Web Analytics

Alina Gorghiu, în vizită în Republica Moldova

de | 3.12.2022 09:59 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Comunicat de presă
Președinta a Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu, a efectuat, în perioada 1-3 decembrie a.c., o vizită în Republica Moldova.

Alina Gorghiu a avut o întrevedere cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu. Principale teme de discuție abordate au vizat cooperarea dintre cele două foruri legislative, integrarea europeană a Republicii Moldova, securitatea energetică și evoluțiile din regiune în contextul războiului din Ucraina.

Citește și: Timp de trei ani, contabila de la Corbi a furat aproape 2 milioane lei sub nasul fostului primar

În cadrul dialogului, președintele Parlamentului de la Chișinău a arătat că mai multe localități din Republica Moldova au fost recent afectate de o pană de curent majoră ca urmare a atacurilor rusești împotriva sistemului energetic ucrainean. În context, Alina-Ștefania Gorghiu a reiterat sprijinul acordat de statul român autorităților de la Chișinău pe fondul crizelor succesive cu care se confruntă, condamnând ferm șantajul energetic al Federației Ruse care afectează direct cetățenii Republicii Moldova.

Cu prilejul vizitei la Chișinău, înaltul oficial român a avut o întrevedere și cu ministrul justiției din Republica Moldova, Sergiu Litvinenco. Alina-Ștefania Gorghiu i-a adresat felicitări pentru reformele și progresele înregistrate în  domeniul legislației în justiție, reiterând sprijinul deplin al României în procesul de aderare la Uniunea Europeană și în lupta împotriva corupției.

Citește și: Judecătorul Apostol și-a prevestit moartea prin poezia „Oare de ce?”

De asemenea, președinta a.i. a Senatului a participat la vernisajul expoziției „Art Safari – Maeștri ai artei românești”, eveniment dedicat Zilei Naționale a României și organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Fundația „Constantin Mimi” și Muzeul Național de Artă al Moldovei, în parteneriat cu Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova și Ambasada României la Chișinău.

În cadrul alocuțiunii sale, Alina-Ștefania Gorghiu a subliniat că cele 30 de capodopere semnate de clasicii artei românești, expuse la Chișinău, ilustrează unitatea culturală românească, Art Safari fiind încă o dovadă a strânsei cooperări bilaterale în domeniu. În context, a menționat oportunitatea integrării perspectivei de gen într-un viitor eveniment Art Safari.

Totodată, președinta a.i. a evidențiat că includerea cămășii cu altiță, element de identitate culturală în România și Republica Moldova, în lista reprezentativă a Patrimoniului cultural imaterial al umanității, reprezintă un moment istoric pentru cultura românească de pe ambele maluri ale Prutului.

Alina-Ștefania Gorghiu a participat și la dezbaterea „Violența obstetrică și ginecologică tot sunt o formă de violență împotriva femeilor”, organizată de Platforma Femeilor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova în parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare. Președinta a.i. a Senatului a discutat despre legile adoptate în România, precum și cele aflate pe circuit parlamentar, pentru asigurarea egalității de gen și pentru combaterea violenței domestice.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *