Ziua Culturii Naționale este marcată în județul Argeș prin manifestări diverse în aproape toate cele 102 localități. Acestea debutează joi, 11 ianuarie, când la Centrul Cultural Pitești va avea loc un eveniment artistic, o dezbatere și o expoziție de costume populare din Muscel sub genericul „Povestea costumului popular”.
Citește și: Lecţia de istorie. Generalul Leonard Mociulschi – eroul vânătorilor de munte
În cadrul acestuia, Mariana Claudia Filipescu, o interpretă de folclor și romanțe din Stâlpeni, îl are invitat pe Ionuț Fintoiu, un tânăr de 34 de ani, colecționar de costume populare din comuna Rucăr, județul Argeș.
Evenimentul are loc de la ora 16, în Sala „Ars Nova” de la Casa Cărții și va fi presărat cu recitaluri de poezie din creația eminesciană, romanțe și melodii pe versurile poetului nepereche, ne-a transmis Constantin Pașol, jurnalist Radio România.
Ionuţ Fintoiu este absolvent al Facultatătii de Teologie – Specializarea Teologie şi Asistenţă Socială și este pasionat de mic de artă populară, de tradiții și de obiceiurile românești.
Are o colecție importantă de costume, toate autentice, cu o vechime de peste 100 de ani. „Cel mai vechi este din anul 1900 chiar din comuna mea natală, Rucăr.
Acesta (vechi de 124 de ani) este un costum femeiesc, de doliu, complet negru„, a precizat colecționarul. Ionuț Fintoiu mai are multe proiecte. Inclusiv în plan muzical. (Este interpret de muzică populară, iar în anii studenției a făcut parte din Grupul folcloric „Zavaidoc” din Pitești).
Cel mai mult e pasionat însă de achiziționarea altor piese sau/și costume vechi, de patrimoniu, în integralitate, sau măcar câte o piesă, mergând până la o vechime de 150 de ani și chiar mai mult. „Dar nu se prea mai găsesc”, spune acesta.
Costumele sale sunt preponderent din zona Muscelului (Muscelul de Nord), de la Dragoslavele, Rucăr și Dâmbovicioara, la interferența Țării Românești cu Transilvania.
În prezent Ionuț Fintoiu pregătește prima sa expoziție internaționala a anului 2024. Este vorba despre o expoziție de costume, toate de peste un secol, care va fi în luna februarie în Spania. Acolo va merge, în primul rând, cu „tricolorul românesc”. (Costume în culorile albastru, galben și roșu, dar și altele la fel de valoroase).
Următoarea expoziție internațională va fi, în vară, la Bruxelles iar apoi colecția sa va putea fi admirată în Muscel, în orașul dramaturgului Tudor Mușatescu, ne mai spune jurnalistul Constantin Pașol.
0 Comentarii