Web Analytics

Ancheta Avocatului Poporului a avut efect: se propune ca asistenţii maternali să fie evaluaţi psihologic

de | 17.03.2022 13:12 | Actualitate, Politica si Administratie

Conform datelor furnizate de DGASPC Argeș, 237 de copii au fost victime ale abuzului, neglijării, traficului sau exploatării. Trebuie spus că numărul sesizărilor a fost dublu, acestea fiind doar cazurile anchetate și confirmate. După ce mass-media centrale au relatat despre faptul că în jumătate dintre DGASPC-uri au fost înregistrate sesizări pentru fapte de violență sexuală în perioada 2005-2020, în care agresorii erau angajați ai instituției, iar victimele erau minori și persoane cu dizabilități din centre sau minori aflați în asistență maternală, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, prin Biroul Teritorial Pitești.

Concluziile care s-au desprins din analiza răspunsurilor date de autorități au confirmat fapte de agresiune sexuală și abuz fizic asupra minorilor aflați sub măsură de protecție specială la asistenți maternali profesioniști. Conform prevederilor legale în vigoare, această situație impune evaluări complexe ale portofoliului de asistenți maternali profesioniști. Însă legea reglementează doar garanțiile morale și condițiile materiale pe care trebuie să le îndeplinească persoana sau familia care primește copilul în plasament. Cadrul normativ nu reglementează și evaluări psihologice, pentru a preveni riscul devierilor comportamentale spre abuz, agresiune și neglijare. În plus, în perioada pandemiei comunicarea s-a putut realiza exclusiv telefonic sau folosind aplicații video, fără o monitorizare/intervenție directă. În aceste cazuri, verificarea sesizărilor privind cazurile de abuz şi neglijare a copilului nu s-a mai făcut la sediile persoanelor juridice sau la domiciliul persoanelor fizice care au în îngrijire sau asigură protecţia unui copil, au fost concluziile Avocatului Poporului.

Citește și Avocatul poporului, filiala Argeș – întâlniri periodice cu reprezentanții vârstnicilor

5.000 de asistenți maternali au fost selectați pentru a face cursuri on line

Din acest motive, Avocatul Copilului, la propunerea Biroului Teritorial Pitești, a solicitat președintelui Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (în prezent Autoritatea Națională pentru Drepturile Copilului și Adopții) să analizeze oportunitatea de modificare/completare a normelor prin includerea unor măsuri de evaluare psihologică a asistenților maternali profesioniști, așa încât să fie prevenit riscul devierilor comportamentale spre abuz, agresiune și neglijare a minorilor pe care îi au în plasament, inclusiv în situații de urgență sau alertă pandemică sau epidemiologică.

„Autoritatea Națională pentru Drepturile Copilului și Adopții a răspuns solicitării Avocatului Copilului, în sensul că a fost inițiat un program de formare pe tema prevenirii și combaterii violenței asupra copilului, care se desfășoară sub forma unui curs on-line adresat specialiștilor din cadrul DGASPC (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului), respectiv reprezentantul DGASPC în echipa intersectorială locală pentru prevenirea și combaterea violenței asupra copilului și un specialist din compartimentul specializat în cazul intervențiilor în situații de abuz, neglijare, trafic, migrațiune și repatrieri. Cursul se derulează în perioada noiembrie 2021-aprilie 2022, va fi susținut de formatori autorizați și va avea o durată de 30 de ore, împărțită între sesiuni on-line pe platforma Zoom a instituției, studiu individual și activități practice. Pentru acest curs au fost selectați 5.000 de asistenți maternali”, spune Mihaela Stănciulescu (foto), coordonatorul Biroului Teritorial Pitești al Instituției Avocatul Poporului.

Citește și Avocatul Poporului s-a alăturat campaniei ,,Dăruiește un zâmbet, o carte”

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *