Web Analytics

Argeşenii sunt îndemnaţi să iasă la fereastră sau în balcoane ca să-şi ureze „Hristos a Înviat!”

de | 16.04.2020 13:18 | Actualitate

# În acest an, Paștile se vor distribui în pachete închise, iar Lumina de Înviere va fi purtată de voluntari acasă # Aceștia vor fi echipați cu mască și mănuși de protecție
Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă și vin, denumită Paști, va fi sfințită anul acesta în Joia Mare, 16 aprilie 2020, după Sfânta Liturghie și va fi ambalată igienic, în pachete închise. În zilele de vineri și sâmbătă, Paștile vor fi distribuite credincioșilor în locuri special amenajate, în afara lăcașurilor de cult.
Personalul care va deservi trebuie să fie echipat cu mască și mănuși de protecție, credincioșii putând avea acces, vineri și sâmbătă, înainte de Noaptea Învierii, cu respectarea acelorași reguli ca și în magazinele alimentare (mască sanitară, distanță socială de doi metri). Pentru credincioșii vârstnici și bolnavi, Paștile vor fi distribuite la domiciliu, de către voluntari, vineri și sâmbătă, sau în prima zi de Paști. Voluntarii vor purta măști și mănuși de protecție, precum și ecusoane nominale, semnate și ștampilate de către fiecare parohie. Lumina Sfântă, adusă sâmbătă, 18 aprilie, de la Ierusalim, va fi distribuită de centrele eparhiale, prin protopopiate, fiecărei parohii, iar apoi bisericilor care, prin voluntari, o vor duce la domiciliul credincioșilor care solicită. Aceștia trebuie să aștepte în fața locuinței, având în mâini o candelă sau o lumânare.

Slujba Vecerniei se săvârsește fără mireni

Rânduielile liturgice nu se schimbă, doar că slujbele se vor ține fără participarea mirenilor. În vinerea mare, pe 17 aprilie, după slujba Prohodului Domnului, biserica va fi înconjurată o singură dată de către slujitorii bisericești prezenți. La miezul nopții, credincioșii pot ieși la ferestre, pe balcoane sau în curțile lor, adresându-și, de la distanța de peste doi metri, salutul pascal „Hristos a Înviat!” și răspunsul „Adevărat a Înviat!”. Începând cu ora 6 dimineața, voluntarii vor putea oferi credincioșilor bătrâni și bolnavi Paștile, precum și pachete cu daruri alimentare (ouă, cozonac, dulciuri etc.). Tot în prima zi de Paști, slujba Vecerniei, sau a doua Înviere, se săvârșește în biserici, începând cu ora 12, dar fără participarea credincioșilor mireni. Acestea sunt recomandările Cancelariei Sfântului Sinod transmise de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului tuturor protoieriilor din județ, pentru a ajunge la preoți. În plus, se atrage atenția că „orice act de indisciplină a clericilor (ierarhi, preoți și diaconi) sau a credincioșilor mireni afectează în mod negativ imaginea Bisericii în societate, deoarece, în timpul stării de urgență, toți avem obligația de a respecta dispozițiile autorităților de stat, în caz contrar vom suporta sancțiunile prevăzute de lege”.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

1 Comentariu

  1. // Argeşenii sunt îndemnaţi să iasă la fereastră sau în balcoane ca să-şi ureze „Hristos a Înviat!” // – O idee inteleapta !