Web Analytics

Argeș: 35 angajatori amendați pentru muncă nedeclarată

de | 31.10.2022 18:15 | Actualitate, Economie, Home

În vederea diminuării numărului de persoane ce desfăşoară muncă nedeclarată, în     luna septembrie a acestui an, ITM Argeş a efectuat 156 de controale în județ. Urmarea: la 35 angajatori au fost depistate ca  prestând  muncă ”la negru” 17  persoane. Valoarea amenzilor aplicate a însumat 260.000 lei.

Citește și: Argeş Mall va schimba zona industrială din Tudor Vladimirescu!

Persoanele care vor să sesizeze munca nedeclarată o pot face, în scris, la numărul de fax 0248/223.412, la adresa de e-mail itmarges@itmarges.ro sau direct la sediul din Piteşti, bulevardul Republicii nr.11.

Pe de altă parte, în domeniul relaţiilor de muncă, în urma verificărilor din aceeași lună, inspectorii de specialitate au aplicat 45 sancţíuni, din care 29 amenzi în valoare totală de 320.900 lei. Unde? La firme de comerț, transport, confecții, prelucrare a lemnului, construcţii, restaurante, baruri, service și spălătorii auto, panificație.

Principalele deficiențe constatate: primirea la muncă a persoanelor fără încheierea în formă scrisă a unui contract individual de muncă (munca nedeclarată), nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, neevidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat, neacordarea drepturilor salariale, netransmiterea în termen a modificărilor intervenite în Registrul general de evidenţă a salariaţilor, neînmânarea salariatului anterior începerii activităţii a unui exemplar din contractul individual de muncă, neeliberarea adeverinţei de vechime, nerespectarea programului de lucru de 6 ore a zilierului minor, neacordarea remunerației brute orare cuvenite zilierului.

În fine, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în baza Legii nr. 319/2006, au fost efectuate în Argeș, tot în septembrie, 120 controale. Acestea s-au soldat cu 51 sancțiuni, din care 23 amenzi, însumând 101.000 lei. 

Principalele domenii de activitate în care au fost constatate nereguli: construcţii, exploatare forestieră, transport, alimentație publică, instalații electrice, distribuție mărfuri, morărit și panificație, confecții textile, comerț – după cum ne-a informat Anița-Maria Neacșu, inspector-șef  la ITM Argeș.

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *