Web Analytics

Argeșeanca Raluca Van Staden, prima româncă premiată de către Societatea Americană de Chimie cu premiul ACS Fellow

de | 26.08.2021 16:40 | Actualitate

Argeșeanca Raluca Van Staden- cercetătorul care depistează cancerul în 6 minute, inventatoare, pianistă, mamă, soţie – a devenit prima româncă premiată de către Societatea Americană de Chimie, cu premiul ACS Fellow!

Acesta este unul dintre cele mai importante premii din lumea chimiei și se adresează numai membrilor ACS. Profesor dr. Raluca Van Staden este unul dintre cei mai apreciați cercetători români la nivel mondial.

În 2010 primea brevet pentru una dintre cele mai mari invenții din domeniul medical: senzorul care poate depista mai multe forme de cancer în corpul unui pacient, în câteva minute. Rezultatele studiilor sale au fost publicate în reviste ştiinţifice din întreaga lume, printre care şi ”Royal Society” care i-a dedicat un număr, inclusiv coperta. S-a întors în România tocmai pentru ca descoperirea ei medicală să fie marcă înregistrată autohtonă.

 

Citește și Senatorul Dănuţ Bica, alături de Ludovic Orban la depunerea candidaturii la şefia PNL

 

Paradoxal, la doar câțiva ani de la obţinerea celui mai important trofeu de excelenţă ştiinţifică la Geneva, în propria țară a fost contestată, mulţi medici considerând că senzorul acreditat de chimista româncă nu poate funcţiona decât în condiţii ideale, de laborator, nicidecum sub forma unei producţii comerciale, precum banalul glucometru. Dispozitivul a fost premiat la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva.

Raluca-Ioana Van Staden a câștigat, la acea vreme, Trofeul de Aur al Organizației Mondiale pentru Proprietate Intelectuală pentru cea mai bună femeie inventator.

Prof. Dr. Raluca Van Staden își petrece mare parte din timp în laboratorul de Electrochimie și PATLAB al Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Electrochimie și Materie Condensată și nu vrea să renunțe până când nu va pune pe piață un dispozitiv complet funcțional pe care să scrie Fabricat în România.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii