Web Analytics

„Am angajat 1.000 de oameni anul trecut şi vom continua să facem angajări şi în 2018”

de | 8.02.2018 11:45 | Economie

10 Caracatzanis# Exclusiv. Interviu cu Yves Caracatzanis, director general Dacia

Director general al Dacia şi al Grupului Renault România din aprilie 2016, Yves Caracatzanis a acordat un interviu în exclusivitate pentru Jurnalul de Argeş, interviu în care vorbeşte despre vânzările-record ale Dacia, despre prezentul şi viitorul companiei, ca şi legat de amintirile sale speciale privind Argeşul.

# Dacia a vândut pe pieţele internaţionale 611.973 vehicule în 2017, cu 12% mai mult comparativ cu 2016. Ar putea deveni Dacia marca preferată a Uniunii Europene?
– Dacia are deja o cotă de piaţă de aproximativ 3% pe piaţa auto europeană, ceea ce este un rezultat foarte bun deoarece prin aceste trei procente ne plasăm deja înaintea unor mărci cunoscute. Dacia este comercializată în 44 de ţări şi în multe dintre aceste ţări înregistrează recorduri de vânzări. În ceea ce priveşte vânzările către persoane fizice, Sandero este modelul cel mai vândut în Europa dintre toate mărcile. Pentru marcă este important să rămână fidelă ADN-ului mărcii. Dacia înseamnă maşini de calitate, atractive şi la cel mai bun preţ.
# Ar putea productivitatea în creştere puternică a uzinei din Tanger-Maroc să afecteze mult productivitatea uzinei de la Mioveni?
– Suntem într-o foarte puternică competiţie, atât internă, cât şi externă. Competiţia internă este cu celelalte uzine ale Grupului Renault, iar competiţia externă este cu celelalte mărci. Performanţele noastre de astăzi în ceea ce priveşte calitatea şi competitivitatea pregătesc şi ne permit să avem activităţi mâine şi drept urmare să avem locuri de muncă mâine.
# Câte persoane a angajat Dacia în 2017? Va face Dacia angajări în acest an?
– Am angajat aproximativ 1.000 de persoane anul trecut. Cât despre recrutările pentru 2018, vă pot spune că vom continua să recrutăm personal. Iar numărul de recrutări va depinde de nivelul de activităţi pe care îl vom avea. Pentru persoanele care vor fi angajate vor fi multiple posibilităţi, atât în România, cât şi în cadrul Grupului Renault. Continuăm să recrutăm şi să ne formăm echipele. De la începutul anilor 2000 am investit aproximativ 40 de milioane de euro în formarea personalului.

„De fiecare dată când plec prin România cu familia trebuie să calculez dinainte cât timp vom face pe drum”

# Construcţia autostrăzii Piteşti-Sibiu nu a început nici acum, deşi a fost cerută de numeroase companii, în frunte cu Dacia.
– Dacă luăm în calcul tot traficul de pe traseul Piteşti-Sibiu, Dacia reprezintă un procent mic din acest trafic. Autostrada nu este pentru Dacia, este pentru români şi pentru România. Ca toţi românii, sperăm şi noi că lucrările la autostrada Piteşti-Sibiu vor începe în acest an. Infrastructura rutieră este foarte importantă pentru dezvoltarea economică a României, pentru dezvoltarea turismului. Eu locuiesc în România cu familia. Şi de fiecare dată când plecăm prin ţară într-un anume loc, trebuie să calculez dinainte cât timp vom face pe drum. Şi asta înseamnă că pentru români e important să aibă o infrastructură rutieră în viaţa lor de zi de zi.
# Cum au afectat Dacia măsurile fiscale luate de autorităţile române în ultimele luni?
– Pentru Dacia, ca şi pentru celelalte companii, e importantă predictibilitatea legat de ceea ce se va întâmpla. După publicarea OUG din 13 noiembrie 2017 i-am anunţat pe toţi angajaţii că vom căuta cele mai bune soluţii pentru a le proteja salariile. Când au fost apoi Ordonanţele 79 şi 82 legate de transferul contribuţiilor sociale am negociat şi semnat un acord cu sindicatul, un acord pentru a avea o creştere compensatorie de 20% pentru ca salariile nete ale angajaţilor să rămână la acelaşi nivel. Şi această creştere compensatorie s-a aplicat din ianuarie a.c.

„Am început să învăț româna”

# Când vom vedea un „nou născut” în familia Dacia?
– „Noul născut” este noul Duster. Prioritatea noastră este creşterea producţiei la noul Duster. În ceea ce priveşte noi modele, nu putem comunica date deocamdată. Dar când va fi cazul veţi fi informat aşa cum a fost şi cu noul Duster. România a fost prima ţară în care a început să fie comercializat noul Duster acum câteva săptămâni şi încet-încet este comercializat şi în celelalte ţări. Tot legat de noul Duster, suntem mândri că a fost conceput, testat, dezvoltat şi fabricat în România. Cred că România trebuie să fie mândră că un asemenea produs e apreciat în ţară şi peste hotare. Desigur, ne gândim şi la viitor. Dar proiectele viitoare le vom câştiga dacă vom fi competitivi şi performanţi.
# Care este amintirea dumneavoastră cea mai specială legată de România sau de judeţul Argeş?
– La scurt timp după ce am venit în România în 2016 am fost la Goleşti să văd prima şcoală din România şi mi s-a părut foarte interesant să văd evoluţia limbii şi a culturii. România are o mare bogăţie culturală. Am fost în multe oraşe şi regiuni din România şi toate au un farmec special, inclusiv arhitecturile diferite. Aveţi peisaje minunate. România are o mare diversitate a naturii. Am început să învăţ româna, o înţeleg foarte bine, încă nu o vorbesc bine, e mai dificil.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii