Web Analytics

Am vorbit cu viceprimarul Vienei. E din Piteşti şi a copilărit în Războieni

de | 31.12.2020 13:14 | Actualitate

# Ramona Miletic: „De Crăciun aș fi dorit să vin la Pitești, la părinți, dar a intervenit carantina”
Stabilită de 11 ani în capitala Austriei, Ramona Miletic a fost consilier local în ultimii doi ani în districtul vienez Simmering. La începutul lunii decembrie, Ramona, o tânără în vârstă de 38 de ani, a fost aleasă viceprimar al districtului, corespondentul sectoarelor din Bucureşti. Membră de peste şapte ani a SPÖ, Partidul Social Democrat din Austria, Miletic a devenit recent viceprimar al districtului respectiv, fiind votată de 38 de consilieri din totalul de 60. Puțini știu că tânăra este originară din comuna Ungheni, satul Humele, de care își amintește cu mare drag, iar părinții ei locuiesc în Pitești. De altfel, și Ramona a făcut școala în Pitești și a copilărit în cartierul Războieni. Mai trebuie știut că Ramona a plecat în Austria după soțul ei, un cetățean sârb. Din 26 decembrie Viena a intrat, pentru a treia oară, în lockdown. Iar asta a zădărnicit planurile Ramonei, care și-ar fi dorit să fie de Crăciun la Pitești, alături de părinți. Dacă n-a putut veni acasă, și-a adus o parte din „acasă” la Viena și ne referim la sarmalele și cozonacii gătiți chiar de ea, după rețeta bunicii de la Ungheni.
Citește și Avionul lui Moș Crăciun: ajutor pentru satele izolate din România
Citește și Jandarmii argeșeni, ajutoarele lui Moș Crăciun

În România, a lucrat ca director de achiziții într-o firmă de construcții

Jurnalul de Argeș a întrebat-o pe Ramona Miletic despre cum a ajuns să facă politică în Austria. „În România am lucrat ca director de achiziții într-o firmă de construcții, nu am avut timpul necesar pentru făcut politică în țară. Interesele erau altele la acel moment. Apoi, odată ajunsă aici, mi-am dorit să mă integrez în comunitatea în care lucrez în Austria. Nu știam limba și a fost foarte greu la început. M-am gând foarte bine ce pot să fac eu ca să mă apropii cât mai mult de comunitatea aceasta și m-am înscris în anumite organizații non-profit. În octombrie 2012 am participat la «Ușile Deschise» organizate la Parlament. M-am dus acolo și am luat contact cu partidele politice. Am zis că asta vreau să fac și eu. Am citit statutele și m-am orientat către un partid care îmi e mai apropiat, pentru că promovează egalitatea în drepturi, indiferent de locul nașterii. Eu lupt pentru egalitate, să avem aceleași șanse indiferent unde locuim sau de limba pe care o vorbim. Sunt acum apropiată de comunitatea de români din Viena, cu care interacționez foarte des. La biserică am întâlnit și argeșeni, dar foarte mulți dintre românii de acolo sunt din nordul României, din Satu Mare, din Bucovina…”.
Citește și Moș Crăciunul ASCHF-R a împărțit daruri la 180 de beneficiari
Citește și Campania „Fii bun şi dăruieşte de Crăciun”, o tradiţie a Baroului Argeş / Avocaţii argeşeni au dăruit, de Crăciun, tablete, calculatoare, şi pachete copiilor nevoiaşi
Citește și Un copil a fost reunit cu familia, după ce locuinţa a fost renovată de un preot şi câţiva voluntari

„Noroc cu bunica de la Humele! Știu să fac sarmale și cozonac”

Acum, că Ramona este o tânără care a ajuns un politician de succes în Viena, am vrut să aflăm de la ea ce îi lipsește cel mai mult acum, de sărbători. Iată ce ne-a răspuns:
„Pe plan personal îmi lipsește contactul cu oamenii. În campania electorală am ieșit mult pe străzi, am vorbit cu cetățenii… Acum nu mai este posibil acest contact. Pe de altă parte, acum, de sărbători, aș fi vrut să vin în România să îmi petrec Crăciunul alături de părinți. Nici acest lucru nu este posibil, din cauza carantinei și a măsurilor luate. Distanțarea asta socială este apăsătoare. Suntem conștienți că trebuie să respectăm aceste reguli. Numărul de îmbolnăviri este în scădere în Austria, dar totuși s-a decis ca din 26 decembrie să se intre în lockdown, cel de-al treilea lockdown total, până pe 18 ianuarie. Asta înseamnă că s-au închis magazinele, nu se merge la muncă, se stă în home office. Sunt mai multe magazine românești în Viena, chiar și restaurante. Din păcate, și ei au trebuit să închidă acum, însă am văzut că au făcut oferte, pentru cine nu știe sau nu are timp să gătească, au făcut pachete pentru dus la domiciliu. Eu nu am avut grija asta! De Crăciun am pregătit sarmale și cozonac. Știu să le fac. Noroc cu bunica de la Humele! Bunicii mei au fost doctori, profesori, dar au ținut la respectarea tradițiilor”. Ce-ar mai fi de zis? Poate doar ”Bravo, Ramona! Suntem mândri de tine”.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii