Web Analytics
scris vineri, 08.03.2024

Aproape un milion de români riscă amenzi de la ANAF

Pentru a evita eventualele probleme cu ANAF în 2024, aproape un milion de români trebuie să completeze obligatoriu declarația de venit. Termenul limită pentru depunerea declarației și plata impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale este 27 mai 2024.

Aproape un milion de români riscă amenzi de la ANAF

Citește și: DGA Maramureș. Grefier trimis în judecată pentru cinci infracțiuni!

La începutul acestui an, ANAF a lansat un nou Formular 212 – „Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice”, destinat raportării veniturilor extrasalariale obținute în anul 2023 și a celor estimate pentru 2024.

Aproximativ 800.000 de persoane sunt obligate să îl depună la ANAF. Termenul limită pentru depunerea declarației și plata impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale este 27 mai 2024, însă persoanele fizice au posibilitatea să o depună înainte de această dată, după ce examinează cu atenție sursele proprii de venituri, dar și cele mai recente modificări legislative.

Au fost introduse modificări semnificative pentru persoanele care obțin venituri din închirieri, iar cei care dețin bunuri de mare valoare vor fi supuși unui impozit special, care trebuie declarat prin intermediul unui formular separat.

Veniturile din închirieri sunt incluse printre veniturile care trebuie raportate prin intermediul declarației unice. Investițiile în proprietăți imobiliare pentru închiriere, ca o modalitate de a obține venituri stabile și previzibile, au câștigat popularitate în România în ultimii ani

Impozitul pentru veniturile din închirieri obținute în 2023 este de 10%, iar contribuabilii pot opta, în anumite condiții, pentru deducerea unor cheltuieli. Pentru veniturile din închirieri obținute în 2024, se aplică reguli noi de taxare.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *