Adrian Bughiu pune punctul pe i şi arată cât de gravă e situaţia la nivel de judeţ: avem 1.100 urși, în condițiile în care efectivul normal e de 280. Iar de la începutul anului au fost împușcați doar trei urși.
Localnicii din cele două comune au ajuns la limita răbdărilor după ce, vineri noaptea, un urs a sfâşiat un porc dintr-o gospodărie şi cer intervenţia autorităţilor pentru reducerea efectivelor de urşi, care au crescut îngrijorător de mult. Că lucrurile stau cum spun oamenii o confirmă şi subprefectul judeţului Argeş, Adrian Bughiu, care arată că în pădurile din Argeş numărul urşilor e de peste trei ori mai mare decât efectivul normal.
“La un recensământ făcut în 2018, pe toate cele 52 de fonduri de vânătoare erau înregistrate vreo 1.020 de exemplare. După estimările specialiștilor, e posibil ca în 2019 să vorbim de 15% în plus. Acum, probabil avem undeva la 1.100 de urși, aproximativ. Efectivul optim este aproximativ 280 de exemplare. Deci sunt de peste 3 ori mai mulți decât ar trebui să fie”, explică, pentru Jurnalul de Argeș, subprefectul Adrian Bughiu.

16 solicitări de împușcare sau relocare sunt în așteptare

Situația pare scăpată de sub control, mai ales că intervențiile sunt destul de rare și se pot face doar prin derogări aprobate de Ministerul Mediului.
„Deocamdată, de la începutul anului până în prezent, la nivelul județului Argeș au fost recoltați (împușcați) doar trei urși. Avem făcute aproximativ 15 sau 16 solicitări, cred”, explică Adrian Bughiu.
Grav este și că obținerea unei derogări pentru intervenții de genul recoltării sau relocării se face dificil, chiar și în condițiile în care siguranța oamenilor e pusă în pericol. Cazul bărbatului din Curtea de Argeş, care, în urmă cu două săptămâni, s-a ales cu piciorul amputat după ce un urs i-a sfâșiat gamba într-o pădure din apropierea casei e deja notoriu. Iar animalul e tot acolo. „Pentru exemplarul respectiv încă nu ne-a sosit aprobarea derogării”, spune subprefectul.

„Ne învârtim în jurul cozii, iar acum nu prea își asumă asta nimeni”

O situaţie similară a existat și la începutul lunii aprilie la Albeştii de Muscel, unde un urs a atacat un pădurar, pe care l-a muşcat de torace şi de o coapsă, iar numărul incidentelor semnalate în ultimele luni nu se opreşte aici. Accesul la Cetatea Poenari, unul dintre principalele obiective turistice din judeţ, e oprit tot din cauza urşilor, care au speriat turiștii pe scările spre fortăreaţă. Subprefectul explică de ce s-a ajuns la această situație.
„Ca să înțelegem cum stau lucrurile, trebuie să spun că până în 2016, când au venit tehnocrații la guvernare, a existat un ordin al Ministrului Mediului care reglementa intervenția, cota de vânătoare. La nivelul județului Argeș erau undeva între 235 de exemplare care se vânau în fiecare an, pe fondurile de vânătoare, în general. Când au venit tehnocrații, au suspendat respectivul ordin și, din 2016, vânătoarea nu se mai permite decât în cazuri extreme și în urma emiterii unor documentații stufoase, care durează. Din punctul nostru de vedere este imperios necesară modificarea legii, în sensul în care se cere de către primari revenirea la ordinul care să permită vânătoarea controlată. Ne învârtim în jurul cozii, iar acum nu prea își asumă asta nimeni, din cauza ONG-urilor pentru protecția animalelor, care se pare că sunt mai puternice decât ONG-urile pentru protecția oamenilor, ca să zic așa. Nimeni nu conștientizează gravitatea lucrurilor ce se pot întâmpla”, mai spune Adrian Bughiu.
Am încercat să aflăm de la subprefect de ce ministerul nu dă, totuși, derogările cerute de Instituția Prefectului.
„În momentul în care se dă o derogare de genul ăsta, în secunda 3 au loc proteste ale unor ONG-uri. Asta este: presiunea ONG-urilor pentru protecția animalelor. De aia ne învîrtim într-un cerc vicios. Și, atenție, soluția nu e relocarea, adică să prinzi ursul și să-l muți la Vidraru, pentru că ursul, indiferent cât de departe îl vei muta, se întoarce”, mai spune subprefectul.
Incidentul din weekend e doar picătura care a umplut paharul, dar până când problema va fi rezolvată (dacă va fi rezolvată), va mai dura. „Am redirecţionat solicitările către administratorul Fondului de vânătoare respectiv şi am luat legătura cu Garda de Mediu şi cu Agenţia pentru Protecţia Mediului. Împreună, Fondul de vânătoare şi cele două instituţii, fac demersuri pentru aprobarea derogării de relocare sau recoltare (care înseamnă împuşcare). Se procedează la relocare când e vorba de ursoaică şi pui şi la recoltare când e vorba de exemplar mascul, care pune în pericol integritatea oamenilor etc.”, a mai precizat subprefectul judeţului Argeş, Adrian Bughiu, care așteaptă răspunsul ministerului pentru toate cele 16 cereri înaintate.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. „Argeşul are cu 800 de urşi mai mult decât efectivul normal.” Mare branza ! I-auzi, dom’le !
    Dar, trantorii/pacate nationale/buget, cati sunt ?!
    Cei care freaca menta !
    Sun multi, sunt putini ?
    Nu sunt multi, sunt foarte multi !