Web Analytics

„Am încredere că vom reuşi să cumpărăm Vila Florica până în toamnă”

de | 1.06.2017 14:47 | Cultură

6 ionut vulpescu01# Exclusiv. Interviu cu ministrul Culturii – Ionuţ Vulpescu

În urmă cu aproape trei luni, ministrul Culturii a venit în Argeş pentru a confirma că ministerul pe care îl conduce doreşte să cumpere Vila Florica de la Ştefăneşti, „un loc extrem de important pentru istoria României”. Asta după ce Ionuţ Vulpescu anunțase la începutul lunii martie că Ministerul Culturii doreşte să îşi exercite dreptul de preemţiune privind Vila Florica. Cum de la acea vizită în Argeș a ministrului Culturii nu s-a mai auzit absolut nimic legat de negocieri sau de alți pași legați de achiziționarea Vilei Florica, am luat legătura chiar cu ministrul Culturii Ionuț Vulpescu pentru a ne spune mai multe.

„Fiasco-ul „Cumințenia Pământului” nu se va repeta în acest caz”

# Care este stadiul negocierilor privind cumpărarea Vilei Florica de către statul român de la moştenitorii Brătienilor? Cât de mult vă susţin autorităţile din Argeş în aceste negocieri?
– Negocierile propriu-zise urmează să înceapă, înainte fiind necesară urmarea câtorva pași administrativi. Procedura exercitării dreptului de preemțiune a fost demarată. Urmează ca un expert să facă o evaluare a imobilului și, în funcție de această evaluare, se va negocia. Momentan avem o ofertă a moștenitorilor, însă nu și o evaluare a imobilului. Vreau ca întreaga procedură să fie cât se poate de transparentă. Nu am de gând să stabilesc un preț pe care să îl plătim din bugetul de stat în funcție de cât credem eu, sau altcineva din minister, că ar merita Vila Florica, așa cum s-a procedat anul trecut cu „Cumințenia Pământului”. Atunci, de la o evaluare de 5 milioane de euro, deodată prețul a ajuns la 11 milioane de euro. Fiasco-ul „Cumințenia Pământului” nu se va repeta în acest caz.
În ceea ce privește autoritățile locale, am colaborat și colaborăm foarte bine și s-au dovedit a fi un real suport. Suntem toți interesați de succesul acestei acțiuni, care ar fi un câștig și pentru Argeș și pentru patrimoniul cultural național.
# Concret, cât de mare este probabilitatea ca Ministerul Culturii să cumpere Vila Florica până în această toamnă?
– Eu am încredere că vom reuși să facem acest lucru până în toamnă, pentru că am văzut declarațiile publice ale moștenitorilor și știu că și ei îi doresc ca Vila Florica să rămână în circuitul public și să revină în proprietatea statului. Important este însă rezultatul evaluării, pentru că în funcție de acesta se va negocia. Nu e ca și cum dau bani din buzunarul propriu, ca să pot decide singur dacă prețul cerut de moștenitori este unul corect sau este mare. Avem banii necesari, avem voința, mai trebuie însă făcuți cei câțiva pași ceruți de lege. În acest moment este o chestiune strict birocratică, iar birocrația cere întotdeauna timp. Cheltuirea banului public nu este o acțiune discreționară.

„Ne dorim să plătim un preț corect pentru ambele părți”

# Vor fi banii pentru Vila Florica daţi 100% de către Ministerul Culturii sau suma va proveni şi din alte surse?
– Suma va proveni 100% din bugetul ministerului. Anul acesta, în premieră, Ministerul Culturii și Identității Naționale are cuprins în buget un fond special pentru exercitarea dreptului de preemțiune în cazul unor bunuri de patrimoniu. Sunt 10 milioane de lei pentru bunuri imobile și 5 milioane de lei pentru bunuri mobile (sculpturi, picturi etc). Având în vedere suma avansată de proprietari, vă pot spune că cele 10 milioane de lei pe care le avem în buget sunt suficiente.
# Care este suma maximă pe care o poate aloca Ministerul Culturii pentru achiziţionarea Vilei Florica?
– Suma maximă pe care o poate aloca Ministerul Culturii și Identității Naționale pentru achiziționarea Vilei Florica, de fapt a întregului Ansamblu și a terenului aferent, pentru că nu vorbim strict despre Vila Florica, este cea care va rezulta în urma evaluării. Nici un leu mai mult. În lipsa acestui rezultat, nu știu la cât se ridică această sumă. Nici dacă știam nu vă puteam spune, pentru că asta ar influența rezultatul negocierilor. Comisia de negociere trebuie să servească interesele statului român, ceea ce înseamnă că ne dorim să plătim un preț corect pentru ambele părți. Anul trecut un cineva era mâhnit că în cazul „Cumințenia Pământului” statul a negociat în defavoarea vânzătorilor. Și mai este un lucru: într-o negociere sunt două părți. Dacă aș spune care este suma pe care statul ar fi dispus să o plătească, am crea un avantaj nejustificat celeilalte părți. Negociem, bazându-ne pe o expertiză complexă, care ține seama de mai mulți factori, inclusiv de costurile repunerii ei în circuitul public.

„Riscul ca negocierile cu moștenitorii Brătienilor să nu ajungă la un rezultat pozitiv este relativ mic”

# Care este riscul ca negocierile cu moştenitorii Brătienilor să nu ajungă la un rezultat pozitiv privind cumpărarea Vilei Florica de către statul român?
– Cred că riscul este relativ mic. Noi ne dorim să cumpărăm, moștenitorii își doresc să ne vândă. Interesul comun, al nostru și al lor, este acela ca domeniul să rămână în circuitul public iar moștenirea Brătienilor să nu fie îngrădită de interese strict comerciale. Garanția îndeplinirii rolului educativ și cultural al moștenirii istorice și politice a Brătienilor poate veni doar de la instituțiile statului.
Nu aș vrea să picăm în capcana de a crede că este strict o tranzacție imobiliară. Nu cumpărăm o clădire, cumpărăm o parte a istoriei noastre naționale. De fapt, nici măcar nu este vorba despre o tranzacție imobiliară, în sensul clasic al cuvântului. Există o simbolistică specială în astfel de acțiuni ale statului și vrem să reamintim tuturor acest lucru, uitat, se pare. Istoria unei țări nu este, totuși, o marfă, care se tranzacționează pe piață, sau pe Bursă.
# Are Ministerul Culturii fonduri pentru a îşi exercita dreptul de preemţiune asupra şi altor clădiri importante din Argeş, cum ar fi Casa Rebreanu de la Valea Mare-Ştefăneşti?
– Trebuie înțeles că dreptul de preemțiune nu este un fel de expropriere. Pentru ca noi să putem să exercităm acest drept trebuie ca proprietarii să își dorească să vândă. În cazul Casei Rebreanu, aceasta este monument istoric din grupa valorică B iar Ministerul Culturii și Identității Naționale își poate exercita dreptul de preemțiune pentru imobilele monument istoric de grupa A. Cele de grupa B intră în atribuțiile direcțiilor județene de cultură și a autorităților locale.
În cazul mai multor clădiri monument istoric aflate în paragină este acuzat ministerul că nu intervine și nu cumpără imobilele respective. Nu putem face asta, dacă proprietarul nu vrea să vândă. Ar însemna să naționalizăm imobilul respectiv și practic să încălcăm Constituția, ceea ce nu îmi doresc și nici nu voi face.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii