Web Analytics

FC Argeş: 66 de ani de existenţă şi 40 de ani de la câştigarea celui de-al doilea titlu de campioană

de | 8.08.2019 13:32 | Sport

FC Argeș a sărbătorit weekend-ul trecut 66 de ani de existență și 40 de ani de la câștigarea celui de-al doilea titlu de campioană a României. Evenimentul a fost marcat așa cum se cuvine de toată suflarea fotbalistică argeșeană. La această dublă sărbătoare au participat fostele glorii alb-violete care au făcut din FC Argeș un brand pe plan național și internațional, o parte dintre foștii conducători care de-a lungul timpului au condus destinele grupării din Trivale și invitați de marcă. Cu această ocazie am realizat un interviu cu Cristian Gentea, președintele Consiliului de Administrație al clubului, și am vorbit cu foste glorii ale fotbalului piteștean despre momentul extraordinar din 1979.

Cristian Gentea: „Ceea ce au făcut oamenii aceştia este greu de egalat, dar trebuie să reînnodăm tradiţia”

# Este mult sau este puțin 40 de ani de la câștigarea ultimului titlu al FC Argeș?
– Categoric este foarte mult. Tocmai din cauza asta ceea ce au făcut oamenii aceștia eu știu că este greu să egalăm noi, dar nici nu putem să nu încercăm să reînnodăm tradiția. E păcat de efortul lor și de setea de fotbal a piteștenilor și argeșenilor!
# Ce șanse mai avem în prezent să realizăm o astfel de performanță?
– Nu știu! Să o luăm pas cu pas. În primul rând, eu sunt bucuros că putem să promovăm. Bineînțeles că una este să poți să promovezi și alta este să și promovezi. Partea sportivă este a antrenorilor și a lotului de jucători…
# Cum se face că dintre foștii campioni din 1979 niciunul nu face parte din staff-ul FC Argeș? Unii, de exemplu, sunt la CS Mioveni…
– Probabil că vă referiți la Telu Stancu sau Doru Toma…
# Cum vă explicați această situație paradoxală?
– Așa este. Este adevărat. Noi vom încerca să aducem pe cât mai mulți alături de noi. După cum ați văzut, am și făcut-o și mă refer la Mihai Ianovschi, Viorel Moiceanu… Deci, încet-încet, vom aduce cât mai mulți alături de noi.

„Până astăzi eu am cinci contracte de sponsorizare. Din păcate, cinci sunt toate”

# Ce ne puteți spune despre sponsori? Este ceva concret?
– Concret pot să vă spun partea mea. Am promis și vă pot spune că până astăzi eu am cinci contracte de sponsorizare. Din păcate, cinci sunt toate. Până astăzi, dar nu a trecut nicio săptămână… Sunt firme din Pitești și o persoană particulară.
# Le puteți nominaliza?
– Nu este niciun secret. Ele sunt la club…
# Vorbim despre promovare. Ipotetic vorbind, credeți că autoritățile locale și câțiva sponsori locali pot susține financiar echipa în Liga I?
– Nu. Pentru Liga I va fi nevoie de un finanțator. Un finanțator care să vină cu 51%…
# V-ați gândit încă de acum la acest aspect?
– Cum l-am căutat anul trecut, avem acum la dispoziție un an să-l căutăm și să-l aducem la club. Vor fi foarte importante și rezultatele echipei, pentru că, pe măsură ce vor veni rezultatele, vor veni și potențiali investitori.
# Cum comentați interesul scăzut al piteștenilor pentru fotbalul de pe Stadionul “Nicolae Dobrin”?
– Aici am o mare problemă. Inițial am zis că, dacă suntem de acord ca pe stadion să vină Steaua, Craiova, piteștenii vor reînvăța drumul către stadion. Din păcate… Cred că și acea perioadă lungă în care FC Argeș a fost într-un con de umbră și-a pus amprenta serios asupra acestui lucru. Sunt și destule legende pe aici prin Pitești… Trebuie să demonstrăm că suntem altfel și că nu ne dorim altceva decât performanța.
# Ce le transmiteți dv. suporterilor alb-violeți cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la câștigarea ultimului titlu de campioană a FC Argeș?
– Le transmit faptul că eu personal și primarul municipiului Pitești vom fi tot timpul alături de dânșii și îi rugăm să fie alături de noi, ca să putem să ajungem din nou acolo unde știu că își doresc și unde am fost odată și unde merităm să fim.

„Lumea pe afară se cățăra pe burlane ca să ne vadă pe noi”

Andrei Speriatu: „În primul rând, a fost o surpriză pentru toată lumea fotbalului pentru că să câștigi la Dinamo cu titlu pe masă, cum se spune, era foarte greu la momentul respectiv. Numai că, într-adevăr, noi la vremea respectivă aveam o echipă foarte bună și ne-a stat la îndemână să facem acest lucru. Îmi amintesc că în momentul când am ajuns la Pitești a fost o nebunie totală. Îmi aduc aminte că am mers la Restaurantul «Argeș» pe vremea aia și lumea pe afară se cățăra pe burlane ca să ne vadă pe noi acolo. A fost atunci o efervescență mare în oraș, a fost toată lumea foarte mulțumită și mândră de succesul nostru și mă bucur că am făcut parte din acea echipă. Mă bucur că generația noastră a reușit să aducă acea mare performanță”.

„Îmi amintesc și acum de colegii mei așa cum erau atunci, așa tineri…”

Marin Radu II: „A fost o mare bucurie atunci și iată că acum a rămas aceeași mare bucurie. Lumea era bucuroasă… Îmi amintesc îmbrățișările după meci, golurile pe care le-am marcat. Îmi amintesc și acum de colegii mei așa cum erau atunci, așa tineri… O echipă frumoasă, cu oameni minunați. Lumea i-a purtat pe brațe pe colegi, zeci de mii de oameni erau în Pitești pe străzi atunci. Cred că se mai poate repeta o astfel de performanță, dar depinde de modul în care se va organiza fotbalul în Argeș. De ce nu? Cui îi place fotbalul poate să facă performanță”.

„Dobrin i-a spus arbitrului să nu mai prelungească meciul, că oricum mai dăm goluri”

Augustin Eduard își amintește: „Anul 1979 pentru mine înseamnă câștigarea campionatului. Prima imagine care îmi vine acum în minte este cu nea Gicu Dobrin când a dat acel gol lui Anuței. Îmi amintesc că arbitrul voia să mai prelungească partida și nea Gică Dobrin i-a spus să nu mai prelungească meciul, că oricum mai dăm goluri. Și chiar așa s-a și întâmplat… La venirea în Pitești era o mare de oameni, am fost primiți la Primărie etc…”.

„A trebuit ca miliția să-i păcălească pe oameni că venim pe un drum, ca să putem veni pe altul”

Daniel Ionașcu: „Este o bucurie și o mare plăcere că am făcut parte din această echipă. Sunt mândru că am fost crescut de FC Argeș alături de ceilalți colegi ai mei. Mă bucur pentru toate realizările care au fost făcute la această echipă și de faptul că am făcut și eu parte din acest club minunat. Câștigarea meciului cu Dinamo a fost o plăcere extraordinară. Îmi amintesc că în momentul când am ajuns la Pitești nu mai puteam să intrăm în oraș din cauza spectatorilor. Toate străzile de la intrarea în oraș erau pline cu oameni. A trebuit ca miliția să-i păcălească pe oameni că venim pe un drum ca să putem veni pe altul, ca să putem să ajungem în centru”.

„Pe stadionul lui Dinamo am fost susținuți de suporterii noștri și de cei ai Rapidului”

Ilie Bărbulescu: „Un eveniment foarte mare, mai ales că am câștigat cu Dinamo pe 24 iunie, ziua mea de naștere, atunci când am câștigat primul meu titlu cu FC Argeș. O zi pe care nu pot să o uit niciodată și care îmi aduce atâtea satisfacții împreună cu adevăratul FC Argeș. Îmi amintesc de nea Gică Dobrin, care a fost genial, și atmosfera extraordinară care s-a creat în tribună cu suporterii așa-zișii rapidiști piteșteni, o galerie imensă care a fost alături de noi, formată din suporterii noștri și cei ai Rapidului, care au venit și ne-au susținut”.

„Cei care sunt acum să fie și ei chemați ca și noi în urma unor succese așa cum am avut noi”

Nicolae Radu III: „Cei care sunt acum să fie și ei chemați ca și noi în urma unor succese așa cum am avut noi. Pentru mine a fost o bucurie cum nu am avut niciodată. Să ieși pe primul loc în țară… Ce se putea mai bine? Mulțumesc fotbalului, care mi-a dat multe… Mă mândresc că am fost alături de ce a fost mai bun în fotbalul românesc. Să dea Dumnezeu să mai repetăm aceste momente frumoase de acum înainte!”.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii