Web Analytics

FC Argeş – cale deschisă pentru promovarea în Liga I

de | 20.06.2019 13:37 | Sport

# Instanța a admis noua formulă de asociere, sub forma unui club sportiv de drept privat

Săptămâna trecută, Judecătoria Pitești a admis noua formulă de asociere a FC Argeș. Astfel, ”Noul FC Argeș” va deveni un club sportiv de drept privat și va putea să promoveze în primul eșalon fotbalistic al țării. Despre ce pași urmează să fie făcuți în continuare de către șefii de la FC Argeș, despre cele două societăți comerciale din subordinea Consiliului Local ce vor finanța clubul, dar și despre înființarea acestei noi asociații am stat de vorbă cu doi oameni. Mai întâi cu Cristian Gentea, președintele Consiliului de Adminitrație al clubului, apoi cu Ion Răileanu, fost secretar al FC Argeș, despre care s-a vehiculat ideea că, alături de Vali Ilinca, a fost unul dintre contestatarii acestei asociații.

Gentea: „Salubritatea şi Apă Canal nu sunt aşa zişi patroni ai FC Argeş”

Cristian Gentea: ”S-a dat hotărârea vinerea trecută, noi am luat-o marți, am mers la Finanțe în aceeași zi ca să luăm CUI-ul. M-am întâlnit cu ministrul Sporturilor în week-end, că a fost la Pitești, și probabil că miercuri, 19 iunie, mergem la Ministerul Sportului pentru certificatul de înregistrare sportivă. Contestatarii au fost chiar vinerea trecută, dar nu au avut succes. În legătură cu membrii fondatori ai Asociației, trebuie să clarificăm lucrurile în sensul că cele două societăți comerciale nu sunt așa-ziși patroni ai FC Argeș, și mă refer la Salubritate și Apă Canal. Am văzut primării care sunt în ADIA și care au început să se teamă de treaba asta. Nu sunt patroni. Am văzut că în ADIA vin reprezentanți ai diverselor primării, care spun că îi plătesc pe ăia de la FC Argeș. Nici gând de așa ceva! Pur și simplu este o asociație sportivă care trebuia să aibă membri fondatori și nu aveam cum să băgăm o altă societate a Consiliului Local pentru că, știți foarte bine, celelalte sunt subvenționate. Cum dădea ca noi să subvenționăm și ăia vin membrii fondatori?!
Am ales Salubritate și Apă Canal numai pe criteriul acesta. Ei au depus un fond inițial de 1.000 de lei, fiecare societate și 3.000 de lei- Primăria Pitești. Sponsorizări se făceau și până acuma. Pentru ei, dreptul legal era să meargă până la 15.000-20.000 de lei… Nu înseamnă că plătesc salarii sau altceva. Nu este vorba de așa ceva. Toată treaba se va face prin alți sponsori pe care nu vreau să-i nominalizez acum, că trebuie mai întâi să terminăm cu întreaga procedură de înființare a asociației. Vreau să vă spun că mai este o problemă. La Federația Română de Fotbal avem o modificare de regulament prin care se pot gestiona structurile sportive de drept privat referitoare la activitatea fotbalistică și noi trebuie să dăm hotărâre de Consiliu local imediat după asta.
Am vorbit la Federație, s-a luat în discuție săptămâna trecută și acum decizia finală se hotărăște pe 3 iulie, dar avem toate asigurările că decizia va fi una favorabilă. Abia după aceea putem vorbi despre sponsori, dar nu pot să le dau nume pentru că nici ei nu vin până când nu avem negru pe alb că avem dreptul să promovăm. Vă pot spune sigur că acești sponsori sunt argeșeni!”.

Răileanu: „Dacă vor să finanţeze, să o facă, dar fără să conducă”

13 RaileanuIon Răileanu: ”Nu a contestat nimeni nimic. Nu știu de unde s-a scos treaba asta. L-am sunat pe Vali Ilinca și nu știa nimic de treaba asta. El nici nu era pe aici… Contestația se depunea după 5 zile de la afișarea hotărârii. Toate persoanele juridice trebuie să se înscrie într-un registru la anumite instituții, asociațiile la Judecătorie, federațiile la Tribunal, societățile comerciale la Registrul Comerțului etc. Asta este regula, ca să poată să existe în România! Cei de la Primărie nu erau supuși acestor reguli. Inițial, când s-a adoptat legea 69 a sportului erau și ei obligați să se ducă să se înregistreze la Registru, dar probabil politic au intervenit și au scos-o. Ei până acum nu se duceau, iar acum, că vor să promoveze, au decis să facă o asociație de drept privat. Este, într-adevăr, de contestat ceea ce au făcut ei. Pentru că sunt neserioși și vor să acapareze ceva ce nu au deținut niciodată. Ei au băgat acolo, ca membrii fondatori, Primăria și două societăți care sunt tot ale Primăriei și care sunt de drept public. Cea mai gravă problemă este că au emis și o hotărâre de Consiliu local. Este inadmisibil pentru că nu se schimbă cu nimic treaba. Ăștia de la FIFA, dacă vor vedea asta, îi vor exclude de peste tot. Astea sunt niște subterfugii! FIFA și UEFA au spus clar: în sport să nu se bage politicul și statul. Dacă vor să finanțeze, să o facă, dar fără să conducă”.

Răileanu: „Asociația este nou constituită. Dacă se respectă regulamentele, ar trebui să-i trimită la Liga a IV-a”

În continuare, Ion Răileanu vorbește și despre modul cum ar putea să fie contestată noua structură asociativă de la FC Argeș: ”În privința contestării acestei asociații, este o situație mai deosebită pentru că legea spune în 5 zile de la pronunțare pentru muritorii de rând și 5 zile de la comunicare pentru Procuratură, pentru că ăia trebuie să-și dea verdictul. Este complicat pentru că s-a publicat pe 14 iunie, deși a fost dată pe 13 iunie, iar apoi au fost sărbători și practic a mai rămas o zi, ceea ce este imposibil de făcut. Ei nu înțeleg că în situația asta s-ar putea să aibă niște probleme pentru că, deocamdată, Federația nu are prevăzută cedarea din drept public în drept privat. Anul trecut, Federația a dat invers, adică din drept privat în drept public.
A doua chestiune: asociația este nou constituită și dacă se respectă regulamentele ar trebui să-i trimită la Liga a IV-a. Asta este certitudine, fără mânării la Federație! Dacă ăia de la Federație nu fac mișmașuri cum au făcut cu Rapidul, atunci asociația asta trebuie să meargă în Liga a IV-a, cu excepție, pentru că altfel ar trebui să meargă în Liga a V-a. Nu vor să înțeleagă pentru că eu le-am spus de la început că nu pot promova sub actuala structură. Acum încearcă tot felul de subterfugii… Patrimoniul trebuia să fie privat…
Dacă Judecătoria le-a dat favorabil, asta înseamnă că judecătorul respectiv nu a verificat nimic, dacă verifica mai atent observa că, de fapt, sediul asociației este la Primărie. Dacă clubul de drept public are sediul undeva prin Prundu, și care avea dreptul să aibă sediul la Primărie, ăsta de drept privat are sediul la Primărie. Este de râsul curcilor!
Unul dintre membrii fondatori este Primăria Pitești al cărui reprezentant este primarul Cornel Ionică în Adunarea Generală, care este persoană publică. Este o noutate ceea ce au făcut ei!”

 

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii