Web Analytics

Arafat și IGPR îl contrazic pe prefectul Soare: proiectul privind măsurile dure pentru combatarea coronavirusului nu e fake-news

de | 20.03.2020 11:31 | Actualitate

Din această dimineață circulă în mediul online un proiect de hotărâre al Grupului de Suport Tehnico Științific condus de Raed Arafat, prin care se vor aplica, în scurt timp, măsuri mult mai dure în scopul stăvilirii pandemiei de coronavirus, și din care face parte interdicția de mai părăsi domiciliul decât în anumite condiții. Conform documentului publicat în ediția online a ziarelor Libertatea și Capital, ce precizează că este vorba despre o propunere, forma finală urmând a fi aprobată de Guvern. După ce informația a apărut, prefectul Emanuel Soare a declarat pe grupul de comunicare al Prefecturii că e vorba de un fake news și a avertizat asupra răspândirii acestui document.

Numai că atât Grupul de Comunicare Strategică (condus de Raed Arafat), cât și Poliția au confirmat că documentul nu este unul fals, făcând însă următoarele precizări:

Având în vedere faptul că a fost dat publicității un document al Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, intitulat „HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020”
Facem următoarele precizări:
1. Este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific, organism în subordinea CNSSU, format din specialiști în epidemiologie și boli infecțioase.
2. NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență), organism abilitat să ia decizii în astfel de situații.
3. Hotărârile Grupului de suport tehnico-științific au caracter de propunere către CNSSU, doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-științific.
4. La nivelul Grupului de suport tehnico-științific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evoluția răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeași problematică.
5. Atenționăm asupra faptului că în documentul dat publicității NU este menționată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19).
6. La nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracțiunea de divulgare fără drept a unor informații care nu sunt destinate publicității.
7. Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat Parchetul General cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuite de informații nedestinate publicității, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii