Web Analytics
scris miercuri, 31.08.2022

Apropo de Limba Română, sărbătorită azi: ”Mulți scriu, dar fără să pună mâna pe carte”

Am asistat astăzi, la Centrul Cultural Pitești, în Sala ”Ars Nova”, la un foarte interesant simpozion dedicat Zilei Limbii Române, intitulat ”Limba Română, de la Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung și până astăzi”.

Apropo de Limba Română, sărbătorită azi: ”Mulți scriu, dar fără să pună mâna pe carte”

Citește și: Lecţia de istorie. De la măreţie, la agonie…

Sala a fost goală

Le mulțumesc pentru acest lucru, în primul rând, coordonatorului respectivului eveniment, scriitorul Jean Dumitrașcu, precum și invitatului: prof. univ. dr. Nicolae Oprea, cunoscut critic literar și președinte al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Pitești. De asemenea, aplaud prezența în sala aproape goală (!) a câtorva intelectuali care s-au bucurat, alături de noi, doi-trei gazetari, de ”vorbirile” pe care le-au făcut domnii Oprea și Dumitrașcu despre scriitorii și grupările literare ce au înnoit și îmbogățit de-a lungul vremii Limba Română – ”cel mai important bun național pe care îl avem” (cum spunea Nicolae Manolescu).

Gramatica, motiv de alarmă!

Din păcate, la această reuniune culturală au lipsit până și membrii Uniunii Scriitorilor din Pitești, așa cum constata chiar președintele lor. Și tot din păcate, astăzi, ”mulți scriu, dar fără să pună mâna pe carte” – cum semnala Jean Dumitrașcu, cel care într-un text al unui ”scriitor” pentru Revista ”Argeș” a numărat 59 de greșeli! Una dintre explicații, poate cea mai importantă, este că Gramatica limbii române nu este materie obligatorie în liceu! Iar principalii răspunzători pentru asta sunt toți cei care s-au perindat pe la conducerea Învățământului din această țară. Este, dacă vreți, un nou semnal de alarmă pe care l-a tras astăzi Jean Dumitrașcu, colegul nostru.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *