Web Analytics

Argeșencele pot face gratuit testul Babeș Papanicolau și HPV

de | 11.02.2021 08:44 | Actualitate

În cadrul programului de prevenţie, screening, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin, peste 170.000 de femei din  județele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Prahova şi Teleorman, provenind în special din grupuri vulnerabile, pot beneficia de testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV, fie în centrele judeţene de recoltare înscrise în program, oricând pe parcursul anului, fie în unităţile mobile, în cadrul unei caravanei care va ajunge în localităţi din toate judeţele.

CITEȘTE ȘI: Câmpulungul lui Lasconi are city manager

Iniţiativa vine pe fondul unor statistici alarmante în ceea ce priveşte situaţia cancerului de col uterin în România. Ţara noastră se află pe locul trei în rândul statelor membre în ceea ce priveşte incidenţa acestui tip de cancer, iar rata mortalităţii este de 4 ori mai mare decât în celelalte ţări UE, în principal deoarece este depistat în stadii foarte avansate, pe fondul unui grad de prevenţie redus. Doar 17,6% dintre românce au efectuat măcar o dată un test Babeş Papanicolau, în condiţiile în care în majoritatea ţărilor din UE procentul depăşeste 70%. Necesitatea de a creşte numărul femeilor care se testează este imperativă, având în vedere că, dintre toate formele de cancer, cel de col uterin s-a dovedit a fi cel mai eficient controlat prin intermediul screeningului. Astfel, incidenţa cancerului cervical poate fi redusă cu până la 80% ca urmare a programelor de screening la nivel populaţional.

„Campania de conştientizare a fost lansată pe 4 februarie, de Ziua Mondială a Luptei Împotriva Cancerului, nefiind o zi mai potrivită de atât, în condiţiile în care este recunoscut faptul că lipsa unei informări corecte este principala cauză a depistării afecţiunilor abia în stadii avansate. Însă, prin prevenţie şi diagnostic precoce, în stadii incipiente, bolile cronice sunt vindecabile, costurile cu tratamentele sunt semnificativ reduse, iar suferinţa pacienţilor este diminuată”, a declarat Mihaela Geoană, preşedinte al Fundaţiei Renaşterea. Proiectul Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament Precoce este derulat de Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului Alessandrescu-Rusescu, în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii De Gen FILIA, Fundaţia Renaşterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii