Web Analytics

Angajaţi de la Prefectură, actori într-un spectacol inedit organizat de teatrul independent al Luminiţei Borta

de | 16.01.2020 14:16 | Cultură

„Uite niște oameni extraordinari! Obosiți, cu problemele vieții, ca fiecare om, vin la cursuri de actorie. Unul dintre ei (Daniel Onofrei, îl cunoașteți, de-acum o să-l știți și mai bine) a scris un text minunat dedicat lui Eminescu. Duminică, 12 ianuarie, ora 17, avem spectacol! E plin, dar, de veniți, vă găsim un loc (intrarea liberă) P.S. Sunt mai mulți! Pe dumnealor i-am «prins» la poză! Eminescu, prins ca într-un insectar”, a anunțat actrița Luminița Borta, fondatoarea Club22 Teatru Independent Pitești.
Nici nu a fost nevoie de mai mult, pentru că micuța sală de teatru de la parterul blocului de vizavi de Casa Albă a devenit neîncăpătoare. Eram și noi acolo, la prima ieșire în public a amatorilor pregătiți de Luminița în micuța ei școală de teatru. În doar cu puțin peste două luni au pus în scenă piesa dedicată lui Eminescu cei care în viața de zi cu zi au alte profesii sau preocupări cotidiene, fiind profesori, elevi, funcționari, specialiști în diferite instituții sau oameni de afaceri (printre cei mai talentați am regăsit-o, de exemplu, pe Sonia Constantinescu, șef de serviciu la Prefectura Argeș, care, deși inginer de profesie, ne-a mărturisit că teatrul este un vis al ei din studenție).
Tot o premieră a fost și creația lui Daniel Onofrei, care a scris scenariul… cu o viziune și abordare neașteptate. Textul redă relația de zi cu zi pe care o pot avea oamenii cu Eminescu, Eminescu fiind ADN-ul poporului român. Iar acțiunea se petrece la un spital de boli psihice, chiar unul din județul nostru – Vedea, și implică pacienți cu probleme. În momentul în care sunt întrebați despre Eminescu, aceștia îl evocă total neașteptat, pe baza experiențelor personale, cu o profunzime a trăirilor impresionantă. Este, totodată, un prilej de meditație pentru fiecare dintre noi, chiar în preajma aniversării a 170 de ani de la nașterea poetului național, un prilej de a ne întreba dacă nu cumva presiunile, răutățile celorlalți, aviditatea și ipocrizia politicienilor, dar și a societății, pe ansamblu, nu sunt aceleași ca și acum. Dacă nu cumva rănile, bolile sufletului, negările, fuga de realitate sau eșuările celor sensibili nu sunt la fel ca atunci…
Din distribuție au făcut parte Sonia Constantinescu, Daniel Onofrei, Gabriela Bodescu-Florea, Claudiu Cimpoca, Miruna Popescu, Rodica Vișinescu, Laura Grajman, Alexandra Fediuc, Sorela Grinea, Andreea Cătușanu, Iasmina Fitero, Alexandra Odobescu, Otilia Bodescu, Ștefan Rădulescu, Teodora Popescu, regia artistică fiind asigurată de Luminița Borta, iar de lumini, sunet și design ocupându-se Gabriel Cazan.
 

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii