Web Analytics
scris joi, 10.03.2011

Argeşenii din Top 300 se lasă controlaţi la averi

Recent, într-o declaraţie de presă, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu a afirmat că persoanele cu averi foarte mari şi care sunt listate în topurile celor mai bogaţi români vor reprezenta pentru ANAF grupul ţintă pentru controlul averilor. “Vom verifica dacă aceste persoane  au venituri declarate şi dacă nu le au, ele vor fi supuse controlului”, a mai spus şeful Fiscului. Printre persoanele listate în Top 500 Forbes şi Top 300 Capital se află şi câţiva prosperi oameni de afaceri argeşeni, care ar putea fi vizaţi de agenţii fiscali. În urma unui sondaj efectuat printre milionarii (în euro) argeşeni, am căutat să aflăm care este reacţia acestora vizavi de verificările ce li se pregătesc şi dacă au vreun disconfort în legătură cu controlul averilor pe care le deţin.

Argeşenii din Top 300 se lasă controlaţi la averi

Adrian Prodănel, avere 11 milioane euro: „N-am niciun disconfort referitor la controlul ANAF”

„Nu comentez în nici un fel această ştire. În ceea ce priveşte un eventual control al ANAF, el nu mi-ar crea nicidecum vreun disconfort. În privinţa listării mele în vreun top al celor mai bogaţi oameni, nu cred în asemenea studii sau clasamente. Nu sunt interesat să apar în aceste topuri, iar dacă am apărut, chiar nu ştiu de unde au obţinut acele informaţii, deoarece eu nu am fost contactat şi nici întrebat în legătură cu asta. Acum lucrurile sunt consumate. Din punctul meu de vedere, există mai multe implicaţii în a apărea în astfel de publicaţii. Este vorba de familie, iar mai mult nu aş vrea să mai comentez.”, a declarat omul de afaceri şi consilier local Adrian Prodănel (foto), prezent în Top 500 Forbes 2010, cu o avere de circa 11 milioane de euro.

Virgil Dumitru, avere de 30 milioane euro: „N-am intrat în Top 300 fiindcă aşa am vrut eu”

„Domnul ministru şi-a făcut probabil un plan. Pentru chestia asta, eu unul îl felicit. Dacă vrea să colecteze mai multe impozite şi taxe, este foarte bine pentru România. În Top 300 Capital nu am intrat pentru că aşa am dorit eu. Dânşii au luat nişte date de la Ministerul de Finanţe, sunt bilanţuri publice, acolo ai venituri, cheltuieli şi profit. Din punctul meu de vedere, nu am nicio emoţie, chiar nici nu m-a tentat acel subiect, pentru că nu am probleme, atâta timp cât mi-am plătit taxele şi impozitele şi nu am averi fără un suport real. Averea mea cea mai mare sunt cei peste 500 de oameni cu care lucrez. Probabil că Forbes 500 şi Capital 300 vor continua aceste topuri, iar mie îmi place să colaborez cu toată lumea. Ce să spun? Că nu mai vreau să apar în ele pentru că mă verifică Ministerul de Finanţe? Dacă cei de la Capital sau Adevărul vor considera că, potrivit datelor pe care le vor primi de la Ministerul de Finanţe, firmele mele au profit, e treaba lor dacă voi apărea sau nu voi apărea. Nu am, deci, nici o problemă şi nici nu mi-e teamă să apar în continuare în aceste topuri. Nu cred că asta ar trebui să fie o sperietoare”, a spus patronul Comesad-ului, Virgil Dumitru. Afaceristul argeşean a fost listat atât în Top 500 Forbes, cât şi în Capital 300, cu o avere estimată la 24 milioane euro, potrivit Forbes şi între 28 şi 30 milioane euro, potrivit Capital, împreună cu fratele şi, totodată, partenerul său de afaceri, Sorin Dumitru.

Gheorghe Badea, avere de 23 milioane euro: „Dacă nu am nimic de ascuns, de ce să-mi creeze disconfort?”

Nici pe omul de afaceri Gheorghe Badea nu îl sperie recent anunţatele controale: „Controalele se fac şi în afara acelui top şi, atâta timp cât eu nu am nimic de ascuns, nu au de ce să îmi creeze vreun disconfort. E o chestiune de etică, de morală.” Cu o avere de circa 16 – 18 milioane euro (conform Top 500 Forbes) şi 20 – 23 milioane euro (potrivit Top 300 Capital), considerându-se un contribuabil corect, managerul de la Grupul Industrial Componente se simte la adăpost de orice ameninţare ce ar putea veni din partea Fiscului.

Constantin Pănescu, avere de 22 milioane euro: „Ministrul Finanţelor priveşte greşit lucrurile”

În ce-l priveşte pe patronul de la Alcadibo, Constantin Pănescu, domnia sa consideră că: „Din punctul meu de vedere, Ministrul Finanţelor priveşte greşit lucrurile. Problema nu sunt oamenii de afaceri, nu ei sunt cei care săvârşesc evaziuni fiscale. În ceea ce mă priveşte, nu am nici un disconfort, decât din punct de vedere al timpului care s-ar pierde cu un astfel de control. Da, doresc să apar şi în continuare în topurile oamenilor cei mai bogaţi, şi asta pentru că nu am nimic de ascuns.” Averea lui Constantin Pănescu a fost estimată la circa 20 – 22 milioane de euro de către Revista Capital şi între 16 – 18 milioane de euro de către Forbes.

Ion Lazăr, avere de 52 milioane euro: „Cineva dă o interpretare greşită”

Patronul de la International Lazăr Company, Ion Lazăr, a fost puţin surprins (era sâmbătă dimineaţă şi tocmai se trezise din somn) de întrebarea reporterului Jurnalului. „Dar de ce-mi pui tu mie întrebările acum, aşa de dimineaţă, şi mă iei la rost? Că nici nu m-am trezit bine, nici nu pot să mai gândesc… Abia acum m-am trezit, sunt la ţară. Nu poţi să-ţi faci articolul şi fără mine, că mai sunt şi alţii din Argeş care sunt în Top 300?”, ne-a întrebat  milionarul din Bascov. Totuşi, la precizarea noastră, că toţi ceilalţi au binevoit să răspundă, Ion Lazăr ne-a spus: „Mie nu-mi creează nici un disconfort (un control al averii – n.r.), pentru mine nu e absolut nici o problemă. Nu a fost voinţa mea să apar în topurile astea. Pe mine m-au pus începând de prin 2006, dar Penescu a fost tot timpul în aceste  top-uri.” „Vi se pare totuşi corect ca cei de la ANAF să îşi facă o prioritate din controlarea averilor, în special ale oamenilor de afaceri prezenţi în aceste top-uri?”, am insistat. „Cineva dă o interpretare greşită situaţiei. Cred că cei de la Fisc au în vedere faptul că unii dintre cei care apar în Top 300 deţin o avere pentru care nu au nici un fel de suport. Eu, însă, nu mă aflu în această situaţie”, a mai adăugat Ion Lazăr. Averea sa este estimată la 50 – 52 milioane de euro de Top Capital şi 30 milioane de euro de Top 500 Forbes.
(Adriana Gândilă)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...