Web Analytics

Argeşeni care mă fac să fiu optimist

de | 8.02.2018 12:10 | Opinii

Într-o perioadă în care românii și implicit argeșenii au tot mai puține motive de optimism – politicienii știu de ce! – eu unul refuz să plonjez în deznădejde și pesimism. Și am motive concrete și palpabile să cred în mai bine. Am exemple de oameni buni. Chiar foarte buni. Nu, nu sunt exemple din clasa politică, care e un antiexemplu total.
Exemplele mele sunt trei argeșeni care și-au depășit cu brio condiția umană și limitele. Trei performeri. Trei valori pe care statul și clasa politică nu i-au ajutat cu nimic.
Recent, Costin Oncescu, elevul eminent de la Câmpulung și laureat la olimpiade internaționale, a primit vestea că a fost admis la Oxford. Un exemplu că școala argeșeană încă produce genii. Însă nu vă gândiți că genialul Oncescu e un rezultat al grijii șefului învățământului pentru valori. În niciun caz. Geniul este – ca să fac un joc de cuvinte – un rezultat al genelor, al seriozității și autoeducației.
Al doilea exemplu este Ioan Deaconu, tânărul de 19 ani care provine dintr-o familie cu 9 copii din Pitești și care a fost admis primul din 3.850 de candidați la Școala de agenți de poliție de la Câmpina. Băiatul ăsta serios și valoros, care mai e și vicecampion mondial și european la karate, s-a pregătit doi ani pentru a reuși. Își dorea să intre la Academia de Poliție, dar din cauză că pentru doi centimetri nu a îndeplinit baremul de înălțime nu a reușit. Deocamdată. Ioan Deaconu vrea să ajungă ofițer de poliție și să rămână în țară. Și cum să nu ai motive de optimism cu un asemenea viitor ofițer de poliție și un exemplu de urmat pentru toți cei care vor să intre în Poliție?
În fine, al treilea motiv de optimism din ultima vreme pentru mine este un tânăr de 23 de ani din Mioveni care a traversat Atlanticul într-o barcă cu vâsle alături de alți trei coechipieri. Ionuț Olteanu e cel mai tânăr român care reușește această performanță. Ionuț a plecat de acasă de la 13 ani, a făcut liceul în alt oraș și a muncit zi-lumină încă din adolescență. Traversarea Atlanticului a fost o misiune foarte grea, o provocare uriașă pe care a trecut-o cu brio.
Cei trei tineri de mai sus sunt tot atâtea exemple că românii pot. Da, că putem. Toți. Putem să facem o Românie mai bună. O Românie și un județ Argeș de care să se vorbească la superlativ în toate colțurile lumii. Yes, we can, vorba lui Obama.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii