Web Analytics

Anul şi scandalul cu munţii Rucărului. Atribuirea unei păşuni alpine a fost atacată în instanţă

de | 27.07.2023 13:25 | Actualitate, Dezvăluiri, Economie, Home, Politica si Administratie

O licitație ținută în luna mai pentru închirierea unei pășuni alpine din comuna Rucăr a declanșat un adevărat război prin instanțele de judecată. Suprafața a fost atribuită unuia dintre cei doi ofertanți, însă contracandidatul a considerat că procedura de desfășurare a licitației și modul de apreciere a ofertelor nu au fost conform legii, așa că s-a adresat instanței de judecată. Iar acum licitația e în aer, iar pășunea la altitudine, aproape de județul Brașov, în punctul Luțele.

În martie 2023, Consiliul Local Rucăr a adoptat o hotărâre prin care s-a stabilit închirierea prin licitație publică a terenului extravilan pășune publică, în suprafață de 263,6648 hectare, situat în punctul Muntele Luțele. Atunci au fost aprobate și documentația tehnică și caietul de sarcini necesare derulării licitației, iar licitația a avut loc pe 8 mai. Între timp, însă, s-a cerut suspendarea hotărârii de consiliu. O firmă din Rucăr a solicitat acest lucru instanței de judecată, iar un verdict definitiv încă nu există. Doar că în prima fază a procesului, cererea nu a fost acceptată. Însă solicitarea de suspendare a fost doar începutul…

„Îndoială serioasă asupra legalității”

Așadar, a fost licitație. Iar la aceasta a participat și Alina Nicoleta Pîrnuță, ca lider al unei asocieri din care făcea parte și firma care a cerut suspendarea efectelor hotărârii de consiliu. Și a pierdut, atribuirea pășunii revenind unui alt participant la licitație. Nemulțumită de rezultat, Alina Pîrnuță s-a adresat instanței de judecată, cerând atât suspendarea licitației, cât și anularea acesteia. Cererea de anulare își are un prim termen în instanță chiar în această lună. Suspendarea, însă, a fost admisă.

Citește și Cadastru în Argeș. La Rucăr sunt gata noile cărți funciare pentru 10.893 de imobile

Tribunalul Argeș a motivat explicit hotărârea. Astfel, instanța a apreciat că, citez, ”în cazuri bine justificate şi pentru prevenirea unei pagube iminente persoana vătămată (n.r.: reclamanta Alina Pîrnuță) poată să ceară instanţei competente să dispună suspendarea executării actului administrativ unilateral până la pronunţarea instanţei de fond.
Un act administrativ poate fi suspendat în situaţia în care instanţa constată în mod temeinic îndeplinirea cumulativă a celor două condiţii: existenţa unui caz bine justificat şi necesitatea evitării unei pagube iminente ireparabile sau dificil de reparat. Cu privire la prima condiţie, aceea a cazului bine justificat, Tribunalul apreciază că există împrejurări legate de starea de fapt şi de drept, care sunt de natură să creeze o îndoială serioasă în privinţa legalităţii actului administrativ, respectiv corespondenţa care a fost încheiată cu reclamanta referitoare la respingerea ofertei sale în data de 11.05.2023, deşi licitaţia poartă data de 08.05.2023.

Cu privire la cea de-a doua condiţie, aceea a pagubei iminente, este relevantă paguba suferită de reclamantă ca urmare a faptului că nu a reuşit să închirieze în favoarea sa terenul de 263,6648 ha, cu atât mai mult cu cât oferta acesteia de 801 lei/ha era mai avantajoasă în conformitate cu criteriile de atribuire a terenului (n.r.: cealaltă ofertă a fost de 500 de lei per hectar)”.
Cătălin I. Butoiu

Citește și Fostul primar de la Rucăr este în proces cu Obştea moşnenilor

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *