ITM Argeș anunță:
Rolul instrurii lucrătorilor pentru securitatea sănătăţiiomului în procesul de muncă!
La nivelul locului de muncă, o cultură puternică a securității șisănătății în muncă este aceea în care dreptul la un mediu de lucru sigur și sănătos este apreciat și promovat atât de conducere cât și de lucrători.
Citește și: Deputatul Nicolae Pavelescu: „Combaterea creşterii preţurilor la alimente, o prioritate a PSD!”
În accepţia generală, securitatea și sănătatea în muncă are ca obiectiv cunoașterea și înlăturarea tuturor riscurilorprofesionale inerente oricarei activități umane, ce pot provoca accidente și îmbolnăviri profesionale.
Pentru a putea atinge acest obiectiv (securitatea sănătăţiiomului în procesul de muncă), securitatea muncii implicăexistența și funcționarea unui ansamblu de concepteteoretice, acte legislative, măsuri și mijloace tehnice, social-economice, organizatorice, de igiena și medicina muncii.
Rolul instruirii privind securitatea și sănătatea în muncă esteacela de a-i învăţa pe lucrători să respecte, în timpuldesfăşurării procesului de muncă, prevederile cuprinse îninstrucțiunile proprii de securitate și sănătate în muncă şi înalte regulamente, normative interne.
Totodată, trebuie subliniată necesitatea ca angajatorii, lucrătorii serviciilor interne şi externe de prevenire şiprotecţie să nu se mulţumească cu verificarea periodică a fişelor individuale de instruire, ci să participe efectiv la şedinţele de instruire a lucrătorilor, mai ales la locurile de muncă unde condițiile de muncă deosebite o cer. Aceastăparticipare contribuie la rezolvarea cu mai multă operativitatea unor deficienţe ce se manifestă în multe cazuri în modul de expunere a instruirii şi întăreşte totodată spiritul de răspundere al celor ce au datoria de a organiza şi efectuainstruirea lucrătorilor.
Analizând accidentele de muncă după vechimea în muncă a accidentaților, se observă că cele mai multe accidente s-au produs la angajații cu vechime în muncă sub 5 ani, rezultândcă se accidentează lucrătorii fără experiență și pregătireprofesională.
Potrivit prevederilor art.20 din Legea nr.319/2006 privindSecuritatea și Sănătatea în Muncă, ”Angajatorul trebuie săasigure condiţii pentru ca fiecare lucrător să primească o instruire suficientă şi adecvată în domeniul securităţii şisănătăţii în muncă, în special sub formă de informaţii şiinstrucţiuni de lucru, specifice locului de muncă şi postuluisău:
a) la angajare;
b) la schimbarea locului de muncă sau la transfer;
c) la introducerea unui nou echipament de muncă sau a unormodificări ale echipamentului existent;
d) la introducerea oricărei noi tehnologii sau proceduri de lucru;
e) la executarea unor lucrări speciale.
Instruirea trebuie să fie adaptată evoluţiei riscurilor sauapariţiei unor noi riscuri, periodică şi ori de câte ori estenecesar.”
Nerespectarea dispozițiilor legale, constituie contravenţieşi se sancţionează cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei.
0 Comentarii