Web Analytics

Alzheimer, cumplita boală a uitării

de | 28.12.2012 10:56 | Actualitate

Boala Alzheimer este o boală degenerativă, care afectează zone ale creierului ce controlează memoria, inteligența, capacitatea de judecată, limbajul și comportamentul. Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență şi este o boală neurodegenerativă care, contrar opiniei publice, nu este urmarea firească a îmbătrânirii.

Cauza exactă a demenței Alzheimer nu este încă cunoscută, de aceea boala nu poate fi prevenită. Există însă dovezi care afirmă că un stil de viață cât mai sănătos şi activ poate reduce riscul apariției acestei boli. În ceea ce priveşte tratamentele, există medicamente care pot influența în mod favorabil evoluția demenței. Sunt unele simptome care pot fi ameliorate, iar progresia bolii poate fi încetinită, dar nu există medicamente care să vindece complet demența.
Medicul geriatru Marinela Necula militează activ pentru creşterea nivelului de informare în populația generală, precum şi în lumea medicală, despre afecțiunile de tip Alzheimer, pentru sensibilizarea tuturor factorilor implicați în îngrijirea acestei categorii de populatie, pentru schimbarea atitudinii personalului medical față de acest tip de pacienți.
„Boala Alzheimer este o afecțiune mai gravă decât pierderea moderată a memoriei ce apare la persoanele în vârstă – ne explică doctor Marinela Necula. Această boală se asociază și cu tulburări de comportament, de personalitate, pierderea abilității de a gândi corect și abilității de a efectua activitățile zilnice. Persoanele apropiate, de obicei membrii familiei observă modificările la început, deși aceste modificări pot fi sesizate și de bolnavi.
Boala Alzheimer progresează în timp, dar rapiditatea cu care progresează, depinde de la o persoană la alta. Unele persoane pot avea manifestari minime până în fazele tardive ale bolii. Alte persoane pierd capacitatea de a efectua activitățile zilnice precoce în timpul bolii. Simptomele se accentuează progresiv.
La început, boala se manifestă prin pierderi minore ale memoriei și progresează până la probleme mentale și funcționale severe și chiar moarte. Pe măsură ce boala Alzheimer progresează, devine tot mai dificil pentru o persoană bolnavă să se exprime, dar şi celor dragi lor, să înţeleagă nevoile lor. Ştiind cum să-i vorbeşti şi cum să te porţi cu ea îţi va fi mult mai uşor s-o îngrijeşti.
Sunt o mulţime de modificări, pe care le suferă comunicarea cu un bolnav de Alzheimer. Este posibil să observi că, odată ce boala avansează, îi este tot mai greu să găsescă acele cuvinte potrivite pentru a spune ceea ce doreşte, sau le inversează. Acest lucru îl va face să devină neliniştit și va încerca să se exprime prin gesturi.
Gesturile şi cuvintele inventate de persoana care suferă de Alzheimer o ajută pe aceasta să explice mai uşor ceea ce are nevoie. Încearcă să te familiarizezi cu ele, fără să o corectezi, altfel va deveni mai agitată. Dificultatea de a comunica nu este frustrantă numai pentru tine, care încerci să-ţi dai seama cum o poţi ajuta, ci şi pentru persoana bolnavă care se simte neputincioasă, în încercarea de a se face înţeleasă.
Asigură-l pe bolnav că-l asculţi şi faci tot ce poţi să pricepi ceea ce-ţi spune. Va simţi acestea văzând cât de multă răbdare ai când discuţi cu el şi cât de atent îl priveşti. Lasă-l să termine ceea ce încearcă să-ţi comunice. Când nu găsesc cuvintele precise, încercă să ghiceşti din context la ce se referă şi spune-i. Dacă nu poţi ghici, propune-i să gesticuleze.
Răbdarea este importantă când vrei să comunici cu un bolnav de Alzheimer, dar şi receptivitatea ta, la stările celui aflat în suferinţă. Dacă vei încerca să te pui în locul lui şi să înţelegi mai bine prin ce trece, chiar dacă nu eşti un om răbdător, vei reuşi să vorbeşti rar, să foloseşti propoziţii scurte, să repeţi ceea ce vrei să-i comunici. Toate acestea îl vor ajuta să înţeleagă mai uşor ceea ce îi comunici şi veţi scăpa de confuzii şi frustrări.
Este nevoie de o bună comunicare cu pacientul. De exemplu nu vor fi discuții în contradictoriu cu bolnavul. Trebuie oferite asigurări şi trebuie canalizată atenția acestuia asupra altor activități. Se indică folosirea de cuvinte și propoziții simple, ușoare și familiale.

Fiți cumpăniți în vorbire. A asculta e mai important decât a vorbi. Dăruiți blândețe şi înțelegere”- spune doamna doctor  Necula.
Majoritatea pacienților cu Alzheimer sunt îngrijiți la domiciliu de membrii familiei, sau de prieteni. Îngrijirea unei persoane cu Alzheimer poate fi un lucru epuizant atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional, dar există modalități de a face mai ușoară această perioadă de îngrijire. Una dintre cheile către succes este reprezentată de educarea îngrijitorului.
„În cazul îngrijirii unui bolnav cu Alzheimer, scopul este de a menține sănătatea și siguranța pacientului – explică domnia sa. Un mediu sigur, alimentație corespunzătoare, somn regulat, igienă corespunzătoare și rezolvarea altor afecțiuni medicale sunt importante pentru binele general al pacientului. Tulburările de somn se rezolvă prin descurajarea somnului în timpul zilei și administrarea unui pahar de lapte cald, înainte de culcare. Incontinența vezicală, cât şi cea fecală se rezolvă prin încurajarea mersului la toaletă de mai multe ori în timpul zilei şi restricția lichidelor înainte de culcare.
Rezolvarea problemelor comportamentale și de pierdere a abilităților mentale reprezintă cea mai mare provocare pentru persoanele ce îngrijesc un bolnav cu Alzheimer.
Persoana bolnavă trebuie lăsată să ia decizii, atâta timp cât încă mai poate face acest lucru. Persoana trebuie ajutată să se descurce mai ușor în mediul înconjurator. Tulburările comportamentale pot apărea la pacienții cu Alzheimer. În discuțiile cu bolnavul, trebuie  menținut un ton scăzut. Abordarea simptomelor de agitație și dezorientare apărute seara se realizează prin aprinderea luminilor în casă și prin impunerea unei activități, pe care bolnavul să-și focalizeze energia.
Prin urmare, orice manifestare, cu cât e mai devreme tratată, cu atât aceste indicații sunt mai puține”- menționează dr. Necula.
„Mergeți la doctor pentru stabilirea cât mai exactă a diagnosticului, tratamentului, dar şi suportului necesar, căci altfel, îngrijirea e grea. Aveți grijă de sănătatea voastră!”- este recomandarea doamnei doctor. Elena Man

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii