Web Analytics

Alimente nerecomandate cardiacilor

de | 16.06.2016 16:22 | Actualitate

Bolile cardiovasculare sunt un flagel al zilelor noastre. Înainte de a administra medicamente sau de a programa o intervenţie invazivă, trebuie să ameliorăm stilul de viaţă. Din această perspectivă, alimentaţia este foarte importantă. Dintre multiplii factori de risc cardiovasculari, hipertensiunea arterială, dislipidemia (creşterea colesterolului) şi diabetul se remarcă ca factori dismetabolici ce pot fi corectaţi prin alimentaţie selectivă. Lista alimentelor de evitat în hipertensiunea arterială este valabilă şi în insuficienţa cardiacă. Clorura de sodiu (Na+Cl-) se numeşte, în termeni laici, sare de bucătărie. Sarea este interzisă hipertensivilor. Deci, solniţa trebuie să dispară de pe masă! Practic însă, sarea nu apare numai în solniţă, ci şi în toate alimentele sărate, cum sunt: preparate tradiţionale româneşti: pastramă, telemea, murături, ciorbă de potroace, produse supermarket: mezeluri/pate de ficat, brânzeturi procesate, peşte congelat, icre, unele condimente sărate colorate, care pot înşela vigilenţa consumatorului, exemple relevante fiind: muştarul, ketch-up/bulion, vegeta/delicat, cuburi knorr; condimente alternative permise sunt: ceapă/usturoi, piper, hrean, ardei iute. De asemenea, pâinea conţine sare, alternativa sănătoasă este pâinea fără sare, alimente acre, cum sunt oţetul şi murăturile.

Colesterolul se găseşte doar în produsele animale, de aceea este puţin probabil să fie crescut la vegetarieni

Colesterolul este o grăsime cu structură chimică steroidală necesară organismului uman din punct de vedere structural (membrane celulare, neuroni etc.) şi funcţional (de ex. hormoni). Colesterolul în exces, mai ales colesterolul „rău” (LDL-colesterol) s-a dovedit a fi un factor de risc pentru boli cardiovasculare, mai ales infarct miocardic şi accident vascular cerebral. Lipidograma este kitul de laborator care arată valorile măsurate ale colesterolului total, fracţiunilor sale, trigliceridelor sanguine. Colesterolul se găseşte doar în produsele animale, de aceea este puţin probabil să fie crescut la vegetarieni. Totuşi, există şi o verigă metabolică de sinteză a colesterolului în organism, la nivelul ficatului. Alimentele bogate în colesterol trebuie evitate la pacienţii cardiaci. Lista acestor alimente cuprinde: gălbenuşul de ou (gâscă, curcan, raţă, găină), ficatul (miel, vită, porc, pui, pate, foie gras), peştele şi uleiurile de peşte (cod, sardine, păstrăv, hering, somon), mâncărurile fast food (egg & bacon biscuit), grăsimile şi uleiurile animale (unt), scoici şi fructe de mare (shrimp, calamari, caracatiţă), carne procesată (bacon, cârnaţi, salam, wurst), carne roşie (viţel slab gătit, miel, iepure), brânzeturi (cedar, feta, topită, parmezan, de capră, mozarella, tilsit, roquefort), prăjituri (biscuiţi danezi, ecleruri) şi plăcinte, nuci şi seminţe, avocado, ciocolată.  

Diabetes mellitus este o dereglare a metabolismului glucidic cu consecinţe directe asupra vaselor sanguine

Lista glucidelor interzise la pacienţii diabetici cuprinde: zahăr, miere, dulceaţă, gem, prăjituri, bomboane, halva, baclava, rahat, îngheţată, sirop, biscuiţi, struguri, prune, stafide, curmale, smochine, banane, castane, linte, bob, bere, must, vin dulce sau demidulce, răcoritoare dulci. La pacienţii cu aritmii cardiace sunt interzise următoarele băuturi: cafea, capuccino, espresso, latte macchiatto, răcoritoare cola, ceai negru, ceai verde ca şi ciocolata neagră. O atenţie specială merită pacienţii care iau medicamente anticoagulante orale clasice, de tip cumarinic, de exemplu pentru întreţinerea unei proteze valvulare metalice. Deoarece acest tip de anticoagulante sunt anti-vitamine K, pacienţii trebuie să evite alimentele care conţin vitamina K pentru a nu contracara efectul medicamentului. Lista alimentelor interzise pacienţilor care iau tratament anticoagulant oral de tip cumarinic cuprinde: broccoli, conopidă, varză comună, kale, de Bruxelles, ierburi aromate (pătrunjel, coriandru, oregano, cimbru sau busuioc), ceapă, chilli & curry, muştar, prune uscate, castraveţi muraţi, sparanghel, spanac, urzici, fasole verde, mazăre, gulii, morcovi, kiwi, struguri albi, mere verzi, capia, citrice, iaurt, carne de pui, ceai verde. Pacienţii care iau unul din noile anticoagulante orale dabigatran, apixaban, rivaroxaban, edoxaban, pot consuma în voie aceste alimente. Iată doar câteva motive relevante pentru care trebuie să acordăm atenţia cuvenită alimentaţiei, pentru ca inimile noastre să bată cât mai bine.
Conf. univ. dr. Adrian Tase, medic primar cardiolog, coordonator USTACC, Universitatea din Piteşti, Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii