Web Analytics

Apusul unui informator. Pe cine mai trage Stelică Crăciun după el?

de | 3.06.2021 14:58 | Actualitate, Opinii

Face valuri în presa națională statutul de denunțător la comandă al unui anume (pentru ei) Stelică Crăciun din Mărăcineni. E vorba despre dosarul în care foștii șefi ai Academiei de Poliție au fost condamnați de instanță pentru șantajarea, hărțuirea și amenințarea cu moartea a jurnalistei Emilia Șercan, cea care le-a dezvăluit doctoratele plagiate.

Despre Stelian Crăciun, ziarul nostru a scris întotdeauna că este exponentul cel mai violent al Cartelului de la Mărăcineni, o enclavă de infracționalitate greu de suportat și tolerat pe teritoriul județului nostru. Iar cea mai bună dovadă e că toxicul Stelică, asemenea grangurilor din poliția națională care l-au tocmit ca pe un killer al denunțurilor, e trimis în judecată de Parchetul din Argeș pentru mai multe infracțiuni. Atenție, tot de șantaj, hărțuire și amenințare cu moartea! E un patern șocant în cele două cazuri, Argeș și București, iar numitorul comun e acest Stelian Crăciun, informatorul și săgeata de cel puțin două decenii a unor infractori cu epoleți, din plan național sau județean. Pe bună dreptate s-au întrebat și procurorii din dosarul ex-șefilor Academiei de Poliție: cum a ajuns un tip cu profil gri, cu studii primare și precar alfabetizat să aibă preocuparea s-o denunțe, și încă pe chestiuni academice, pe ziarista Emilia Șercan, profesor și doctor în jurnalism la Universitatea București, multiplă premiată de breaslă și declarată femeia anului de Ambasada SUA pentru articolele anticorupție și antiplagiat? Așa s-a devoalat un mod de operare folosit pe larg de unii din poliție.

Dar hai mai bine să cităm din rechizitoriul făcut de procuror foștilor șefi ai Academiei de Poliție și publicat de site-ul Pressone: ”Înainte să se contureze planul amenințării cu moartea, în Academia de Poliție a existat un alt plan: denigrarea și intimidarea Emiliei Șercan pentru stoparea investigațiilor jurnalistice pe tema plagiatelor. Cum? Prin plângeri oficiale împotriva sa, dar și prin verificarea cărții «Cultul secretului. Mecanismele cenzurii în presa comunistă» – teza de doctorat publicată la Polirom pentru care Emilia Șercan a obținut în 2013, cu calificativul Summa cum laude, titlul de doctor al Universității din București, unde predă jurnalism”.

Iar pentru această operațiune a fost activat Stelian Crăciun cu un denunț. ”Fapt e că exact în acea zi, 15 aprilie, un tip pe nume Stelian Crăciun – care se ocupă cu închirieri de spații comerciale în Pitești – a depus trei plângeri împotriva Emiliei Șercan: una la CNATDCU, una la Parchetul General și o alta la universitate. Crăciun, care nu are legături cu mediul academic – și nici studii superioare – nu a putut indica conținutul sesizărilor formulate”, notează procurorii în rechizitoriu. Cum a ajuns Stelian Crăciun din Pitești – care n-a putut preciza, în timpul anchetei, nici măcar ce anume a reclamat – să facă plângeri la diverse instituții? Explică tot el: „Sunt prieten bun cu Ioniță Cătălin de mulți ani, din perioada în care acesta era ofițer de poliție în cadrul Serviciului Economic al Inspectoratului General al Poliției Române. Am discutat de mai multe ori cu Ioniță Cătălin despre depunerea sesizărilor care o priveau pe Emilia Șercan, dar nu pot preciza cu exactitate de câte ori și în ce perioadă. Cred că la una dintre aceste discuții a participat și persoana care lucrează în cadrul Academiei, dar nu sunt sigur de acest lucru […]”.

Chestorul Cătălin Ioniță, protejat al lui Carmen Dan, fostul ministru de Interne, fusese, la rându-i, descoperit de Emilia Șercan că își plagiase teza de doctorat. Deloc întâmplător, chestorul Ioniță, pe care Crăciun l-a dat acum în primire fără să ezite, a fost deseori în Argeș, unde are numeroase conexiuni. Dar să revenim la paternul denunțătorului Stelică. Într-un acces de furie și disperare, mai ales în ultimul an, de când a fost reținut, cercetat și apoi trimis în judecată pentru șantaj în formă continuată, Stelian Crăciun a făcut zeci de denunțuri împotriva unor procurori, polițiști, judecători, șefi DNA, DGA și Parchet, ziariști și politicieni din Argeș. Și totul, în încercarea de a se prezenta drept victima unei conspirații. Ce vreau să subliniez? Din nou un mod de operare. Acela că, dintotdeauna, Cartelul de la Mărăcineni și exponentul său cel mai violent, Stelică Crăciun, au căutat compania, prietenia sau complicitatea instituțiilor de forță ale statului, fie că vorbim de poliție, procuratură sau judecători.

Ca o anaconda, Crăciun a ajuns cu timpul să încolăcească și să subjuge anumiți polițiști, procurori și magistrați, pentru a-și satisface interesele de afaceri și pe cele imobiliare. Iată că roata s-a întors acum, iar informatorul și denunțătorul la comandă nu mai e protejat de poliție și procurori (cel puțin de o parte a acestora), ci dat pe mâna legii în calitate de inculpat. Tic-tac, tic-tac! În urmă cu două săptămâni a căzut în plasa DNA și a demisionat din poliție comandantul adjunct de la Mioveni, comisarul Marius Aioanei, despre care se știa de mai mulți ani că era captiv și săgeată a intereselor de grup ale lui Stelică. Tic-tac, tic-tac! Cine urmează?

Citește și Stelică Crăciun îşi ameninţa victimele cu moartea, cu violarea soţiilor şi a fiicelor şi cu incendierea afacerilor
Citește și Exclusiv. Avem ordonanţa procurorului din dosarul scandalului de la Mărăcineni / Stelică Crăciun este cercetat pentru trei şantaje, dintre care două în formă continuată

 

Articol scris de Gabriel Grigore

Distribuie!

0 Comentarii