Web Analytics

Apel la Cota 2000: ” Cu tot respectul, respectați Făgărașul!”

de | 23.07.2019 19:11 | Actualitate

Salvamontiștii argeșeni au scris astăzi un apel aproape disperat pe pagina de Facebook a Serviciului Salvamont, localizându-se la Cabana Salvamont de la Cota 2000. „Seara trecută am primit un apel 112 despre trei turişti epuizați, care nu mai ştiau unde se află, pe poteca Moş Gore, care vine de la lacul Călțun până la tunel. Nu prea am înțeles noi cum au intrat pe punctul albastru (pe care l-au şi pierdut!) când ne-au confirmat că ştiau că trebuie să meargă pe cruce albastră, dar probabil din cauza oboselii… Chiar cu rucsacii cărați de noi, au avut nevoie de un timp uriaș să coboare la Piscu Negru, unde ne-au așteptat colegii sibieni întorși de la o alta acțiune, ca să ne reîntoarcem la Cota 2000, împreună cu cei trei.
Ideea este că ne întâlnim din ce în ce mai des cu situații în care turişti români şi străini deopotrivă, fără pregătire fizică, fără experiență în munți mai joşi şi mai accesibili, fără echipament (aici nu a fost cazul) care îşi asuma trasee grele în Făgăraş, ajung să apeleze 112. Cu o zi înainte, aceștia au avut nevoie de douăsprezece ore (!!!!!) să ajungă de la lacul Capra la lacul Călțun, în plus treaba asta derulându-se între orele 15:00-03:00, ceea ce ne-a șocat.
Ideea este că aceştia pot ajunge în situații complicate, periculoase chiar, fără a avea acces la rețeaua de telefonie mobilă şi fără a avea experiența în orientare şi capacitatea fizică de a cere ajutor! Credeți-ne, știm ce vorbim! Am avut multe cazuri de cetățeni români și străini, decedați în accidente cumplite, pentru simplul motiv că s-au supraestimat.
Cu tot respectul, respectați Făgăraşul şi muntele în general, nu vă luați după orice postare cu poze frumoase de pe net! Asta pentru a ne putea zâmbi când ne întâlnim, pentru a evita situațiile complicate şi care vă pot pune viața în pericol…”

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Ce?Ne mai surprinde ceva,la noi ,la romani..facem pe”inteligentii”,suntem”cei mai ai dracului,cei maifrumosi,destepti”din intregul univers.Dar,nu e chiar,asa,suntem niste nesimtiti,lipsiti de bun simt,nu avem cultura respectului reciproc,aroganti,manelisti.Exact,acelasi lucru,cum spun cei de la SALVAMONT,apropo,de nesimtire,neinformare si aroganta,asa se petrece cu SALVAMAR,la mare.Mor oameni,zi de zi,si nu se invata,minte,nimeni,desi,sunt adultiatunci,ce pretentie sa ai la adolescenti?Sunt cinic,cand spun..BINE CA A SCAPAT PAMANTUL DE NISTE PROSTI…e cinism,dar,e purul adevar.BRAVOS NATIE,HALAL SA NE FIE!