Web Analytics

Arestarea lui Nicola Inquieto confruntă Piteştiul cu o problemă socială

de | 18.04.2018 21:33 | Dezvăluiri

6 Inquieto# Ce se întâmplă cu cele 400 de apartamente cumpărate în rate, direct de la italian? # Își vor pierde sau nu oamenii casele pe care s-a pus sechestru?

Arestarea lui Nicola Inquito aduce cu sine și o importantă problemă socială cu care se confruntă circa 400 de piteșteni. E vorba de cei care au locuințele cumpărate în rate și neachitate integral de la firma italianului.  În perspectiva unui viitor sechestru pe averea celui suspectat că spală banii mafiei napoletane, toți cei care și-au cheltuit  economiile pentru a-și achiziționa una din sutele de apartamente  scoase la vânzare la marginea Pădurii Trivale din Pitești sunt acum foarte îngrijorați. Nimeni nu le-a spus nimic concret până astăzi, asta și pentru că  reprezentanții dezvoltatorului imobiliar italian fie se tem să le spună adevărul, fie habar n-au nici ei cum stau lucrurile. Asta  în timp ce administratorii  blocurilor respective nu știu cum să-i mai liniștească pe oameni.

Din 2004 și până în prezent, italianul Nicola Inquieto a scos la vânzare, prin Italy Construcţii și Daniela Construcții sute de apartamente în cartierul Găvana, aproape de pădure. Majoritatea vânzărilor s-au făcut într-un regim foarte avantajos de plată: rate direct la dezvoltator, fără intermedierea băncilor. Sunt, ce-i drept, și cumpărători care și-au achitat integral locuințele și care au  motive să stea liniștiți (nici ei 100%), dar și foarte mulți care deja s-au mutat în apartamente, dar mai au încă de achitat rate și  care nu sunt încă, oficial, proprietari. În fine, mai există o categorie, cei care au plătit avans pentru apartamente aflate „la roșu”, cum este cazul blocurilor începute în septembrie 2017 și care urmează  să fie finalizate în martie 2019.

Unii dintre cumpărători și-au luat deja avocat

6 locuinte03În perspectiva sumbră a vehiculatelor sechestre  pe apartamentele dezvoltatorului imobiliar,  oamenii așteaptă vești legate de soarta locuițelor lor, care va fi clarificată de ceea ce vor decide autoritățile italiene și române. Și asta dat fiind faptul că Nicola Inquieto, suspectat  că a controlat, manipulat şi transferat fluxuri financiare importante din România  în Italia, e acuzat de infracțiuni pe teritoriul ambelor state. Oamenii au cerut sfaturile unor avocați.
„Suntem în situația aceasta. Deocamdată, cei de la firmă ne-au spus că, în momentul în care o să aibă mai multe informații, vom afla și noi. Acum nu au  nici ei niciun răspuns. Eu, una, nu am apartamentul achitat integral și sunt și alții, foarte mulți, în această situație. Contractele  s-au făcut direct cu ei și de la ei așteptăm vești. Am fost la avocat să ne interesăm, pentru că suma de bani pe care am dat-o e destul de mare și trebuie să știm ce urmează. Ni s-a spus că, dacă o să fie sechestru, atunci vom discuta în continuare cu cine preia. Nu cred că are cum să se anuleze  un contract  sau un antecontract cu promisiune de vânzare, atâta vreme cât documentul e valabil. Dar poate totuși nu se pune sechestru pe apartamente”,  a spus pentru Jurnal de Argeș  o tânără mămică,  locatară a Asociației „Iulius” din strada Petre Ispirescu (bloc M10).

„Și noi avem niște semne de întrebare”

Nici reprezentanții asociațiilor de proprietari, de la care oamenii așteaptă să afle mai multe, n-au răspunsuri.
„Nici noi nu știm, ca asociație. Și pe noi, la  rândul nostru, ne-au sunat oamenii să ne întrebe dacă știm ceva despre apartamente. Nu știm nimic. Singurul  lucru pe care l-am putut face a fost să-i îndrumăm la birourile domnului Nicola, la fetele de acolo. În ceea ce ține de asociație, noi ne facem treaba în continuare, dar și noi avem niște semne de întrebare, așa că nu prea știm ce să le răspundem celor care sună aici. Sunt oameni care au apartamentul achitat integral și oameni care au achitat parțial. Cei care au achitat integral nu au nicio treabă, cred că trebuie să stea liniștiți, dacă ne referim la legea românească. Nu știu ce presupune  legea italiană… Celor care au însă rate la dezvoltator nu știu ce informații să le dau. Singura mea îndrumare a fost către biroul domnului Nicola, că  vor găsi înțelegere”, a explicat, contactată de Jurnal de Argeş, Georgiana Papuc, administratorul blocurilor M 8 și M 10 Găvana , vândute, apartament cu apartament, de către dezvoltator.

„Nu ne pot spune când ne vor da banii înapoi”

Nu doar cei care-și plătesc în rate locuințele stau cu emoții, ci și cei  care, din varii motive, reziliaseră deja contractele și care nu știu acum dacă și când își vor mai primi banii înapoi. Este și cazul familiei  Nedelcu care, cu puțin timp înaintea scandalului, care a pus pe jar cumpărătorii, a renunțat la apartamentul pentru care  încheiase antecontract şi pentru care  plătise deja peste 100.000 ron.
„Noi am reziliat antecontractul,  pentru că ne-am răzgândit. N-am mai vrut să-l cumpărăm… Ne deschisesem cont acum două-trei săptămâni și urmau să ne vireze un miliard și ceva. Vă dați seama că ne-am impacientat după scandalul acesta și am venit să ne interesăm,  că sunt niște bani acolo, nu?! Deocamdată nu ne pot spune când ne vor da banii înapoi. Acum nu se mai încasează, nu se mai restituie nimic… Mai avem cunoștințe care sunt în situația să se simtă îngrijorați:  oameni plecați prin afară, care trimit ratele  acasă pentru locuinţe cumpărate de la acelaşi dezvoltator”, explică Mihai Nedelcu.

„Și noi am fost șocați, pentru că am fost luați prin surprindere”

Omul a mers vineri direct la birourile dezvoltatorului imobiliar să se intereseze când își va primi banii. Tot ce a aflat de la angajatele de acolo a fost că, deocamdată, conturile firmelor lui Nicola Inquieto sunt blocate.
Tot vineri, am încercat și noi să stăm de vorbă cu aceleași angajate, aflate cu oamenii legii  pe cap.
„Nu avem ce să vă declarăm, pentru că nu știm. Se cercetează încă. Așteptăm să vedem și noi ce ne spun. Deocamdată e o anchetă, totul e blocat, nu pot să prevăd cât durează. Cum dă drumul, eu îmi reiau activitatea, care, acum, e blocată. Nu se pune oricum problema să mai încheiem alte contracte, că, oricum, nu mai aveam apartamente… Ce vedeți sus e vândut… Urma  să mai construim, pentru că era  cerere (…) Și noi am fost șocați, pentru că am fost luați prin surprindere și nu știu ce să vă spun. Oamenii sunt foarte îndreptățiți să întrebe, dar ce putem să le spunem e că trebuie să-și vadă de cursul lor și noi de al nostru. Eu nu pot să știu cât e bucata aia. Așteptăm auditul… Asta  durează…”, au explicat, vineri, angajatele dezvoltatorului.

Avocatul Radu Rotaru: „Oamenii sunt cumpărători de bună-credinţă şi le vor dobândi”

6 radu rotaruAvocatul lui Nicola Inquieto, Radu Rotaru, confirmă că în astfel de situaţii se pune sechestru pe averea persoanei reţinute.
„O să vedem zilele acestea dacă vor fi puse sub sechestru (n.r. – apartamentele). Deocamdată am reușit să blocăm conturile societății, iar asta înseamnă că o să lucreze în continuare, ăsta e primul pas. Când o să am noutăți, o să vi  le aduc la cunoștință. Momentan nu am ce să vă spun mai mult. Se vor rezolva lucrurile, dar nu știu când… Oamenii sunt cumpărători de bunăcredință și le vor dobândi (n.r. – locuințele). Nu știu să vă spun mai multe, pentru că nu depinde doar de cei din societate”, a declarat, pentru Jurnal de Argeş, avocatul Radu Rotaru care a oferit și câteva detalii despre starea lui Nicola Inquieto: „Se simte ok. Așteaptă transferul în Italia, dar nu ştim când va veni acesta”.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii