Web Analytics

Ana Stan: „Votul pentru alegerea viceprimarilor a fost viciat. Argumentele le voi spune organelor de anchetă, dacă va fi cazul”

de | 17.02.2021 11:34 | Actualitate, Politica si Administratie

Notarul public Ana Stan, membru al PNL Argeș și aspirantă la fotoliul de viceprimar al Piteștiului, a anunțat că renunță la mandatul de consilier local, săptămâna trecută, chiar în urma ședinței de Consiliu Local în care s-au ales cei doi viceprimari, Gelu Tofan (PNL) și Mihai Mihăilescu (USR). A doua zi, Ana Stan a transmis pe facebook că își dă demisia și din partid.

# Mai rămâne valabil gestul dvs. cu demisia din PNL și CL Pitești? Sunt deja voci care susțin că v-ar fi… răzgândit PSD-ul să plecați din Consiliul Local.
– Nu m-a răzgândit nimeni, cum să mă răzgândească PSD-ul?! Știți bine, calitatea de consilier local ți-o dă apartenența la un partid politic, partidul politic pe listele căruia ai candidat. E un nonsens să spună cineva că m-a răzgândit PSD-ul. Acestea sunt răutățile celor care vor acum să arunce cu noroi într-un om care a fost fidel partidului de la început până la sfârșit și s-a implicat sub toate formele în buna imagine a partidului. Rămâne valabil, cu toată explicația pe care v-o dau, nu este doar un răspuns da sau nu, este un răspuns argumentat, logic și chiar justificat de comportamentul meu de până acum în PNL. Să nu îndrăznească cineva, deși deja au început, să spună că aș fi o trădătoare. Acesta este cel mai la îndemână argument al unor oameni care vor să se spele repede pe mâini ca și Iuda – că Iudă, de fapt, sunt ei – de un om care le-a fost loial, le-a adus votul și, pentru că n-au fost în stare, n-au fost capabili să aprecieze loialitatea și munca acestui om, preferă să îi arate ușa și să îl mai spoiască și cu niște smoală.
# Considerați că votul pentru alegerea celor doi viceprimari a fost viciat și, dacă da, în ce fel?
– Da, a fost viciat, îmi susțin această afirmație, dar argumentele le voi spune organelor de anchetă, dacă va fi cazul.

„Cei de la USR, prin liderul lor, erau cei mai vehemenți că trebuie să ne fotografiem voturile sau să le însemnăm într-un fel anume”

# Ați declarat pentru epitesti.ro că ați fost la ședința în care s-a făcut un instructaj la sediul PNL cu consilierii locali PNL, de către secretarul general al filialei, Florentin Popa, și vicepreședintele Gheorghe Alecsei (care are și rang de secretar de stat, ca președinte la Agenția pentru Rezervele Statului), și că cei doi au indicat ca fiecare consilier să-și fotografieze votul sau ca buletinele de vot să fie înțepate, ca mijloc de verificare că s-au votat candidații care trebuie, Gelu Tofan de la PNL și Mihai Mihăilescu de la USR. Povestiți-ne cum a fost și care a fost reacția dvs.
– Nu știu de ce, eram pregătită că se pune această problemă, pentru că auzisem că ăsta ar fi motivul pentru care suntem chemați la instructaj și am avut la mine Codul Administrativ comentat și adnotat de specialiști în drept administrativ și încă de la început am ținut să le spun că este o încălcare a legii totală și nu le recomand să își înceapă cariera politică în felul ăsta. M-am referit aici în mod special la cei de la USR, care, prin liderul lor, erau cei mai vehemenți în a marșa pe ideea că trebuie să ne fotografiem voturile sau să le însemnăm într-un fel anume, pentru a fi siguri că nu ne vom trăda. Și atunci eu am spus că nu-mi trădez profesionalismul cu care am fost obișnuită. Sunt un apărător al legii și îndemn lumea să respecte legea. Doar prin aceste deziderate am reușit, de-a lungul timpului, să rămân cu fruntea sus într-o profesie unde ușor puteam să fiu acuzată că am prejudiciat interesele patrimoniale ale celor pe care îi servesc în profesia mea de notar public și le-am spus clar că nu voi fi de acord cu asemenea practici. Le-am arătat și care este sancțiunea pentru vicierea votului. Sancțiunea poate să ducă chiar la anularea hotărârii de alegere a viceprimarilor, caz care se întâmplă, e pe rol și se pare că s-a terminat și la Râmnicu Vâlcea. A fost un întreg proces de stabilire a rolurilor pe care le-am fi avut. Adică ei nu s-au potolit, m-au, cum să zic, ignorat în ceea ce le-am spus și au mers mai departe cu planurile lor, planuri care au fost bine puse la punct, detaliate și, încă o dată, pot să spun că dacă cineva e curios să întrebe, chiar pe ei să îi întrebe, nu numai pe mine. Adică, eu nu trebuie să fac dovada că ce spun e adevărat. Eu fac niște afirmații, nu acuz și nu vin cu probe la vedere la ziare. Eu am făcut niște afirmații, mi le mențin, iar dacă este sau nu cineva interesat de mai multe amănunte, există o cale legală pentru asta.

„Nu este un denunț, încă o dată vă spun! Eu am povestit niște fapte”

# Sunteți conștientă că declarația dvs. are valoarea juridică a unui denunț?
– Nu este un denunț, încă o dată vă spun. Eu am povestit niște fapte. Dacă cineva mă contrazice, să spună că sunt mincinoasă și atunci eu voi veni cu dovezile că nu sunt mincinoasă. Nu este un denunț, încă o dată vă spun. Într-adevăr, din media s-ar presupune că sunt suspiciuni rezonabile sau nu asupra vicierii votului, dar nu presa face anchete, nu eu fac denunțuri în public.
# Dar dacă Parchetul s-ar autosesiza, ați recunoaște ceea ce ați spus și în presă?
– Doamnă, haideți să punem punct aici. V-am spus că nu este un interogatoriu, da? (a replicat doamna Ana Stan, pe un ton ridicat, pesemne că întrebarea a deranjat-o! – n. red.)
# Nu este un interogatoriu, doar v-am adresat o întrebare.
– Vă interesează un cancan. Răspund la următoarea întrebare, dacă mai aveți, altfel vă spun eu ce am de spus mai departe. Eu cred că am fost destul de clară.
# Care a fost explicația sau nemulțumirea pentru care ați ales să faceți totul public?
– Da, aici am mai multe de povestit. Eu m-am așteptat ca liderii PNL Argeș să aibă aspirații înalte și o imagine de ansamblu a problemelor cu care se confruntă societatea, să manifeste înțelegere față de situația de fapt a electoratului propriu sau nu; având în vedere că sunt la guvernare, trebuie să aibă grijă și de electoratul care nu este propriu. Adică, au fost probleme reale în societate în ultimul an din cauza acestei pandemii, dar, din păcate, și eu și electoratul am înțeles că de ceva vreme lucrurile în PNL Argeș încep să semene cu o afacere proprie, privată, cu deosebirea că aici, la partid, cei care muncesc mai puțin pentru semeni și mai mult pentru lideri primesc recompense în funcții sau sinecuri, fără să se țină seama de merite sau performanțe profesionale. Convingerea mea actuală, după câțiva ani petrecuți în echipa penelistă, este că actualii lideri urmăresc doar profitul personal pentru ei și apropiații lor și nimic mai mult. Cei care au de suferit, din păcate, sunt cetățenii simpli, care trăiesc cu speranța că partidele și politicienii sunt cei care vor schimba lucrurile în bine în viața celor mulți și așa societatea va trăi mai bine. Cetățenii sunt singurii care pot să elimine mediocritatea existentă în mai toate partidele politice, prin exercitarea conștientă a votului, atunci când sunt chemați să voteze, dar pentru asta ei trebuie să fie bine informați cu privire la ceea ce se întâmplă de fapt în culisele politice. De aceea trag un semnal de alarmă și mă delimitez total de politicile neortodoxe din PNL Argeș, care s-a folosit în mod mincinos de imaginea mea pentru a aduce cetățeni la vot, iar acum, după ce s-au instalat ei în locurile călduțe și profitabile, încearcă să scape de mine, fiind o persoană incomodă pentru ei, și să mă eticheteze drept trădătoare. Dar cu cât liderii PNL ignoră mai mult strigătele de disperare ale celor care i-au votat, cu atât înfrângerea PNL-ului la următoarele alegeri va fi mai clară. Este păcat să pierdem încă 4 ani pentru a-i sancționa la vot. Așa că eu am preferat să îi părăsesc încă de pe acum în maniera pe care am ales să o fac. Pentru că pe mine nu mă caracterizează obediența și servilismul, demnitatea mea nu e de vânzare și am hotărât că este cazul să părăsesc PNL Argeș, având convingerea că, deși m-am implicat și am încercat să schimb ceva în modul de acțiune și gândire al peneliștilor pe plan local, rezistența lor la schimbare este mult mai mare, iar interesele noastre nu coincid. Eu nu am nevoie de funcții sau privilegii, nici pentru mine, nici pentru familia mea. Și, cel puțin, nu am regretul de a nu fi încercat și, în cele din urmă, mi-am dat demisia, decizie pe care, cu conștiința curată, am luat-o în cunoștință de cauză.

Citește și Ana Stan și-a dat demisia din Pnl

Citește și Ana Stan și-a anunțat demisia din Consiliul Local Pitești:” Nu e o decizie luată la nervi”

Citește și Notărița Ana Stan îi cere public demisia președintelui Adrian Miuțescu

„Nu îmi vine să cred că eu, doi ani de zile, am împărțit pliante pentru un partid al cărui lider i-a mulțumit lui Sorin Apostoliceanu pentru rezultatul bun de la alegerile locale și nu e ironic”

# Ați avut vreo negociere înainte de vot cu cineva de la PSD?
– Declarația mea este cea pe care am dat-o, nu mai am nimic de adăugat.
# Mai voiam să vă mai întreb ce veți face în continuare.
– În continuare, mă voi ocupa de profesia și familia pe care le-am neglijat în ultimii doi ani. Am avut pe plan profesional de pierdut din cauza timpului pe care mi l-am petrecut în PNL Argeș și, ca atare, mă orientez către profesia pe care am neglijat-o. Poate că din cauza apartenenței mele la un partid politic am pierdut din clienții care nu considerau că ar trebui să amestec imaginea mea de notar public cu cea de politician. Ca atare, o să îmi păstrez echidistanța pe care am avut-o și până acum și o să mă dedic profesiei și nimic mai mult. Deci, dezmint cu tărie toate zvonurile sau bârfele că aș fi curtată de un partid politic și am făcut gestul pe care l-am făcut ca să mă mut în altă parte. Nu este adevărat, deci nu îmi vine să cred că eu, doi ani de zile, am împărțit pliante pentru un partid al cărui lider i-a mulțumit lui Sorin Apostoliceanu pentru rezultatul bun de la alegerile locale și nu e ironic. Este dezgustător că liderul nostru consideră că noi, cei care știm că am muncit, am fost vectori de imagine pentru electoratul PNL, nu am avut niciun merit. Efectiv, sfidarea și aroganța au mers mult prea departe și eu mă delimitez clar de imaginea acestui partid nerecunoscător celor care i-au fost fideli.

„Propunerea lui Dănuț Dinu m-a luat prin surprindere, dar oricum aveam de gând să mă autopropun”

# Sunteți dezamagită că alți colegi care i-au cerut demisia d-lui președinte Adrian Miuțescu sau au avut poziții critice față de PNL v-au lăsat singură?
– Nu, mi-am ales această cale, mi-am asumat-o. Nu judec pe nimeni, nu critic pe nimeni, fiecare are libertatea de a alege calea pe care o are de urmat în viață. Eu am ales să nu fiu cumpărată.
# Cum comentați propunerea venită din partea consilierului Dănuț Dinu de la PMP ca dvs. să candidați la funcția de viceprimar, contracandidându-l pe colegul liberal Tofan?
– Dacă nu era propunerea lui Dănuț Dinu, m-aș fi ridicat și m-aș fi autopropus, având în vedere dispozițiile pe care Codul Administrativ le oferă oricărui consilier să fie propus pentru a candida la vicepreședinte, mă refer la art. 152, alin. 2 din Codul Administrativ. Propunerea lui Dănuț Dinu m-a luat prin surprindere, dar oricum aveam de gând să mă autopropun.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii